Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 19 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Шахраї вкрали з картки гроші, зібрані для поранених

31 січня 2015, 16:20
Дата ефіру/події: Субота, 31 січня 12:00

Чотириста тисяч гривень викрали у двох сімей із Житомирської області. З банківських рахунків шахраї зняли гроші, що їх жертвували люди для лікування поранених на Донбасі.

Чотириста тисяч гривень викрали у двох сімей із Житомирської області. З банківських рахунків шахраї зняли гроші, що їх жертвували люди для лікування поранених на Донбасі.  Нині міліція шукає аферистів, а ошукані жінки знову просять небайдужих про допомогу. Бо без цього шанси чоловіків повернутися до звичного життя - тануть. 

Ольгу Огурківську добре знають не тільки в рідному селі Крилівці, а й на Житомирщині. Уже вісім місяців вона збирає гроші на реабілітацію для свого чоловіка Романа. Улітку на Донбасі він дістав опіків 85% шкіри. Від осені пораненого лікують американські лікарі - безоплатно. Та після повернення в Україну витрати ляжуть на гаманець сім'ї.

Ольга Огурківська, жителька Житомирської області:

- Мазі дуже дорогі. Які там Рома мій мастить. Їх же треба буде. Бо шкіра натягнута, вона дубова. Треба мастити. Йому ще треба буде костюм такий, для обпечених. Це йому не те що треба на 1 руку чи на 1 ногу, треба всей покупати.

Саме тепер, коли з'явилася надія на швидке повернення Романа додому, банківський рахунок дружини "почистили". Зняли понад 150 тисяч гривень, що надійшли від доброчинців.

Тарас Пасічник, керівник слідчого відділу Андрушівського райвідділу міліції:

- Кошти були зняті шляхом блокування СІМ-карти потерпілої. Таким чином, до неї не надходили СМС-повідомлення про те, що були зняті кошти. І після цього кошти були перераховані на інші платіжні картки і проведене їхнє зняття.

Переказували та знімали по 5-10 тисяч гривень. Наразі правоохоронці з'ясовують осіб, на чиї імена були відкриті ці рахунки.

Вадим Поліщук, прокурор Андрушівського району:

- По кримінальному провадженню отримано ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів, які скеровані на адресу банку, для того, щоб можна було отримати інформацію про час зняття коштів, суму зняття коштів і місце, де їх було знято.  

Ольга Огурківська, жителька Житомирської області:

- Дуже хотілося б, щоб знайшли їх. Тому що воно було дійсно пристосовані для мого чоловіка. Я даже для діток не знімала ці кошти. Тому що знала, що дійсно більше потрібні для мого чоловіка.

Таку схему шахрайства використовують дедалі частіше. Щоби переказати гроші, не потрібно ламати охоронних систем фінустанови. Досить кілька разів зателефонувати на мобільний "жертви", підв'язаний до банківського рахунку.

Олександр Рябцев, ІТ-фахівець:

- За рахунок цього вони мають можливість, назвавши три номери останні, які були дзвінки, зробити дублікат СІМ-картки, а потім за допомогою дублікату цієї СІМ-картки відповідно отримати доступ до банківської СІМ-картки, чи через он-лайн банкінг, чи через банкомат.

Захиститися від шахраїв можна, підкреслює Олександр.

Олександр Рябцев, ІТ-фахівець:

- Найкраще просто не світити в інтернеті той номер, до якого прив'язана банківська картка. Тобто у вас має бути 1 номер телефону, який ви вказуєте в інтернеті, інший номер телефону - ваш приватний, до якого власне прив'язана банківська картка.

Від кибер-шахраїв на Житомирщині постраждала ще одна сім'я. Її обібрали майже на чверть мільйона гривень. Їх теж збирали на лікування пораненого на Донбасі.

Віктор Бугира, керівник управління карного розшуку УМВС України в Житомирській області:

- Дружина разом з пораненим поїхали у США, де проводили його лікування. В цей час її мобільний телефон заблокували, їй зателефонувала мама, сказала, що прийшло повідомлення про те, що хтось намагається зняти гроші з вашої картки. Це 190-та стаття, частина 3-тя - від 3 до 8 років позбавлення волі.

Використовують аферисти й банальну схему - телефонують потенційним жертвам від імені правоохоронців. Пропонують за певну суму "заладнати" справу з начебто затриманим родичем. Так було і з Олександром Рябцевими.

Олександр Рябцев, ІТ-фахівець:

- Вимагають грошій там за те, щоби закрити справу, наприклад. І люди переказують. Далеко ходити не треба. Моїй мамі телефонували.

Таким робом шахраї виманюють до кількох десятків тисяч гривень.

Віктор Бугира, керівник управління карного розшуку УМВС України в Житомирській області:

- Якщо телефонують і пропонують там вирішити питання, якщо там син попав в міліцію, чи попав в ДТП, і необюхідно занести грошові кошти для вирішення цього питання, в таких випадках обов'язково треба звертатися в міліцію. Набрати на 102. Ніколи не треба хапати гроші і нести віддавати.

Ошукані не завжди звертаються до правоохоронців, і це ускладнює їхню роботу. В Житомирі  розшукали шахрая, який ще 20 серпня виманив 20 тисяч гривень. Щоби довести справу до кінця, потрібні свідчення жертви.

На допомогу та повернення півтори сотні тисяч гривень розраховує й Ольга Огурківська. Дякує всім, хто гривнею допоміг її чоловікові та тим, хто ще переказує гроші.

Ольга Огурківська, жителька Житомирської області:

- Порізаний ще, шви знімають, али тішить те, що він може вже сам їсти. Вже чашку візьме до рота, не годувати, о. На ногах, може стати на ноги, дуже важко, дуже важко так, вам не передать.

Тетяна Коваль, Святослав Мелешкин, Андрій Грищенко

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.