Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 24 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Здоров'я

Вибрати дату
RSS

Хворі на туберкульоз українці не отримують необхідних ліків

17 грудня 2014, 22:55

Епідемія туберкульозу загрожує Україні! Бо держава не закупила потрібних ліків. З 50 тисяч хворих медикаментів не отримують 9 тисяч! І це люди зі складною формою захворювання, яка запросто може із закритої - відносно безпечної для довколишніх - стати відкритою.

Туберкульоз вже чотири роки намагається побороти Лілія. У неї тяжка форма захворювання - інфекція стійка до багатьох ліків.

Лілія, хвора:

- Начали лечить неправильно врачи, не первым рядом, а вторым, и нагнали устойчивость. Сейчас уже 3-й ряд, и лекарств нет.

Ліків нині в її рідному Кіровограді немає. Дівчині запропонували купувати їх власним коштом.

Лілія, хвора:

- Стоит 120 грн ампула, у меня нет возможности покупать, это где-то 3600 в месяц.

В аналогічній ситуації ще як мінімум 9 тисяч пацієнтів. Препаратів немає в 5-ти областях, а також у столиці. Все тому, що зірвані процедури закупівель Міністерством охорони здоров'я.

Юлія Каланча, громадська активістка:

- С июля месяца по декабрь, по сегодняшний день, препараты по туберкулезу не закуплены. Препараты, которые были закуплены, они не поставляються в медучреждения.

Ситуація патова - кажуть експерти. Невдовзі може розпочатися епідемія.

Андрій Славуцький, представник Всесвітньої організації охорони здоров'я:

- В конце ноября вышел глобальный отчет ВОЗ по тубику, и вот место Украины первый раз прозвучало, о том, что Украина вошла в пятерку стран с самым высоким бременем тубика в мире.

Без належного лікування закрита форма туберкульозу може активізуватися і перетворитися на відкриту. 

- Это может наступить в вилке - от нескольких недель до нескольких месяцев.

Це призведе не тільки до ураження більшої кількості людей, а й до загибелі інфікованих. За кілька місяців, що не було ліків, вже померли десятки хворих.

Ярослава Лопатина, лікар Київського обласного протитуберкульозного диспансеру:

- Если мы говорим о пациентах без ВИЧ-инфекции, то, конечно, у них риск смерти не такой высокой, они умрут процентов 65 - в течении 2 лет, а если с ВИЧ - то они умрут гораздо быстрее, им достаточно несколько недель или месяца прерывания лечения, чтобы они погибли.

У такій ситуації - Юрій. Чоловік має ВІЛ-позитивний статус.

Юрій, хворий:

- У меня иммунитет не поднялся до такого уровня, когда не надо проходить противотуберкулезную терапию, если с Нового года их не будет, мне придется покупать, на данный момент я рабоатю, у меня есть возможнсоть, как будет потом - я не знаю. Мне надо проходить раз в полгода этот курс профлечения изониазидом, курс пропить - 1500 грн.

Ізоніазиду - кажуть експерти - не закуплено нині взагалі! Утім, промінь надії таки є. Екстрено частину ліків проти туберкульозу надали міжнародні доброчинні організації. Можливо, медикаментів вистачить, поки їх у диспансери не завозитиме держава. Орієнтовно це почнуть робити не раніше березня - таку інформацію мають у Всесвітній організації охорони здоров'я.

Олена Ткаченко, Святослав Мелешкін
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.