Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 19 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Почесний обов'язок - виховання патріотів

13 вересня 2014, 16:09
Дата ефіру/події: Субота, 13 вересня 12:00

Щоб діти росли патріотами - таке завдання ставлять собі українці. Та виховання любові й шани до рідної держави - справа не одного дня. До неї докладають рук батьки й педагоги. І чиновники - в Міносвіти запропонували запровадити зміни до навчального процесу.

У дитячих садках і школах вихованці й учні малюють листівки, пишуть послання військовим, чинять опір освітянам, котрі нав'язують свою думку.

Їм лише по 5-6 років, а вони вже добре знають головну співанку України. Співати гімн своїх підопічних навчила Любов Ярошенко. Вона - відмінниця освіти України, знає чимало забав для малих, щоб  виховати їх патріотами.

Любов Ярошенко, вихователька дитячого садка №767:

- Ми із ними ліпимо, малюємо, співаємо, проводимо українські народні свята.

Вбиратися у вишиті сорочки дітлахи почали частіше. Бо знають, що такий одяг символізує Україну. Також у старшій групі розуміють, що означає слово батьківщина.

- Що таке Україна? Кажіть - це наш Київ. Ще ну. Держава. Це наша держава велика. А чим славиться Україна? Що в Україні росте на полях? Пшениця росте. Що з пшениці робимо? Хліб печемо.

Освітяни не приховують: школярів і дитсадківців усіляко заохочують до виявів патріотизму. У цій столичній гімназії є власна форма - козацька. Обов'язкова сорочка з погонами, шевронами, краватка. Але частина учнів до закладу ходить у вишиванках. Дівчатка ще й браслети часто надівають.

Яна Галицька, учениця гімназії №283 ІІ-ІІІ ступенів:

- Ми повинні всі якось у такі часи підтримувати Україну, ходити у національних кольорах. В школі ми стараємося розмовляти українською мовою. Також нам на уроках пояснюють про нинішню ситуацію в країні.

Михайло Ізмайлов, учень гімназії №283 ІІ-ІІІ ступенів:

- Подобається ходити у вишиванці, не дуже люблю сорочки, взагалі мені вони не дуже подобаються. А вишиванка - вона по-перше гарна, дуже ефектна. У мене вдома не одна вишиванка. Ця така оригінальна.

За порушення дрес-коду школярів не карають. Українські строї носить і сам директор гімназії.

Володимир Гнатюк, директор гімназії №283 ІІ-ІІІ ступенів:

- Козацька форма є обов'язковою, але якщо учень хоче ходити у вишиванці - він має таке право. Це підкреслює його приналежність до українського народу.

Щоб зі шкільних лав вставали патріоти України, а не проросійськи налаштована молодь, у Міносвіти розробляють зміни до навчальної програми.

Наталія Бєскова, заступник директора департаменту Міносвіти:

- Зараз створена робоча група і вже вносяться зміни до програми із захисту вітчизни, де буде великий розділ, який стосуватиметься основ цивільної безпеки. В нас колись це називалася цивільна оборона, це цивільна безпека. Крім цього, є в нас предмет "основи здоров'я" в усіх класах. В цей предмет також вностяться такі теми. Це саме ті зміни до програм.

Серед школярів є й такі, що готові навчати патріотизму своїх педагогів. 12-річний син Сергія Іванова поскаржився батькові на вчительку англійської. Замість викладати іноземну мову, вона нав'язувала класові свою думку про відносини України та США.

Сергій Іванов, журналіст:

- Через таких людей, які славлять ПР, Москву, Путіна... А доречі, у вчительки на столі стояв прапорець ПР. Його це дуже обурило, бо він це розуміє, бо він дорослий і дуже умний хлопчик, він розуміє, що через цих людей він власне позбавився своєї Батьківщини, нехай малої, але ж Батьківщини.

Сергій Іванов - журналіст із Луганська. Разом із сім'єю змушений був переїхати до Києва. Чоловік пишається сином і вірить, що Україна залишиться Україною. Після того, як випадок набув розголосу та втрутився батьківський комітет, каже, ситуація з вивченням іноземної мови змінилася.

Сергій Іванов, журналіст:

- Власне, що ми вимагаємо, ми вимагаємо тільки одне - ми вимагаємо, щоб вчитель займався своїми безпосередніми обов'язками. Він сказав дослівно: вона перестала чудить. Вони займаються англійською.

Чи виростуть із дітей патріоти, залежить, як їх виховують і батьки, і педагоги.

Тетяна Коваль, Євген Зайцев, Олег Мацкевич

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.