Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 16 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Суспільство

Вибрати дату
RSS

Наскільки легко незнайомцеві потрапити до школи

14 лютого 2016, 17:26
Наскільки легко незнайомцеві потрапити до школи

Вогнепальна зброя у столичній школі! Невідомий юнак безперешкодно зайшов до навчального закладу та погрожував пістолетом десятирічним дівчаткам. Після цього нападник утік. Поліція вже має фото підозрюваного та розшукує його. А налякані батьки учнів тепер вимагають охороняти їхніх дітей під час навчання.

Налякану та заплакану 10-річну Сашу після уроків забирала мама. Дитина розповіла, що у школі невідомий хлопець погрожував їй пістолетом. Юнак вихвалявся зброєю перед Сашею та її подругою, а одну з дівчаток навіть вдарив пістолетом по нозі. На запитання: Як озброєний юнак потрапив до школи? - директор закладу й охоронець розводять руками.

Ліна Матвеєва, директор школи №243 Києва:

- Його знають наші дівчата, 9-класниці. Цей хлопець спілкувався з ними на перерві. Він дійсно зайшов, думаємо, обманним шляхом у першу чергу. Тому що ніхто не заходить до нас, крім батьків, які в цей час забирають дітей.

Щойно директорка довідалася про інцидент від мами постраждалої дівчинки, одразу викликала поліцію. Правоохоронці побачили підозрілого юнака неподалік школи. Йому вдалося втекти, проте під час переслідування юнак загубив зброю.

Марія Стегура, співробітник Подільського РУ поліції Києва:

- Працівники поліції вилучили цю зброю. За попередньою інформацією - пневматична, і відправили на проведення експертизи.

Саме цього хлопчину і підозрюють у нападі. Це 17-річний Ісса. Поки поліція його шукає, у школі думають, як убезпечити учнів.

Андрій Погорілий, кореспондент:

- "Свідок" вирішив перевірити, чи дійсно незнайомцеві легко потрапити до школи? Озброївшись прихованою камерою, я спробую зайти у декілька закладів... Вигадую легенду: я - родич учениці 5-А класу та хочу забрати її додому після уроків. У першій же школі мені дозволяють зайти, однак під супроводом вахтерки.

- Ну пройдите, хорошо. Вы ж не маньяк, нет?

- Нет.

- Хорошо.

- А вдруг маньяк?

- Ну тогда вы не идете! Школа у вас какая, вообще?

- 163.

- Здравствуйте! На выход! Школа у нас 138-я.

Із Шевченківського району їдемо до Святошинського. Тут незнайомців зустрічають чи не з відкритими обіймами.

- А ви що хотіли?

- Я хотів дочку забрати.

- Доньку? Пройдіть. Де у вас донька?

- Олена Ткаченко, 5-А.

- Зараз урок ще. (лунає дзвоник) Ось тепер можете йти.

Прогулюючись шкільними коридорами, я можу безперешкодно потрапити до будь-якого кабінету, вчительської та навіть сховатися у дівчачому туалеті. Але замість цього прямую до директора.

- Як у вашу школу зайшла постороння людина?

- Ви можете мене не записувати? Зараз я розберуся. Ну ви ж представилися, що вам потрібно із 5-А забрати дитину?

- Так! Але ж потрібна якась безпека? Перевірити паспорт. Чи хоча б подивитися за списком, чи є така дівчинка?

- Кожну маму, кожного тата перевіряти по списку?

За відповіддю на останнє питання йдемо до столичного департаменту освіти. Там пояснили - кожна школа сама відповідає за те, аби до приміщення не потрапили сторонні. Місто фінансує лише роботу сторожів. А от винайняти приватну охорону, встановити турнікети або ж відеоспостереження школа вже має за власний кошт. Нині таких закладі у столиці небагато.

Сергій Мельник, головний спеціаліст відділу департаменту освіти і науки КМДА:

- 47 закладів - відеоспостереження. Забепечені турнікетами 92 школи. Охоронно-тривожними кнопками - 76%.

Тому освітяни проситимуть владу, аби такі - посилені - системи безпеки встановили у кожному навчальному закладі. Та чи знайдуться на це кошти у міському бюджеті - велике питання. Тож поки безпека дітей - у батьківських руках.

Андрій Погорілий, Олександр Храпач, Сергій Нестеренко, Олександр Кругліков
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Школа 243 как была в этой статье без турникетов и охраны, как была в безразличном отношении со стороны дирекции, так и осталась. Со дня события до сегодня прошло 7 месяцев, а турникетов и охраны НЕТ.
Оксана 07.09.2016, 00:05 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.