Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 16 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Інше

Вибрати дату
RSS

На кордоні з Угорщиною старий асфальт скидають у Тису

8 жовтня 2015, 22:49

На Закарпатті річку Тису загаджують старим асфальтом. Аби не вивозити демонтовані брили дорожнього покриття - їх просто скидають у воду. І все це на очах у європейців. Бо ремонт ведуть поблизу угорського кордону. Наскільки критичною є ситуація, адже асфальт дуже токсичний для води?

Євген Соломін, кореспондент:

- Технологія дорожніх ремонтних робіт тут, на Закарпатті, має свої особливості. Приміром, в Ужгороді автівки, які паркуються біля місць, де тривають ремонтні роботи, прикривають ось такими старими дверима. Напевно, для того, аби на них не йшов пил та не ляпала смола. А в Чопі під час проведення ремонтних робіт на дорогах асфальт знімають і кидають його прямо в річку Тиса.

Це - Ужгород. Лом, кирка, лопата-грабарка, з десяток робітників у помаранчевих жилетах та обов'язково людина, яка розмахує руками - вона ж керівник бригади. Це все - неодмінний атрибут ремонту доріг. Ломами старий асфальт знімають і складають на узбіччі. Майстер Євген каже, що то відходи, навіщо асфальтують ними траву - не знає.

- Ну яка його доля може бути. Або десь на смітник, або, може, у великий котлован на низ.

Так само працює облавтодор і в Чопі. Тут почали ремонтувати міст, який з'єднує Україну з Євросоюзом. Половина переправи належить Угорщині, половина - Україні. Асфальт сусідів - в ідеальному стані вже понад десятиліття. У нас же ремонтують свою частину чи не щороку. Нині закарпатські дорожники на лінії розмежування зробили трамплін. Стрибнувши з якого, розумієш - ти  в Україні.

Вітчизняні автодорівці покриття познімали, частину поскладали так само на узбіччі, решту ж... увага! - поскидали в річку. Що не долетіло у воду, так і висить на перегородках мосту. Скільки асфальту опинилося в Тисі, ніхто сказати точно не може, а ось береги рясно вкриті чорними брилами. Так і зустрічає європейців Закарпаття - напівасфальтованими берегами, асфальтованою річкою і дірявими дорогами.

Комунальники переконують: не хотіли кидати асфальт до річки, то просто якось випадково вийшло.

- Рівень був асфальту. Знімали фронтальним погружчиком. Якісь крихітні частини попадали. Прибираєм їх.

Тим часом екологи б'ють на сполох. Адже асфальт у воді - то страшна небезпека.

Олег Колесник, еколог:

- Джерело забруднення знаходиться на нашій території, то всі забруднюючі речовини - реагенти, важкі метали, вони будуть отруювати Угорщину, то можуть бути і міжнародні санкції, в тому числі штрафні.

Шляховики обіцяють влаштувати суботник і все за собою прибрати. Щоправда, мають отримати на це дозвіл у прикордонників. Але поки до них ніхто не звертався.

Микола Нікулін, керівник відділу прикордонної служби Тиса:

- Дорожні служби до прикордонників з приводу прибирання сміття під мостом не зверталися, офіційних звернень не було.

- А ви готові надати дозвіл?

- Теоретично так, але це рішення приймає начальник Чопського прикордонного загону.

Тим часом через асфальтний скандал дорожники вирішили складати сміття й в іншому місці. Тепер тонни колишнього шляхового покриття скинули на в'їзді до Чопу.

Євген Соломін, Олексій Лабунець
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
В Украине пахабное отношение к природе и экологии как со стороны государства, так и граждан. И всё из-за того, что за это не наказывают.
мен 08.10.2015, 22:57 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.