Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 16 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Суспільство

Вибрати дату
RSS

У чорнобильській зоні відчуження правоохоронці зловили трьох журналістів

24 березня 2011, 16:09

Надзвичайні події на японській атомній електростанції надихають екстремалів на відвідини української зони радіаційної катастрофи. Трьох журналістів, один із яких - іноземець, упіймала міліція в чорнобильській зоні відчуження. Потрапили туди фотокореспонденти незаконно. Кожному з порушників присудили штраф. Міліція ж застерігає: самовільно відвідувати покинуті території не можна. Насамперед, це небезпечно для самих туристів.

Майже три тисячі квадратних кілометрів - територія, на яку люди не мають права навіть ступити без дозволу. Утім, заборонений плід - солодкий. Тож і не вщухає потік охочих навідати зону відчуження. Мета у всіх різна - хто погуляти прагне мертвими місцями, хто підзаробити, а хто влаштувати провокацію.

Олександр Наумов, ліквідатор аварії на ЧАЕС:

- Ну, больше всего мне интересно, когда наши коллеги журналисты находят местных жителей из зоны, рядом с зоной, проходят зону, снимают сюжет: ложат пустую картонную коробку, и пишут: "мина". Пройдет 15 минут - и станция взорвётся. Ну, если честные прошли в зону, пытаетесь взорвать станцию. Почему не подошли к станции, к ограждению, не положили там коробку? Это не честный подход к осветлению проблемы.

Спритників, які лізуть до зони через дірки в огорожі, щороку тисячі. За такі вибрики нелегалам загрожує лише штраф. А от якщо винесуть якийсь радіоактивний сувенір, можуть потрапити за ґрати.

Юрій Спаський, заступник керівника міліції ГУ МВС України в Київській області:

- Тільки за два місяці цього року виявлено 196 адміністративних порушень. В основном, ці адміністративні порушення, 158 - це порушення вимог радіаційної безпеки. Тобто, ми говоримо про те, що люди незаконно перетинають установлений режимний кордон зони відчуження.

Така легковажність може дорого коштувати, кажуть у міліції, адже зона відчуження - не місце для романтичних прогулянок.

Олександр Наумов, ліквідатор аварії на ЧАЕС:

- Люди забывают, что это реликтовое место, где развелось огромное количество волков, как говорят зоологи, еще каких-то чуть ли ни красных волков, которые смешались с собаками. Появились рыси.

З настанням весни кількість мігрантів до зони відчуження різко зростає. Тож уже на початку квітня там починається посилений режим патрулювання. Міліція закликає всіх охочих потрапити до Чорнобиля звертатися з заявами в адміністрацію і в жодному разі не йти через кордон самовільно.

Марина Борисполець, Святослав Мелешкін.
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Комментарий удален
Комментарий удален
Pin my tail and call me a dnkoey, that really helped.
Shirley 11.12.2011, 00:46 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.