Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 25 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Здоров'я

Вибрати дату
RSS

В Україні смертельно хворі відчувають гостру нестачу медикаментів

12 квітня 2012, 10:00

Недужі на гемофілію, ВІЛ-інфіковані, онкохворі та пацієнти з туберкульозом вимагають дій від Міністерства охорони здоров'я. Хворим терміново - до кінця квітня - необхідні тендери на закупівлю ліків. На переконання доброчинців, не можна допускати повторення минулорічної кризи, коли бракувало життєво необхідних ліків.

На лікування цього дворічного хлопчика в Центрі дитячої онкогематології Охматдиту в серпні минулого року доброчинці зібрали 105 тисяч гривень. Він один із тих пацієнтів, чиє лікування мала забезпечувати держава.

За законом, тендери із закупівель мали провести попереднього року. Проте конкурси постачальників на 2011 рік примудрилися організувати лише в серпні торік. Тож майже весь минулий рік десятки тисяч пацієнтів змушені були самі купувати недешеві препарати.

Олена Мацібох, заступниця Голови Опікунської ради Охматдиту:

 - З квітня місяця по кінець жовтня повністю лікування онкогематологічних хворих лягло на плечі благодійників. Наразі завдяки благодійникам, щиро їм дякую, жодна дитина не померла, але ми жили в ситуації постійного цейтноту, коли за декілька годин треба було зібрати декілька десятків тисяч гривень, а іноді й сотень. І ця ситуцація тривала півроку і більше.

Цьогоріч катастрофічна ситуація із затримкою тендерів за наявності грошей у бюджеті може повторитися. Принаймні в Центрі дитячої онкогематолоії Охматдиту вже відчувають нестачу ліків.

Олена Мацібох, заступниця Голови Опікунської ради Охматдиту:

Чи зможемо ми цього року утримувати ситуацію, коли жодна дитина не вмерла, я не впевнена. Тому що вже зараз найбільша частина критичних ліків вже закінчилася, завдяки великій благодійній пожертві в 3 млн 600 грн опікунській раді вдалося закупити по багатьох позиціях ліків. Наразі вже декілька препаратів десь десять з 52 закуплених закінчилися.

ВІЛ-інфіковані, яких в Україні понад 180 тисяч, також бояться повторення минулорічної ситуації, коли мусили припинити лікування через несвоєчасну закупівлю медикаментів державою. Проте посадовці тут так само не квапляться.

Дмитро Шерембей, ВІЛ-позитивний:

- Два месяца назад все препараты должны были быть куплены, и мы понимаем, что осенью мы опять будем ехать по аптекам искать где-то таблетки, чтобы выжить. Для вич-позитивного человека в Украине самое главное - принимать таблетки каждый день. Я бы предложил всем этим чиновникам, которые за это отвечают - не подышать два дня.

Туберкульоз - інша страшна недуга, що вимагає безперервного лікування і чимало коштів. Щодня вона забирає 18 життів, а сотні українців ставлять невтішний діагноз. Якщо медзаклади не мають ліків, пацієнти з сухотами повертаються з диспансерів додому, тяжкі ж хворі просто помирають.

Інна Афанасьєва, соціальний працівник при Київському тубдиспансері №1:

- Кто платежеспособен был, тот мог еще себе продлить лечение, нет - значит просто люди умирали. С обычного туберкулеза туберкулез переходил в открытую форму, если эта была закрытая, или же в мультирезистентную. 

Онкохворі, пацієнти з ВІЛ, туберкульозом та гемофілією не повинні переривати лікування ані на день. Якщо до кінця місяця МОЗ не оголосить тендерів, 1,5 мільйона українців зі смертельними хворобами уже з середини літа муситимуть боротися за життя власним коштом, або просто припинити лікування і померти. 

Ірина Винокурова, Олександр Дем’янчук, Кирило Коротких
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.