Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 19 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Як держава захищає авторські права

28 лютого 2015, 14:59
Дата ефіру/події: Субота, 28 лютого 12:00

Не здивуєш українців крадіжками інтелектуальної власності. Порушники авторського права виробляють контрафакт та непогано заробляють на чужих надбаннях. Нещодавно відома українська художниця Євгенія Гапчинська виграла кілька судових позовів проти незаконних продавців календарів, блокнотів, магнітів із зображенням її робіт.

Уже є чотири судові рішення на користь художниці щодо продавців-нелеґалів. Ще кілька справ розглядають. Боротися з порушниками авторського права Євгенія Гапчинська довірила професіоналам.

Євгенія Гапчинська, художниця:

- Это не моя профессия, и если бы я занималась судопроизводством - я бы перестала рисовать.

Вона добре знає, що на її праці заробляють інші. Але нічого з цим зробити не могла. Навіть коли укладала відповідні угоди - виробники часто зловживали.

Євгенія Гапчинська, художниця:

- Нас обманывал тот, кто приобрелат права: то ли во времени пользования, то ли в количестве тиража, то ли в количестве проданого. Мы никогда не имели возможности контролировать, допустим, количество постельного белья, которое выпустило предприятие и на которое мы заключали договор.

Це вже порушує авторське право, пояснюють фахівці.

Сергій Іонушас, патентний повірений:

- Без наявності відповідного договору або ліцензійного, або договору передання виключних майнових прав, ви не зможете здійснювати публікацію даного твору.

За це Закон передбачає цивільну, адміністративну, а в деяких випадках - і кримінальну відповідальність. 

Сергій Іонушас, патентний повірений:

- Якщо ми кажемо про кримінально-правову відповідальність, за порушення прав інтелектуальної власності передбачено у тому числі і позбавлення волі.

Донедавна Україна була на першому місці у світовому рейтинґові піратства. У держслужбі інтелектуальної власності зазначають: українці не виправилися, але через події на Сході до інтелектуальних крадіжок за кордоном ставляться лояльніше. Одначе ці клопоти нікуди не зникли.

Алла Жарінова, голова Державної служби інтелектуальної власності України:

- Перша програма - це легалізація програмного забезпечення в органах влади. Друга - захист авторських прав в мережі інтернет. Піратство. І третя - це організації колективного управління.

Такі організації працюють подібно до ЖКП чи ОСББ. І могли би зарадити авторам. Згуртувавшись, майстри сплачують певні внески, натомість дістають правовий захист.

Антоніна Малиш, керівниця управління державної служби інтелектуальної власності України:

- Основною функцією такої організації є посередництво між автором відповідним, між суб'єктом авторського права, і відповідними об'єктами комерційного використання. Відповідні організації ліцензують об'єкти авторського права, збирають винагороду з суб'єктів комерційного використання. І основнв їх задача - справедливий розподіл відповідної винагороди - звичайно ж, виплата.

Хто справно дотримується авторських прав, кажуть у службі - то це театри. Це кадри з репетиції вистави "Каліка з острова Інишмаан". Автор твору - англійський драматург Мартин МакДонах. Щоб поставити п'єсу та запросити до зали глядачів, театр отримав дозвіл. Такі згоди правовласників потрібні і на знімання й показ фільмів, друк творів, авторських фото, живопису. Незаконно копіюють українських митців не лише в Україні. Існує плагіат на вітчизняне й за кордоном.

Олексій Адранов, головний спеціаліст відділу авторського права державної служби інтелектуальної власності України:

- Такий цікавий випадок, коли наших українських митців плагіатили закордонні дизайнери. Тобто не Україна лише така недобросовісна країна з точки зору дотримання авторських прав. Причому це було відоме дизайнерське агенство.

На практиці, щоб довести порушення авторського права, потрібен час. Ухвалювати позитивні рішення судді, зазвичай, не квапляться.

Сергій Товкес, юрист:

- У нас, как правило, первые решения идут отказные. Несмотря на то, какая есть судебная практика по стране. Первое решение, какое было у нас по Гапчинской по Киеву, оно было отказное.

Апеляція - на боці Євгенії Гапчинської. Її правозахистник показує частину контрфакту. Окрім поліграфії - є живопис.

- Это женщина безработная, геолог, решила, что занятие самый раз для нее.

Суди, каже, лояльні до підпільників. Кара зазвичай - мінімальний штраф.

Сергій Товкес, юрист:

- Минималка - это 10 минимальных зарплат. Хотя в законе от 10 до 50 тысяч.

Євгенія Гапчинська, художниця:

- Тот, кто нарисовал и пошел продавать, и тот, кто печатает в промышленных масштабах, это воровство авторских прав. Оно что так, что так.

Покупець контрфакту перед законом "чистий". Як і той, хто, копіюючи авторські роботи, не заробляє на цьому.

Тетяна Коваль, Денис Голиков, Андрій Грищенко, Олександр Кругликов, Олег Мацкевич

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
"Апеляція - на боці Євгенії Гапчинської". А я-то наивно полагал, что апелляция должна быть на стороне закона. Интересно они выигрывали дела, особенно если учесть историю с главой Киевского Апелляционного Суда. Это не она ему талоны на бензин рисовала? Ну и адвокатская контора...
Наивный 26.06.2015, 15:52 ответить
Брехня на брехне и брехней погоняет,,,Засудить пенсионерку "за похожесть",проиграв в суде первой инстанции и "выигравший по очкам"с помощью работников Чернушенко( "печальноизвестный" экс-главарь тогдашнего киевского апелляционного суда)... Победители фиговы... Адвокат- освободитель с крутым криворожским дипломом "маХистра" Дупкес,,, хренов.

Этот дупкес попытался по-легкому деньжат срубить недавно по той же схеме с киевским апелляционным судом о которой (схеме) он тут не скрывая рассказывает,,,
Наехал на телеканал ПЛЮСПЛЮС с типа нарушенными правами "типа наивной "этой художницей- пламенной борчихой за "авторские права нарушенные".Получил по рогам,
добежал до апелляции , а главарь суда уже в бегах,,, Он дальше в Высший суд и там ему с художницей пенделя,,, Сколько веревочке не виться,,,

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.