Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 20 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Суспільство

Вибрати дату
RSS

Світ бажає стабільності в Україні

18 квітня 2014, 00:00

Весь світ чекає на результати чотиристоронньої зустрічі в Женеві. США та Європа погрожують Росії новими санкціями в разі подальшої дестабілізації ситуації в Україні.

У Женеві триває довгоочікувана зустріч четвірки - головних дипломатів ЄС, США, України та Росії. Загалом на переговори Київ привіз 4 головні вимоги до Кремля: прибрати свої війська з кордонів, не підтримувати сепаратистів на Сході, визнати, що Крим - український, та вивести звідти свої підрозділи. А ще - скасувати рішення Думи, яке дозволяє використання армії в Україні. Якщо Москва на це не пристане, Київ проситиме у США та ЄС вжити негайних заходів проти агресорки.

Андрій Дещиця, міністр закордонних справ України:

- Якщо офіційна Москва не визнає, що нам потрібно сприяти деескалації в реґіоні, то цим підтримає екстремістські рухи. Росії тоді загрожуватимуть ізоляція, нові санкції з боку західних партнерів і конфронтація з Україною й рештою світу.

***
Події на сході можуть призвести до дестабілізації всієї країни. Про це заявив помічник генсека ООН Іван Шимонович під час засідання Радбезу. Обговорювали доповідь місії з прав людини про ситуацію в Україні. У ній, зокрема, зазначено, що ані у Криму, ані в інших реґіонах не порушують прав етнічних росіян і російськомовного населення. Тож не було жодного приводу для військової агресії з боку Москви та анексії півострова. Представник Кремля Віталій Чуркін очікувано назвав доповідь сфальсифікованою та звинуватив ООН в упередженості. Проте держави-учасниці Ради безпеки впевнені - події на сході України зрежисовані Москвою, та вкотре закликали її забрати війська з кордонів.

Іван Шимонович, помічник генерального секретаря ООН з питань прав людини:

- Ті, хто може вплинути на ситуацію, мають терміново вжити заходів. Треба припинити озброювати протестувальників і перетворювати їх на воєнізовані сили. Підбурювачів за трагічні наслідки буде притягнено до відповідальності.

***
Реакція заходу на російську агресію в Україні смішна й непереконлива. Таку думку висловив американский сенатор - Джон Маккейн - під час робочого візиту до Литви. Там колишній кандидат у президенти США зустрівся з лідером - Далею Грибаускайте. й відвідав військові бази НАТО. Маккейн заявив - якщо європейці і Штати не запровадять тяжчих санкцій, то дії Володимира Путіна стануть агресивнішими.

Джон Маккейн, сенатор США:

- Його лише заохочує той факт, що ми не надаємо жодної військової підтримки Україні, боячись його спровокувати. Ганебно, що не допомагаємо уряду і людям після вторгнення росіян. Єдине, що Путін розуміє - це сила. З нашого боку була найслабша реакція з усіх можливих. Санкції щодо жменьки людей і одного банку. Це просто смішно.

Натепер США вже підготували додаткові обмеження щодо Москви. Та чи запроваджуватимуть їх, у Вашингтоні вирішать лише за результатами сьогоднішньої чотиристоронньої зустрічі в Женеві.

Барак Обама, президент США:

- Кожного разу, коли Кремль вживатиме заходів з дестабілізації України й порушення її суверенітету, він стикатиметься з наслідками. Дії Путіна в перспективі завдадуть великої шкоди самій Росії. Нам не потрібна війна. Слід подбати, щоб Україна мала нормальні відносини з усіма своїми сусідами. І ні Росія, ні Сполучені Штати, ні будь-хто інший не повинен вирішувати за неї.

Милена Миронюк
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.