Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 16 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Бортничам дали чисту воду

31 січня 2015, 16:59
Дата ефіру/події: Субота, 31 січня 12:00

Мешканцям Бортничів нарешті дали чисту воду. Санепідемстанція повідомила - тепер її можна використовувати як для побутових потреб, так і вживати. Водночас усім бортничанам радять зробити щеплення проти вірусного гепатиту А.

Прищепитися від вірусного гепатиту А. Це чергова рекомендація санітарних лікарів мешканцям столичних Бортничів. Так людей намагаються убезпечити від ще одного лиха - гепатиту.

Олег Рубан, головний санітарний лікар Києва:

- Взяти порівняльні цифри минулого року і 2014-го, то зростання показника захворюваності гепатиту майже в 4 рази, в 3,8 раз. Дане захворювання буде природньо рости, а з даним фактором, який у нас з'явився - вода, у нас можуть виникнуть, застороги у нас є, що у нас буде вірусний гепатит.

На початку січня мешканців мікрорайону масово ушпиталювали через отруєння водою. Офіційно на кишкову інфекцію захворіло понад півтори сотні людей. Причиною масової напасті стало потрапляння фекалій у водогін. А завинили начебто будівельники, які зводили новий гідровузол.

Андрій Білик, генеральний директор "Київводоканалу":

- Основним джерелом є самовільно влаштований зв'язок між інженерними комунікаціями об'єкту будівництва та госпфекальною каналізацією, яка обслуговує приватний сектор і не перебуває на балансі водоканалу.

Проте у слідчих, які розпочали кримінальне провадження, чимало запитань і до Київводоканалу. Закидають службове недбальство.

Олександр Надід, прокурор Дарницького району Києва:

- Звернено з клопоптанням до суду по доступу до документації Київводоканалу, оскільки мені відомо, Київодоканал добровільно не видає документації, яка необхідна для кваліфіцкації дій окремих службових осіб. Джерело забруднення було на об'єкті, який находиться на баласні Київводоканалу, факт було зафіксовано, на даний час йде дослідження.

Комунальники ж відповідальність за забруднення питної води покладають на генерального підрядника будівництва і збирають відповідні документи. Водночас з людей обіцяють не брати грошей за використану воду продовж січня, а витрати на лікування компенсувати погодяться лише за рішенням суду.

Андрій Білик, генеральний директор "Київводоканалу":

- За січень місяць мешканцям селища Бортничі не будть нараховані послуги за водопостачнання взагалі. Відносно інших типів компенсанції - на лікування й інші - вони повинні прийматись на основі судових рішень.

Санепідеміологи ж наголошують - після такої халепи важливо запобігти спалахові гепатиту А. У групі ризику - всі, хто має печінкові та шлункові захворювання. Вакцинуватися варто і дітям та підліткам до 20 років.

Олег Рубан, головний санітарний лікар Києва:

- Найбільше небезпека - хто хворіє на хвороби печінки та хронічний гепатит, це хронічні захворювання желудочно-кишкового тракту, вірусний гепатит Б і С. При наслоєніі ще вірусного гепатиту А ще можуть бути ускладнення.

Бажання зробити щеплення вже виявили майже тисяча жителів Бортничів. Щодня кількість охочих зростає. Спершу їх обстежать і проведуть специфічні лабораторні дослідження щодо виявлення антитіл.

Олег Рубан, головний санітарний лікар Києва:

- Не можна щепити перехворівших або хворих на гепатит А, щоб не було ускладнень. З наступного тижня ми будемо проводити щеплення.

І вакцинування, і попередні дослідження для бортничан - безоплатні.

Михайло Радуцький, заступник голови Київської міської державної адміністрації:

- Вакцина імпортного виробництва, вона зарезервована на складах, і почекаємо, щоб не закуповувати аби закуповувати, а закупимо рівно стільки, скільки людей погодиться робити вакцинацію.

Почнуть проводити вакцинацію із початку тижня. Запевняють: щеплення зроблять усім бажаючим.

Наталія Шаповал, заступник директора з охорони материнства та дитинства Центру первинної медико-санітарної допомоги №2:

- Щеплення будуть проводитися по 3 адресам. Це дитяча амбулаторія на Леніна 43А, це доросла амбулаторія житлового масиву Бортничі та Центр первинної медико-санітарної допомоги на Вербицького, 5.

По воду мешканці мікрорайону досі приходять на звичне місце до цистерни.

Валентина Овдій, мешканка м.Київ:

- Скільки стоятиме машина - стільки й приходитимемо. А що ж робить нам. Стільки потравилося дітей та старих людей. І старший хлопчик у нас заболів, і я боліла, і зять заболів.

Хоча у СЕС запевняють - вода у кранах вже відповідає мікробіологічним і санітарно-хімічним показникам. Її можна використовувати і в побуті, і для приготуванні їжі.

Тетяна Коваль, Ігор Шумик, Святослав Мелешкин, Олексій Соловей

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.