Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 19 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Здоров'я

Вибрати дату
RSS

На Житомирщині гадюки покусали двох дітей

29 червня 2012, 14:16

Літня спека активізувала агресивну поведінку плазунів. На Житомирщині цьогоріч змії покусали сімох людей. Лише за останній тиждень це трапилося двічі. І в обох випадках постраждали діти.

Десятирічна Алла разом зі старшою сестричкою збирала в лісі ягоди, аж раптом відчула різкий біль у нозі.

Алла, постраждала:

Там була чорниця, я збирала. Потім мені шось запекло, я підстрибнула і крикнула. Мені приклали тряпочку холодну і ми поїхали в больницю.

Нога дівчинки після зустрічі з гадюкою збільшилася чи не вдвічі. Після цього малій довелося кілька днів провести в реанімаційному відділенні. Та загалом наслідки укусу заліковувати доведеться ще довго.

Микола Бобер, заступник керівника Житомирської обласної дитячої лікарні:

- Укус гадюки - це часте і розповсюджене на території в нашій області. В рік до нас потрапляє 5-7 дітей з укусами гадюки, як правило, середній ліжко-день по інтенсивній терапії - десь 4-5 діб. В послідуючому, коли стан стабілізується, і до повного відновлення функцій ноги проходить від 3 тижнів до півтора місяця.

Якщо раніше гадюки зустрічалися зазвичай у лісі, то нині вони кусають людей і біля домівок. Саме так, як чотирирічну Альбіну. Дівчинка разом з мамою відпочивала на дачі. Та її подвір'я вподобав і плазун. Лікарі кажуть, зміїна отрута - особливо небезпечна для дітей. Головне в такій ситуації - швидко надати першу, а згодом обов'язково і професійну медичну допомогу.

Микола Бобер, заступник керівника Житомирської обласної дитячої лікарні:

- Перше, що потрібно зробити, коли є укус, це коли інша людина, ротова порожнина якої не має пошкоджень, необхідно відсмоктати і сплюнути. А потім промити цій людині рот. При такій ситуації десь до 15-20, а інколи до 50% можна позбавити його входження в організм.  Наступне - це накладання асептичної пов'язки і транспортування в медичні заклади області.

Тим часом пораду для любителів відпочинку на природі має і вже досвідчена дівчинка.

Алла, постраждала:

- Щоб дивилися під ноги і були обачними.

А ще, ідучи до лісу, варто не забувати про гумові чоботи й одяг з цупких тканин. Це може вас уберегти не тільки від комарів і кліщів, але і плазунів.

Олександр Райковський, Андрій Денисюк
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.