Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 20 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Суспільство

Вибрати дату
RSS

У Лондоні страйкують лікарі

10 лютого 2016, 23:31

Хірурги не вийшли на роботу, пацієнтам відкладають операції, а Мінохорони здоров'я не може вмовити лікарів виконувати їхні професійні обов'язки. Біля британського парламенту страйкують медики. Чого домагаються і чи є шанс знайти компроміс?

Майже три тисячі скасованих хірургічних операцій. Британські лікарі приватних клінік вкотре не вийшли на роботу і страйкуватимуть до завтра. Медики розпочали робочий день біля Вестмінстерського палацу й лікарні Сент Томас в самісінькому центрі Лондона - щоб привернути увагу якомога більшої кількості людей. 

Вільям Тернер, лікар:

- Уряд не чує нас. Люди розчаровані й тому прийшли сюди.

Переговори між Британською медичною асоціацією, об'єднанням роботодавців та Департаментом охорони здоров'я зайшли в глухий кут і вивели ескулапів на вулиці. Їм збільшують зарплату, втім лише на 11 відсотків. Водночас змушують влітку підписати нові контракти й працювати без вихідних. Медики категорично проти й закликають збільшувати штат працівників.

- Лікар, який втомлений, може завдати шкоди пацієнтові.

Мітингарі не вперше намагаються достукатися до чиновників. Перш ніж страйкувати, писали петиції, знімали фільми, де доводили, що перевтома не варта ніяких грошей. Такі от відеощоденники створили десятки молодих лікарів. Втім, їхні опоненти кажуть: протести - не метод діалогу. Бо страждають, передусім, пацієнти.

Енн Рейнсберрі, представник Національної служби охорони здоров'я:

- Звісно, прикро, адже довелося скасувати 2,800 життєво важливих операцій. Втім, щодня лікарі проводять в рази більше - приблизно 31 тисячу. Тож більшість процедур таки здійснили.

Паралельно зі страйком лікарі організували масову онлайн-кампанію: Я лікар, який допомагає народжуватися вашим дітлахам, я лікар, який запускає ваші серця, коли вони зупиняються, я хірург і хочу, щоб мене чули не лише так. Таким хештегом і простими словами пояснюють, що здоров'я людей - саме у руках медиків. І гідні умови праці - запорука одужання і власне - життя! Але урядники непохитні.

Джеремі Хант, міністр охорони здоров'я Великої Британії:

- Я вдячний тим медикам, які таки вийшли на роботу й не пристали на заклики мітингарів. Звісно, у нас є розбіжності щодо умов оплати праці. Втім, комфорт і безпека пацієнтів - спільна мета. Й цим не можна ані нехтувати, ані маніпулювати.

Страйкують лікарі-початківці. Це випускники вишів, які мають по три роки стажу. Щоб здобувати вищу кваліфікацію, їм потрібно пропрацювати не менше 8 років. Середня зарплата таких медиків у Британії стартує з 22 тисяч фунтів стерлінгів на рік. Стільки ж заробляють вчителі, банківські працівники й адвокати. В перерахунку на українську валюту - це 800 тисяч гривень.

Ірина Борсук
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Пусть поработают в Украине за 500 фунтов в год. Усталость как рукой снимет. Будут дежурить круглосуточно за кусочек сухарика. Пидары
Вова 10.02.2016, 23:56 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.