Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 20 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Прес-центр

Вибрати дату
RSS

Філософія самооборони Олександра Бондарчука

13 листопада 2014, 10:46
Філософія самооборони Олександра Бондарчука

Олександр Бондарчук, незмінний ведучий програми гострих новин "Свідок" на телеканалі НТН ось уже 10 років, розповів "ТV-Парку" про своє захоплення, навчання сина і підтримку дружини.

Якими видами спорту Ви захоплюєтеся? Як давно і чому саме вони?

Зі спортом дружу з дитинства. Дуже довго і, можна сказати, професійно на юнацькому рівні займався гандболом. Двічі був віце-чемпіоном України і найкращим воротарем Чемпіонату України з гандболу 1997 року... Років з 14-ти, як і будь-якого хлопчиська, зацікавили єдиноборства. Оскільки містечко Сквира, в якому я ріс, маленьке, то і вибір був невеликий - карате і бокс. Вибрав карате. Я дуже любив бойовики з Ван Дамом! Крім того в мене була дуже хороша розтяжка, і я запросто сідав на поперечні і поздовжні шпагати! Скажу відверто: виходило дуже добре... Але я так і не став займатися карате-до професійно. У середині 2000-х, в одному зі спорт-залів після тренажерки вирішив побити грушу. Стукаю ногами, наношу удари в район голови, шиї, кручу "вертушки" (удари в стрибку з розвороту). Все красиво... І тут підійшов до мене мужичок і каже: "Сань, це все красиво для кіно, а в реальному житті все набагато простіше, може навіть десь некрасиво, але зате дуже ефективно". Він попросив, щоб я спробував його вдарити. Наступні хвилин п'ять я розсікав повітря руками і ногами, а після кожної своєї атаки опинявся дивним чином на підлозі, упавши або від больового прийому, або втративши координацію, або скрученим в "три погибелі". Було боляче... Ось так відбулося моє знайомство з офіцером однієї з найбільш елітних частин спецназу. А техніку бою, яку він продемонстрував на мені в легкому варіанті (без каліцтв :)) - називають просто "бойова система". За цією програмою навчають спецназ. Це не спорт, тут правил немає: ти повинен вижити за всяку ціну, яку - не важливо, важливо вижити... З того моменту я зрозумів - це те, чим я хочу займатися.

Що з особистої практики Ви б рекомендували звичайним людям для самозахисту? Як краще тренуватися?

У разі нападу найголовніше - не боятися бити, як кажуть у спорті, в "заборонені місця". Запам'ятайте, якщо на Вас нападають, то нападник не думає про Ваше здоров'я. Тому, щоб зупинити агресію і зберегти своє здоров'я, я просто рекомендую бити в такі місця як пах (неважливо чоловік це чи жінка, досить болюче місце), очі, шия (район кадика). Можна перераховувати багато, але навіть цього достатньо, щоб збити пиху, а в деяких випадках і зовсім зупинити супротивника. Ну а далі, ноги в руки і бігти... З приводу, як краще тренуватися, не буду давати ніяких порад, догм немає. Можна до автоматизму відпрацювати всього один удар, і цього буде достатньо.

Ви захоплюєтеся зброєю. Яка найбільш "улюблена" і чому?

У самій "системі виживання" є невід'ємний розділ - робота зі зброєю. І тут мимоволі починаєш захоплюватися. За великим рахунком, все, що є в руках - це зброя (не тільки холодна і вогнепальна). При умінні звичайна кулькова ручка буде погірше ножа! Є у мене улюблена зброя, але це дуже особисте, не для преси))

Хотіли б Ви, щоб Ваш син і дружина теж вміли стріляти?

Дружина у мене чудово володіє стрілецькою зброєю. Син ще маленький для цього. Але як підросте трохи, обов'язково з татком у тир буде їздити.

Тренуєте Ви сина яким-небудь прийомам самооборони? Чому? Як до цього ставиться дружина? Переживає?

Ви знаєте, якось в ігровій формі показав йому, як можна двома руками (навіть пальцями) крутити людину - при правильному виконанні без особливих зусиль можна звалити людину з ніг. Став перед ним на коліна і попросив, щоб він повторив, як я на ньому показував. Не повірите, він мене звалив з колін, а я йому насправді не піддавався. Він зловив цю фішку, як правильно робити, і потім "крутив" (валив з колін) і маму, і бабусю. А то обидві не вірили, що п'ятирічна дитина може покласти на лопатки дорослу людину... Як тато, я хочу, щоб моя дитина могла постояти за себе. Але розуміючи, що якщо він може мене звалити, то однолітка свого - і поготів. Я поки що більше нічого йому не показую. Діти - народ жорстокий. Нехай підросте, от коли почне думати, почнемо і тренуватися... Дружина зі свого боку тільки вітає, оскільки сама свого часу займалася карате і була велика любителька побитися з хлопцями на перерві за рогом шкільного двору.

Дружину тренуєте? Може сама кудись ходить?

Ну таких жорстких тренувань немає, просто якщо їй щось цікаво, питає, я показую, і вона тут же на мені і відпрацьовує :)

Щоб Ви рекомендували жінкам, як захистити себе у випадку нападу?

Перше: жінки вміють дуже голосно кричати (чоловіки так не вміють). Крик часто зупиняє нападника. З психології, чоловіки, нападники на жінок з метою пограбування або згвалтування, дуже боязкі. Тому гучний крик може привернути увагу, а це їм не потрібно. Друге: якщо не допомагає крик - бийте по очах, в пах, по колінах, якщо є каблук-шпилька - зі всієї сили притисніть його на стопу нападника (до речі, можете пробити наскрізь, були випадки).

Чи допомагає Ваше хобі Вам у роботі?

Рідко, але допомагає. Особливо, коли доводиться робити тематичні матеріали. Відчуваєш себе не профаном, а людиною, яка може поговорити з інструктором на одній мові, який може "вліт" (тобто відразу) повторити те, що тільки що показав спец...

Які "спортивні" плани на майбутнє? Чого хотілося б досягти? Може з кимось познайомитися? Щось зробити?

Ну тільки дурень буде привселюдно розповідати про свої плани. Мої плани - це тільки мої плани:)... Просто хочеться, щоб було більше часу для занять над собою, а його (часу) іноді, на жаль, зовсім не вистачає...

Фотоматеріали

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.