Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 29 березня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Коли запис відеореєстратора стає доказом

20 грудня 2014, 19:10
Дата ефіру/події: Субота, 20 грудня 12:00

Записи відеореєстраторів та камер спостереження стають у нагоді в Україні. Вони допомагають визначити винуватця ДТП і виявляти порушників. Втім, чи досить відео, щоб покарати порушника?

Водій Рено, виїжджаючи зі стоянки, не помітив малюка й ледь не збив його. За сина вступилася мати. Градус напруження довелося знижувати перехожим, адже дійшло до бійки. Згодом кожна зі сторін звернулася до міліції. Жінка скаржилася на побиття, автовласник - на псування майна.

Віталій, водій:

- Хай би вона мене ударила, я б нічого проти не мав, але навіщо бити машину, якщо машині місяць.

Оксана, постраждала:

- Вихід енергії, я вдарила автівку, а він вискочив та вдарив мене, я відскочила, синець залишився.

Події розгорталися біля під'їзду багатоповерхівки, і випадково потрапили в об'єктив камери спостереження. Правоохоронці стали на бік жінки, адже на запису видно: машина ледь не зачепила дитину, а водій таки вдарив перелякану матір. Втім, до суду справа не дійшла - сусіди помирилися перед знімальною групою Свідка.

- Плохих слов не говорила, не обманываю.

- Я тоже!

- Водим детей в соседние садики.

У цьому випадку запис камери відеоспостереження не знадобився. Проте міг би стати, як і розповіді свідків, одним з доказів у суді. Втім, не завжди відеофіксація порушення  допомагає притягти до відповідальності водія, що не зважає на правила.

Олександр за кермом вже 15 років. Каже: того ранку його машину підрізало таксі. Зіткнення вдалося уникнути дивом. Обурений таким нахабством, водій наздогнав порушника. Шофер, що ледь не спричинив аварії, затято заперечував вину. Тоді постраждалий звернувся до міліції.

Олександр, водій:

- Ни намека на извини, едет себе человек дальше, ну вот возникла мысль, а как сделать так, чтобы он все-таки почувствовал, что он не прав? Я был приятно удивлен, когда через пару минут после моего обращения мне пришло текстовое сообщение, где был указан номер моего обращения.

Минуло три тижні, а справа з місця не зрушила. Тому що вітчизняне законодавство не дозволяє штрафувати водіїв, ґрунтуючись на свідченнях інших учасників дорожнього руху. На відміну від європейської практики, в Україні навіть запис відеореєстратора не є підставою для стягнення. Автомобіліст нестиме відповідальність, тільки якщо інспектор ДАІ склав протокол на місці правопорушення. Інакше уникнути покарання - не проблема.

Олександр Єршов, заступник керівника департамента ДАІ МВС України:

- Ми його притягуємо до відповідальності в тому випадку, якщо він, цей громадянин, дійсно не заперечує своє правопорушення і погодиться про складання до нього відповідного адмінпротоколу. Він може послатися на статтю 63 конституції України і не давати свідчення проти себе.

Юристи кажуть - це особливість нашого законодавства. Запис відеореєстратора стане доказом, якщо його долучать до протоколу.

Володимир Павленко, юрист:

- В такому випадку мають викликатися представники ДАІ, вони мають писати протокол на місці виникнення порушення, тобто фактично особа, яка зацікавлена у притягненні до відповідальності винуватого, вона не повинна з цього місця нікуди діватися, має чекати, поки приїдуть співробітники ДАІ, і долучати матеріали з відеореєстратора до протоколу.

А щоб учасники дорожнього руху самі могли вказувати на водіїв-порушників і допомагати правоохоронцям, потрібно вносити зміни до законодавства.

Іван Блохін, Олег Мацкевич, Юрій Нестеренко

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.