Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 16 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Суспільство

Вибрати дату
RSS

З 1 січня Чорнобиль офіційно відкриється для туристів

22 грудня 2010, 16:42

Побачити те, що двадцять чотири роки приховували. З першого січня туристам з усього світу офіційно дозволять відвідувати Чорнобиль. Що чекає на них у зоні відчуження?

Борис Сачалко, кореспондент:

- Це дорога, якою можна доїхати до Чорнобиля. Звідси до зони більше сотні кілометрів. Поки що немає жодного дорожнього знаку, який би вказував правильний туди шлях. Такі вже можуть з'явитися з першого січня. Саме тоді чорнобильську зону хочуть відкрити для туристів.

Мешканець м. Київ:

- Ви б хотіли побувати в Чорнобилі?

- Не відмовився б.

Мешканець м. Київ:

- Дуже хочеться, конєшно.

Мешканець м. Київ:

- Бажаєте туди поїхати?

- Ні, не бажаю. У нас і так радіації хватає.

Мешканець м. Київ:

- Я даже не знаю. А що там делать? Чого туди їхати, як там людей нема?

Людей там справді мало, а робити нічого. Навіщо тоді зону відкривають для туристів?

Олександр Наумов, ліквідатор:

- Повинна бути якась програма, яка б давала не забувати про те, що це центр планетарної катастрофи.

Олександр дослідив кожен метр Чорнобиля. Побувати там - це знову осмислити сенс життя, каже ліквідатор. А тому відкрити кордони зони для туристів корисно. Головне - аби мертве місто не стало ще мертвішим.

Олександр Наумов, ліквідатор:

- Що таке туристи? Туристи - це люди, які приїхали і поїхали. Приїхала якась екскурсійна група, і якісь дибіл вибив скло. Отам треба колупнути якусь плиту. Місто і так руйнується. Воно вмирає. Вмирає без людей. А вони його добивають.

Натомість заспокоюють ініціатори відкриття Чорнобиля. За туристів там наглядатимуть.

Оксана Нор, керівник ДП "Чорнобильінтерінформ":

- Зона - це режимний об’єкт. Є певні обмеження. Ходять тільки тими маршрутами, які дозволені. Однозначно не може бути ні сафарі, ні інших розваг.

Подивитися на Чорнобиль зможуть туристи з усього світу. Головне - аби їхні автобуси рухалися визначеними маршрутами. Нині їх чотири: обов’язково у програмі - Чорнобиль, Прип'ять і сама АЕС. Перед початком екскурсії мандрівник зобов’язується не діяти самочинно. Окрім того, одяг повинен бути закритим - інакше не пустять. На вимогу туриста йому мають дати спеціальний захисний костюм. Проте українські чиновники заспокоюють: боятися в зоні нічого.

Петро Волянський, керівник департаменту МНС України:

- Були проведені заміри наших можливих по двох показниках, і дано заключення фахівцями - в даній зоні люди можуть перебувати від 4-5 діб. Є застереження щодо перебування людей віком до 18 років і вагітних жінок.

Виходити з автобуса посеред дороги або ж не за графіком заборонено. Їсти плоди з тамтешніх дерев - тим паче. Щоб турист повернувся живим і здоровим, важливо дотримуватися ще й особливих правил.

Дмитро Бобро, керівник держдепартаменту адміністрації зони відчуження:

- Є таке застереження, і порядок миття рук - гаряча вода краще відмиває руки, але водночас вона розширює пори на шкірі, і через ці пори радіаційні елементи можуть зайти всередину. Тому є отаке правило: спочатку миємо руки холодною водою, потім гарячою, а потім знову холодною.

Одне "але": скільки коштуватиме така екскурсія - поки ніхто не знає. Ціну регулюватиме вже туристичне агентство.

Борис Сачалко, Олексій Волосевич.
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.