Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 29 березня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Службові злочини

Вибрати дату
RSS

У Донецьку загадковим чином зник приватний ВНЗ

29 серпня 2013, 12:17

Диво та й годі. У Донецьку щез цілий інститут, приватний. Загадкове зникнення вже розслідують департамент освіти і прокуратура. Перший допомагає відрахованим студентам отримати документи, друга - викладачам одержати зарплати.

- Это - малое предприятие. Я их назвал так: "гопники интеллектуальные". Это - особый вид гопников, которые обманывают и государство, и тех, кто здесь работает.

Олег Ільчишин прийшов до Донецького Інституту Психології та Підприємництва викладати економіку, щоб поповнити трудовий стаж для збільшення пенсії. Коли почав оформляти документи, дізнався - ВИШ нічого не відраховує.

Олег Ільчишин, постраждалий викладач:

- Пошел пересчитывать пенсию, мне сказали: "А что это за институт? Мы такого не знаем. Они в пенсионный фонд не платят взносы". А не платят, значит, они не имеют вообще никакого стажа трудового.

Окрім того, ВИШ заборгував викладачеві майже 10 тисяч гривень зарплати. А ось Анастасії Винокуровій досі не видав документів, які б засвідчили, що вона тут навчалася. Каже, лекції були не дармові.

Анастасія Винокурова, постраждала студентка:

- В год я платила 3400. Лицензия была у нас, нас обещали доучить, что все будет хорошо. А сейчас закрылся институт, и я не могу забрать документы, чтобы перевестись в государственный или другой любой ВУЗ.

Нині на будівлі та прилеглій території жодного розпізнавального знака Вищого Навчального Закладу. Журналістів за ворітьми зустрічає ось цей чоловік.

- Я ж не калеч, слова знаю русские и украинские…

Хто він такий, та що робить на території, де колись навчалися студенти, пояснювати відмовився.

- Здесь института сейчас нет.

- Почему?

- Потому что прекращены с ним отношения.

- Из-за чего?

- Принято такое решение.

- Кем?

- Людьми. Потому что у института нет будущего.

- Кто решал?

- Ну, это все знают.

Знайти керівництво ВИШу журналістам не вдалося. Зустрітися з ним хочуть і представники обласного департаменту освіти. Єдине, чим можуть зарадити чиновники постраждалим студентам - домогтися видавання документів.

Ігор Селезньов, керівник відділу департаменту освіти та науки Донецької облдержадміністрації:

- Здесь мы рассматриваем данную проблему, как массовое отчисление из ВУЗа и массовый перевод в другие высшие учебные заведения: государственные и частные. Мы свою задачу видим в том, чтобы обеспечить всех студентов возможностью перевестись в другой ВУЗ или получить диплом, если они таковой еще не получили.

У департаменті освіти не наважуються назвати загальну кількість постраждалих студентів. За неофіційною інформацією, їх зодва десятки, тоді як навчалося до восьмидесяти. У прокуратурі лише повідомляють суми невиплачених зарплат двадцятьох викладачів і заборгованість перед пенсійним фондом.

Євген Марахин, заступник прокурора Ленінського району м. Донецька:

- На теперішній час встановлена сума, майже мільйон гривень… Тобто точні дані щодо суми заборгованості, періоду їх утворення встановлюється слідчими органів міліції. Встановлюються фактичні обставини про наявність місцезнаходження керівників вказаного закладу. Після чого коло певних осіб буде допитано, і після досудового слідства буде вирішено питання про спрямування кримінального провадження до суду.

Сергій Вендін, Олександр Осадчий
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.