Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 16 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Рекорди з поїдання та пиття смертельно небезпечні

22 листопада 2014, 14:50
Дата ефіру/події: Субота, 22 листопада 12:00

Весела розвага обернулася на трагедію. На Львівщині під час фестивалю переможниця конкурсу зі швидкісного поїдання вареників померла. Сталося це, коли жінка вийшла отримувати нагороду. Лікарі зарадити не встигли, лише зазначили причину загибелі - серцевий напад. Таке в Україні не вперше.

- Каплуни, печені: волову, свинну і телячу, під чотирма соусами, як пишуть. Чотири буханці хліба, круг сиру і випивав по 2 гранці меду, гранець - це 3 літра.

І це ще не весь перелік того, що на сніданок з'їдав охоронець князів Острозьких Ян Богдан Сусло. Про його добрий апетит розповідають туристам у Дубенському замку. Та навіть скромніше меню нині може вбити. Конкурс із поїдання національної страви став фатальним для  переможниці. 51-річна кучерява білявка впоралася з порцією найперша. Але нагороди не отримала.

Юрій Комарницький, ведучий фестивалю:

- Я попросив інших учасників і її до нагородження, і її до слова. І тільки вона підійшла, щоб говорити щось, відкрила рота: а-а-а - і почала осідати.

Лікар, який чергував на фестивалі, привести до тями бідолашну не зміг.

Галина, член журі:

- Там їй почали штучне дихання робити, тоді з рота вареники почали... Але ж вона, коли ці вареники з'їла, вона рот відкрила, показала, що немає їх. Розумієте, і тут почали їй потім з рота вареники витягувати. Видно, вони їй вже верталися.

Медики швидкої, які прибули на виклик, лише констатували смерть та її причину - серцевий напад. Це останні фото переможниці конкурсу на швидкісне поїдання вареників. У Стриї на фестивалі вона була активна і на інших змаганнях.

Юрій Комарницький, ведучий фестивалю:

- І воза намагалася попхати, і тут навіть колоду попробувала, яку тут хлопці пробували піднімати. Тут ніби були богатирські ігри. І навіть на руку хотіла пожатися з нашими. Ну така, всьо їй було цікаво.

Швидке поїдання важкої для шлунка страви може спричинити смерть - переконані медики.  

Микола Лафінчук, керівник Стрийської міської лікарні:

- Розширення шлунку, так!? Спрацьовує відповідна іннервація, і йде нагрузка на серце раптова. Не там десь довгочасна, розумієте, а раптова. І вона, безумовно, може привести до відповідно гострої серцевої недостатності.

Їжа, яку швидко вкидають у шлунок, або надмірна її кількість - отрута для організму. У давнину навіть вигадали такі тортури.

Владислав Сластін, заступник директора державного науково-дослідного центру з проблем гігієни харчування:

- В Китае была казнь, называлась казнь мясом. Когда человека заставляли есть мясо, только одно мясо, и он умерал. Поэтому такие конкурсы - они, естественно, являються опасными для жизни, потому что идет не только перегрузка, особенно желудочно-кишечнего тракта.

Дехто не вірить, що можна померти від страви. Мовляв, 10 вареників із картоплею, які їла жінка, споживало і 9-ро інших учасників змагання. І всі живі-здорові.

Владислав Сластін, заступник директора державного науково-дослідного центру з проблем гігієни харчування:

- Некоторые тоже выпивают отравляющие вещества и не всегда умирают. Или, как вы знаете, есть случаи, описанные в литературе, когда люди съедают ядовитые грибы, и из них 2-3 человека из 10 отравились, остальные - нет. Поэтому это не является достоверным показателем того, что конкурсы являються безопасными.

Мода з'їсти чи випити щось на швидкість, припускають, навіяна Західними уподобаннями. Хто швидше впорається з гамбургерами, ковбасками, піцою? Від охочих перевірити власні шлунки на міцність немає відгону.

Лана Вєтрова, керівник проекту Національний Реєстр Рекордів:

- Дуже популярні ці рекорди у світовій книзі рекордів Гіннеса. І можливо, саме це провокує наших українців також до встановлення рекордів в цій номінацйії. Ви знаєте, є такий рекорд на найшвидше поглинання пива, тоже, доречі, дуже небезпечний. За 2 секунди там півлітри пива.

Таких рекордсменів фахівці називають алкоголіками.

Марина Грибанова, президент громадської організації Нарконон:

- Знаете, в той еще стадии, когда человек может много выпить, там есть еще такое слово в чисто медицинском применении, толерантное, толерантность. У человека уже привыкание не такое большое, что ему там скляночку выпить - и он уже умер, а ну он еще может выдерживать большое количество спиртного. Вот в этот момент он может, наверное, много пить.

Виїздити на свята, щоб зафіксувати рекорд зі швидкісного поїдання страв чи пиття рідини, в Національному реєстрі рекордів відмовляються.

Лана Вєтрова, керівник проекту Національний Реєстр Рекордів:

- Ми завжди відмовляємо у таких рекордах. Це одні із найнебезпечніших рекордів, здається, що все так просто - сів і з'їв. А насправді це не менш небезпечно, ніж якісь силові трюки, чи якісь каскадерські рекорди.

Від початку року до Реєстру надійшло шість сотень заявок на встановлення рекордів. Третина з них - пов'язані з їжею, на другому місці - силові. Чимало дитячих. Часто у швидкісному поїданні харчів вправляються підлітки.

Лана Вєтрова, керівник проекту Національний Реєстр Рекордів:

- Найшвидше поглинання вареників, галушок, піц, лимонів, борщу, картоплі, найшвидше поглинання пива, пепсі-коли і так далі.

Стрийський конкурс - не перший, де померла учасниця. Кілька років тому під час змагання на швидкісне поїдання українських смаколиків у Запорізькій області така ж доля спіткала сімдесятисемирічного чоловіка, у Броварах загинув шістдесятирічний поглинач вареників. В обох випадках причинами смерті назвали серцевий напад. Нинішню трагедію розслідуватимуть правоохоронці.

Світлана Добровольська, керівник відділу ГУ МВС України у Львівській області:

- За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ознаками частина першої  статті 115-ї УКК - "умисне вбивство". Призначено судово-медичну експертизу, яка встановить причину смерті.

Цих смертей можна було б уникнути, наполягають у Нацреєстрі рекордів. Зі швидкісних конкурси завжди можна перетворити на змагання з приготування та пригощання. В Україні смажили найдовший шашлик, пекли фаршировану рибу, маківника. На Рівненщині потішили люд цим двохсотшістдесятикілограмовим пирогом.

Тетяна Коваль, Вікторія Балицька, Михайло Заярнюк, Олександр Кругліков, Святослав Мелешкін, Андрій Мартищенко

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.