Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 19 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Як зігрітися безпечно?

18 жовтня 2014, 14:44
Дата ефіру/події: Субота, 18 жовтня 12:00

Електрообігрівач може не лише зігріти, а й спалити. Прилад становить загрозу через те, що електромережі в багатьох будинках просто не витримують навантаження. І замкнення часто супроводжують займання. Як утеплитися безпечно?

Тетяна Коваль, кореспондентка:

- Екватор осені, і значно тепліше, ніж +8. Теплі осінні дні гріють українців, а не батареї. На таку ж погоду сподіваються до кінця місяця. Бо ввімкнуть опалення цьогоріч не раніше 1 листопада.

У минулі роки в цей час середньодобова температура продовж трьох діб була нижчою +8. В Україні розпочинали опалювальний сезон. Нині нажахані ймовірними проблемами з газом, мешканці почали запасатися обігрівачами. І за півтора місяця лише у столиці надзвичайники зафіксували до ста випадків замкнень в електромережі. Половина з них була із загоряннями. А такі пожежі, пояснюють рятувальники, приборкувати непросто. Бо спершу енергетики мають вимкнути живлення та дати письмовий дозвіл на гасіння.

Дмитро Можевенко, заступник керівника центру ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій України в м. Києві:

- Все це займає, може займати від 20 до 30, а може й більше хвилин. Навіть були такі випадки на моїй практиці, що це займало майже годину. І в цей час виникало все більше і більше займань у житловому будинку.

1,7 кіловат - така потужність споживання електроенергії передбачена для кожної квартири старого житлового фонду. Це робота холодильника, телевізора, кількох лампочок і праски - максимум. Тому, обираючи електрообігрівача, варто звернути увагу на його потужність.

Вікторія Рубан, керівник відділу ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій України в Київській області:

- Намагайтеся придбати електрообігрівачі потужністю все ж таки менше 2-х кіловат. По-перше, ви ж не знаєте стан проводки, ризик винекнення замикання в електромережі значно менший, якщо потужність вашого обігрівача менша. Ну зараз такі технології, що обігрівач десь потужністю 1,5 кіловат може нагрівати приміщення.

Як зігрітися, якщо батареї холодні і немає струму, вигадав науковець Володимир Демченко. Разом із колегами винайшов диво-грубку. Вона лише схожа на буржуйку, але дуже ощадна. За 4 години роботи спалює 5 кілограмів дубових дров, при цьому обогріваіє приміщення площею 40 квадратів.

Володимир Демченко, завідувач відділу Інституту технічної теплофізики НАН України:

- Ми використовуємо дві зони паролізу та три зони дожиганія продуктів згоряння. Це дало нам можливість рівномірно розподілити температуру по об'єму печі і получити ефект довготривалого горіння.

Ще на цій грубці можна готувати, також вона виробляє струм: водночас працюватиме 40-вольтна лампочка, навіть заряджатиметься мобільний чи комп'ютер.

Володимир Демченко, завідувач відділу Інституту технічної теплофізики НАН України:

- Ця піч відповідає вимогам пожарних нормативів та технічного стандарту України для цих виробів. Дим виводиться у димову трубу, температура вихідних газів в цій печі не перевищує 200-230 градусів, за рахунок чого ККД до 80%.

Щоправда, така помічниця зарадить лише у приватних садибах, у квартирах - ні.

Дмитро Можевенко, заступник керівника центру ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій України в м. Києві:

- ДБН 2013 року опалення, вентиляція, кондеціонування, яким визначено, що пічне опалення можна передбачати у житлових будинках поверховістю не більше 2-х етажів. Тобто 2 поверхи, ну у нас майже вже не залишилося у місті Києві таких житлових будинків.

Аж до 10 градусів може потеплішати у квартирі завдяки додатковому захищенню фасаду. Такий спосіб не загрожує ані стрибком напруги в мережах, ані загорянням від іскри. Про це знає киянин Павло Гринишин.

Павло Гринишин, мешканець Києва:

- В осенне-весенний период, когда включается дополнительное нагревание, то бишь это кондиционеры и отопительные приборы, назовем их так, то, конечно, не выдерживает проводка, постоянно выбивает пробки, хронически выбивает пробки. Кроме того, что счета за электроэнергию приходять сумасшедшие. Потому что кондиционеры жрут. Кондидционер, утюг и чайник жрет максимальное количество электроэнергии. Поэтому я пришел к выводу о необходимости утеплить фасады.

Цьогоріч на роботи з утеплення ажіотаж по всій Україні. Альпініст Дмитро Квятковський замовлень має на місяць наперед у Києві й Одесі.

Дмитро Квятковський, альпініст:

- Я на цьому будинку роблю уже третє замовлення, і люди підходять з цих будинків, з прилеглих, тобто працює так зване сарафанне радіо, дзвонять, кажуть: нам треба утеплення, коли ви приїдете. Я кажу: вибачте, але на зараз у нас черга.

Та й тут є нюанси. Це якість виконаної роботи, товщина стін будинку.

Дмитро Квятковський, альпініст:

- І звісно, якщо це утеплюється лише один поверх, то звісно, через стіну то на усі поверхи йде, і то через сусідів знизу-зверху буде заходити, але якщо це суцільний шар від сусідів 1-2-3 і пішло, всі поверхи утеплені, то звісно, ККД такого утеплення буде вище.

Таке утеплення - послуга не з дешевих. Квадратний метр коштуватиме від трьохсот гривень. Альтернативою обігрівачам, буржуйкам, захищеному фасаду може стати спальний мішок. Принаймні ніч у ньому буде теплою. Є різні варіанти: кокон, ковдра, з синтетичних матеріалів чи пуху. Відповідна й ціна - від семи сотень гривень до кількох тисяч. Для осель фахівці радять обирати спальники-укривала та звертати увагу на підкладку.

Сергій Кожушко, директор крамниці:

- Для дома советовал бы брать метериал или тесиль, или фланель. То есть не синтетику, синтетика хорошо, конечно, но все-таки хочетсь спать в х/б, или брать специальные вкладыши. Есть специальные вкладыши по форме мешка, их проще стирать.

Українцям, котрі обирають, як зігрітися, фахівці радять не забувати про безпеку - власну та сусідів.

Тетяна Коваль, Андрій Грищенко, Святослав Мелешкін.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.