Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 19 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Як українцям виживати в умовах вимкнень світла

20 грудня 2014, 18:47
Дата ефіру/події: Субота, 20 грудня 12:00

Через темряву в Черкасах ледь не згоріла дитина - на хлопчика впала свічка. Також люди масово скаржаться на збитки від пошкоджених електроприладів. Ці нещастя стаються тому, що немає графіків від'єднань від електромережі.

У деяких регіонах хоча б орієнтовно повідомляють, в який час і де не буде світла, в інших - це таємниця.

Господарі понад двох сотень квартир у кількох столичних будинках на вулиці Героїв Космосу вже добре знають, скільки може коштувати стрибок напруги в мережі. У мешканців тут погоріла ледь не вся техніка.

Леонід Сараєв, постраждалий:

- Микроволновка не работает, стиральная машина не работает, бойлер не работает, 2 телевизора молчат, что еще? Кабиниа душевая, бокс, тоже не работает.

Про шкоду пан Леонід дізнався  вранці, коли почав перевіряти техніку. Стрибок напруги стався вночі, мешканці його пов'язують із роботами енергетиків напередодні.

Віра Мельник, голова правління ЖБК:  

- Обстежування було, і говорили, що то включали, то виключали світло. 

Втім, цим власникам техніки ще пощастило. Вимкнення струму інколи шкодить здоров'ю, а то й позбавляє життя. У Черкаському реабілітаційному центрі електропостачання переривають щодня. Кілька людей вже стали  бранцями ліфта.

Ірина Волощенко, головний лікар Черкаського оздоровчо-реабілітаційного центру:

- Мать с ребенком-инвалидом застряла в лифте, и была дикая истерика у ребенка, его невозможно было успокоить, мужчина застрял в лифте, у него прединфарктное состояние.

Через вимкнення струму в закладі збитки - тут більше не працює унікальний кабінет спелеотерапії.

Та не економити неможливо, пояснюють в "Укренерго". Саме це підприємство збалансовує вироблення струму і його споживання.

Зіновій Буцьо, керівник управління ДП НЕК Укренерго:

- Немає вугілля. Сьогодні 1,5 млн на складах, тобто в 2 рази менше, як потреба.

Графіки аварійних вимкнень складають обл- або міськенерго щороку. У кожному - 10 рівнів важливості об'єктів, які можна від'єднувати насамперед, другою чергою, а які взагалі небезпечно. Для об'єктивності графіки погоджують із Держенергонаглядом і місцевою владою.

Такі погодження вважає абсурдними керівник Львова.

Андрій Садовий, Львівський міський голова:

- Цього не можна погоджувати. Бажання тих чи інших приватних компаній, щоб міська влада погоджувала відключення - це є нонсенс і повний абсурд.

Продавці струму населенню теж проти вимкнень.

Віктор Рябченко, технічний директор Сумиобленерго:

- Мы четверть продукции не продаем. Естественно, что выручка от проданой электроэнергии будет на четверть меньше.

Коли електричного струму бракує, диспетчер "Укренерго" вирішує, на скільки певний регіон має зменшити споживання. Тоді енергокомпанії і відмикають споживачів - згідно з графіками.

Зіновій Буцьо, керівник управління ДП НЕК Укренерго:

- Коли питають: чому у них є світло, а в нас нема. Абсолютно людина правильно притає. Але у них є, бо поруч котельня, від якої і та людина, у котрої намає світла, вона все одно отримує тепло.

Змінювати графіки вимкнень можна, щоб без світла не сиділи одні і ті самі.

Віктор Рябченко, технічний директор Сумиобленерго:

- Чтобы не оказалось, что одни и те же выключаються с 18 до 20, а вторые с 20 до 22, по городу Сумы мы еще разбили этот график по дням недели. То есть понедельник, среда, пятница, воскресенье - это один график, а во вторник, четверг, суббота - по другому.

За приблизними графіками переривають електропостачання у Львові. Львівобленерго називає вулиці, але не вказує днів і годин вимкнень.

- Шкода, що немає графіку, ми б уже були готові. Там, де є діти - там є проблема.

Найбільший страх батьків - застрягти з візком у підіймачі.

- Бачите, з якою лампою сідаємо у ліфт? Щоб хоч трошки було видно, якщо, не дай Боже, застрянемо у ліфті.

Додалося роботи з початком вимкнень у провоохоронців: у знеструмлених районах фіксують зростання кількості злочинів.

Сергій Зубаненко, керівник УМВС України в м. Львові:

- Це стосується пограбувань. Тому що вони розуміють, що по-перше, на темній вулиці це зробити легше, і камера спостереження може не зафіксувати. Інше - це квартирні крадіжки. Там, де розуміють, що коли немає світла, не завжди спрацьовує сигналізація.

Львів'яни кажуть: до вимкнень ставляться із розумінням, але просять точніших графіків.

Любов Вороненко, мешканка Львова:

- Ми дуже залежимо від електрики, у нас ось електроплита.

Навіть приблизні графіки можуть врятувати не тільки техніку, а й життя та здоров'я. У Черкасах 10-річний хлопчик дістав опіків 40% шкіри. Зненацька вимкнули світло, і мама зайшла до крамниці по свічки. Та син злякався темряви.

Світлана Гетьман, мати постраждалого хлопчика:

- Оставался вот такой огарок, ты не переживай, был потушен свет, что в доме, что на улице, было темно. Ну вот так ему страшно стало. Упала на него свечка.

Рятували хлопчика сусіди, коли він, охоплений вогнем, вибіг із квартири й кричав про допомогу.

Наталія Євтушенко, лікар-педіатр:

- Як є футболочка, так і обгорів - спина, живіт, сіднички і плечі, рукава на футболці.

Стан дитини тяжкий - усі опіки глибокі. Щодня батьки витрачають на препарати дві тисячі гривень. А лікування буде тривалим, тому й просять небайдужих допомогти врятувати єдиного сина. Потрібна й кров - перша позитивна група.

Юристи в таких випадках радять не мовчати, а збирати документи та звертатися до суду. Енергетики мають компенсовувати завдані вимкненнями збитки.

Ростислав Кравець, адвокат:

- У зв'язку з тим, що всі ці випадки пов'язані зі зникненням напруги у мережі і відключенням, то я вважаю, що слідчі органи повинні пов'язувати саме ці обставини загибелі, чи нанесення шкоди зроров'ю, саме з безвідповідальним ставленням до цього електромереж.

Власникам зіпсованої техніки потрібно мати висновки експерта на кожен прилад. Постраждалі у столиці вже передали скарги постачальникові струму.

Щоб уникнути замкнень, займань і псування техніки, майстри з ремонту електротоварів та й самі енергетики радять завжди виймати штепселі з розеток.

Тетяна Коваль, Ірина Васюра, Вікторія Балицька, Юлія Зайцева

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.