Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 20 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Суспільство

Вибрати дату
RSS

Мешканці відомчих будинків у Києві сидять без світла та тепла

3 березня 2015, 23:47

Без світла і тепла. Мешканці будинків у столичній промзоні страждають від свавілля місцевої комунальної контори. Чи можливо знайти вихід з глухого кута?

Київ. Вулиця Баренбойма. Ще з радянських часів тут розташовується мостозагін №2. Майже всі мости у Києві споруджували його працівники. Тепер в цехах безлюдно, про минулі потужності нагадують лише ряди іржавих автомашин. Та серед цього кладовища техніки у кількох багатоповерхівках продовжують жити мостобудівники. Тут мешкає 300 родин. Людям і так не солодко живеться, а останнім часом стало ще гірше - містянам почали вимикати електроенергію.

Наталія Радченко, мешканка м. Києва:

- Коли нам вимикають світло, немає ні опалення, ні води - ні гарячої, ні холодної. Тому ми відрізані від всього. Телефони не працюють. Ми навіть не можемо поскаржитись. Мобільні розрядилися і відрізані від усього взагалі.

Юлія, мешканка м. Києва:

- Как только отключают свет, у нас автоматичесмки отключается котельня. То есть если при свечах еще можно покушать, то у нас сразу нет воды и сразу нет отопления. У нас за двое суток в комнате до +12 дошла температура, при двух маленьких детях. Понятно, что они лежат больные теперь.

Містяни показують квитанції про сплату комунальних послуг - без нарікать і затримок. Хоч тарифи тут - в рази вищі, ніж у інших районах столиці.

Валентина, мешканка м. Києва:

- Ми сплачуємо. Ось, у нас кімната 25 квадратних метрів, 4 чоловіка проживає, і ми заплатили у цьому місяці 1200. Не знаєм, що це за рахунки і куди ці гроші ідуть. Написано, що рахунок Мостозагона, а куди вони ідуть - ми не знаємо.

Усі квартири належать до відомчого фонду Мостобуду, тож і за комунальні послуги мешканці сплачують не безпосередньо до Київенерго, а у місцевий ЖЕК. Чому гроші не йдуть за призначенням? З таким питанням ідемо до керівництва. У фойє натрапляємо на більярдний стіл. Фахівці - на роботі. 

Василь Гноянко, головний інженер Мостозагону №2:

- Сейчас все стоит. Строили Подольский мост, и деньги закончились, уже полгода там не работаем. За этот год только финансы выделили, но когда появятся - начнем работать. Город повинен нам дати гроші на будівництво моста Подільського - а ми звідти уже заплатимо за електроенергію, і буде вже проблема вирішена.

Посадовці ж з райдержадміністрації кажуть: перевести будинки до комунальної власності Києва - неможливо.

Андрій Мельничук, т.в.о. керівника Голосіївської райдержадміністрації в м. Києві:

- Ми маємо промзону, житлові будинки, ми маємо комунікації, які підходять до будинків, але вони не можуть бути відокремлені від інших будинків, які знаходяться на цій території. Треба переводити з комунікаціями, які підходять і використовуються особисто цими будинками, а відокремити - також немає можливості.

Єдине, чим поки спромоглися допомогти мешканцям по вулиці Баренбойма - це підключити опалення та рахувати його споживання не за надвисокими комерційними тарифами, а за звичайними, споживчими. Та правознавці кажуть - знайти управу на ЖЕК, в якому зникають комунальні платежі - можливо.

Григорій Лопатін, правознавець:

- На жаль, ми не впливаємо на діяльність комунальних підприємств, тому цим повинна займатися прокуратура. Провести прокуратурою перевірку законодавства діяльності ЖЕКу і чітко вияснити, куди приходять гроші від споживачів даних послуг і чому вони не були постачальнику послуг перераховані. 

Коли наступного разу залишаться без світла і тепла - мешканці вулиці Баренбойма не знають. Та незважаючи на все, сподіваються на краще.

Олександр Храпач, Святослав Мелешкін, Олег Мацкевич
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.