Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 20 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Інше

Вибрати дату
RSS

На річках - нерест, браконьєри, екологи та рибоохорона

18 квітня 2014, 23:02

Весняний період - час нересту. На водоймах - пожвавлення браконьєрів. Риба стає легкою здобиччю. Екологи щоденно патрулюють водойми.

Рейд розпочинається на річці Ірші, перша зупинка - Новоборівське водосховище. Тут і перші порушники. Чоловіки пересуваються човном, а вже це заборонено всім, окрім спеціальних служб. Браконьєри спочатку щиро дивуються, потім намагаються залагодити проблему, але екологи - невблаганні. Штраф за кожну рибину, за перебування на воді і незаконний промисел. Хлопцям доводиться витягати невода і прямувати до берега, щоб порахувати вилов.

- Добрий день, хлопці.

- Доброго дня.

- Глуши двігатєль. Державна екологічна інспекція. Шо це ви робите, рєбяткі? Витягуйте, витягуйте сітки. Витягуйте.

- Та ми більше не будем. Може, ми якось домовимось, хлопці.? Ми вам рибу і сітки віддамо.

- Шановні, ви порушили 85 статтю адмінкодека частина 4та. Грубе порушення рибальства.

Не на камеру чоловіки кажуть: лише годину тому занурили стометрового невода, сподівалися впіймати кілька рибин на вечірню юшку. Бо один з них щойно приїхав в гості до іншого, й увечері друзі мали гарно відпочити. Та юшка видалася недешева.

Юрій Литвин, старший державний інспектор охорони навколишнього природного середовища в Житомирській області:

- Сто п'ятдесят. Сто п'ятдесят по 85 гривень - і 1, 2, 3, тринадцять, чотирнадцять по сімнадцять гривень. Ну зараз будем рахувать.

- Тобто десь десять тисяч гривень за один вихід на воду?

- Ну да.

Екологи ж кажуть, що з першого квітня розпочався нерестовий період, і є певні правила, яких повинні дотримуватися всі рибалки.  Наприклад, нині можна ловити однією вудкою і лише з берега. Сітками - суворо заборонено.

Віктор Радушинський, державний інспектор охорони навколишнього природного середовища в Житомирській області:

- Дозволяється ловити однією поплавковою вудочкою з берега. Пересування на катерах, на лодках, на будь-яких плавзасобах заборонено. Дозволяється тільки спеціальним органам. Рибоохороні, екологічній інспекції.

А це ще одне водосховище - Малинське, його площа майже тисячу гектарів. Діставшись туди на світанку, знову почали чекати браконьєрів. Утім, окрім поодиноких рибалок, котрі за всіма правилами тримали в руках лише по одній вудці, нікого нема. Аж ось і порушники.

Цією сіткою, складеною з кількох стометрових, браконьєри перегатили всю водойму. Від берега до берега - майже шість сотень метрів. Таких неводів витягли чотири - зі щуками, судаками, окунями, лящами і навіть раками. Ще живих - відпускали, але було й багато мертвої риби. На всю цю здобич ми запрошуємо подивитися місцевих рибалок. Вони неприховано обурилися.

- Все гине. Нині молодь. Це ж не доросла риба. Молодь.

Олександр, рибалка:

- Ми самі в цьому заінтєрісовані. Шоб були покльовкі, шоб цю рибу, наоборот, розмножали, а не таким образом, шоб перегородить і все. Оце улов за ранок. Ну по сравнєнію з тим, шо ви зловили, то нам треба просидіть місяць.

Усю вилучену рибу екологи віддають у неподалік розташований монастир. Сітки ж, за рішенням суду, згодом знищать. Захисники природи кажуть - такі рейди річками влаштовуватимуть регулярно. Тож людей, які мають намір незаконно рибалити, застерігають - за щедрий вилов чи смачну юшку вони можуть заплатити величезний штраф.

Олександ Райковський, Віктор Підвисоцький
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Комментарий удален
Штрафуют единицы-для читателей и телезрителей)).Остальные платят и ловят! Все абсолютно инспекторы куплены или покупаются.Это система,которую невозможно уничтожить!к сожалению.
Рыбак 18.04.2014, 23:45 ответить
50грн в руку инспектору и 20 литров бензина и лови где хоч даже в нерест знакомые расказали Я сам рыболов а не рыбоед не понимаю таких людей что вы и ваши дети в последствии ловить будут?
Рыбак 18.04.2014, 23:45 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.