Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 20 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Суспільство

Вибрати дату
RSS

В Україну щороку потрапляють сотні нелегальних мігрантів

22 серпня 2011, 09:22

Щороку до України нелегально потрапляють сотні мігрантів. Часто без документів, грошей та знання мови - ці люди змушені блукати контрабандними стежками та шукати шпарини до ситої й заможної Європи. Чим закінчуються поневіряння нелегальних переселенців в Україні?
Мартін родом із Нігерії. Двадцять років тому він приїхав до України на навчання, тут одружився і став батьком. Нині фаховий юрист-міжнародник, щоби прогодувати сім'ю, продає взуття. Термін його перебування в нашій державі давно збіг. Тепер він - нелеґальний міґрант.

Мартін, продавець:

- Когда речь идет о гражданстве или простой регистрации, чтобы это получить, тут это очень трудно. Было дело, ко мне приезжал "Беркут", меня забрали. Я им рассказал, кто я, что я, и чем я занимаюсь здесь. После тогою, как я получил бумагу о депортации, я подал в Соломенский районный суд.

Результатом тривалого судового процесу став дозвіл лише на тимчасову реєстрацію. Однак Мартін і цьому радий, мовляв, інші міґранти й такого не мають.

Салім, мігрант:

- Началась у нас Интифада - скандал между Израилем и Палестиной. Решил я назад в Украину. Здесь спокойно, тихо. Я по професии фермер. А здесь есть земля, черная. Много вода - можно чем заниматься.

А от цьому колишньому київському студентові пощастило значно менше. Його в купі з трьома десятками шукачів щасливої долі заарештували на російсько-українському кордоні. Тепер усіх мають депортувати.

Павло Чава, заступник керівника пункту тимчасового перебування іноземців:

- Це представники з 25 країн світу. Історія у кожного особиста. Мають можливіть вільного переміщення по території пункту, проживають в окремих кімнатах, розрахованих на поселення від трьох до восьми осіб. На момент прибуття вони проходять огляд лікаря.

Щороку до України потрапляє понад сотню нелеґалів. Більшість з них опиняється в чужій для них країні без документів, грошей і елементарного знання мови. Щоби відвернути неминучу депортацію на Батьківщину, більш-менш освічені іноземці намагаються отримати статус біженця.

Тухан Едієв, керівник Чернігівського комітету захисту прав людини:

- Если человеку предоставляется статус беженца, он имеет все права гражданина Украины, кроме избирательных , служба а в армии. А так - полный спектр прав: он может заниматься предпринимательской деятельностью, может устраиваться на работу. Он может, в принципе, выезжать за границу, выдаются проездные документы.

Однак стати законним біженцем вдається далеко не всім. За словами юристів, з кожної сотні таких заяв українська держава задовольняє з десяток. Тож по закінченні обов'язкових півроку перебування в пункті і подальшій примусовій депортації більшість міґрантів знову з'являються в Україні.

Тухан Едієв, керівник Чернігівського комітету захисту прав людини:

- Все граждане Афганистана, которые освобождаются, стремятся поехать в Одессу. Там самая большая диаспора афганцев.Сомалийцы пытаются поехать в Винницу - там большая сомалийская диаспора. Они тянутся к своим, которые им подсказывают, как, что где и куда.

А далі - знову і знову біг по колу. Пошуки шпарин до омріяної і ситої Європи можуть тривати роками, і в більшості випадків закінчуються нічим.

Андрій Герко, Святослав Мелешкін.
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.