Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 20 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Комунальні борги можуть вартувати квартири

28 березня 2015, 14:35
Дата ефіру/події: Субота, 28 березня 12:00

З 1 квітня за комуналку українці платитимуть більше - зростуть ціни на газ, опалення, електроенергію та гарячу воду. Експерти прогнозують - вартість комунальних послуг боляче вдарить по кишенях споживачів, тож, можливо, накопичуватимуться борги. Чим вони загрожують українцям?

Чи зможуть комунальні служби відбирати майно у боржників?

Нові тарифи - головний біль. Із пенсії, меншої за півтори тисячі гривень, після сплати комірного залишається лише 400. Ця жінка знає, як прожити місяць із такою сумою.

Нонна Шевченко, пенсіонерка:

- Вот картошка, каша, суп, это у меня зима. А там, там, я думаю, легче пойдет.

Найбільше у приватному будинку доводиться платити за газ. Без субсидії пенсіонерка лише за блакитне паливо віддавала би майже всю виплату. Тому розраховується вчасно, інакше - держава не відшкодовуватиме частини суми. Хто ж обирає борг - може втратити майно: рухоме і навіть нерухоме.

Світлана Деделюк, нотаріус:

- Квартира може бути виставлена на продаж з прилюдних торгів. Виставляється на продаж, компенсуються комунальній службі її борги, які цей боржник має, а решта повертається громадянину.

Суд може вирішити продати житло лише за умови, що борг перевищує 10 прожиткових мінімумів, це 12 тисяч 180 гривень. Але лише якщо боржник не має іншого майна.

Ростислав Кравець, адвокат:

- Виконавча служба, у свою чергу, якщо у боржника відсутні грошові кошти, відсутнє рухоме майно, на яке можна звернути стягнення, в останню чергу все ж таки має право звернути стягнення на житло.

Попри це, виселяти людей із квадратних метрів не мають права, вважає керівник громадської організації.

Олександр Сергієнко, директор Аналітико-дослідницького центру "Інститут міста":

- Навіть якщо ваше житло опишуть, то виселити вас не можуть. Вас можуть позбавити права власності, але виселення буде суперечити житловому кодексу України.

Ростислав Кравець, адвокат:

- Це і прямо протирічить нормам законодавства України, безпосередньо Закону України про захист дітей, а також захист безпритульних громадян. Також це суперечить нормам міжнародного законодавства, безпосередньо декларації із прав дитини, яка ратифікована ВРУ.

Аби позбавлення власності не доходило, у профільному відомстві радять реструктурувати заборгованість і звертатися по субсидії. До того ж, і процедуру нині спростили - претендувати на часткову компенсацію комірного можуть власники кількох квартир, земельної ділянки, автомобіля. Навіть сім'ї, де є безробітні працездатного віку.

Наталя Хоцянівська, керівник управління економіки систем життєзабезпечення Мінреґіону:

- Якщо людина взагалі не працює і не може підтвердити свої доходи, то в розрахунок субсидії буде братися прожитковий мінімум для працюючої особи на рівні 1218 грн.

Очікують, що кожна четверта сім'я скористається адресною допомогою. Поки ж малозабезпечені та пенсіонери рахують передбачені норми споживання й мізкують, як би їх не перевищити. А ще з острахом чекають на новий місяць - та на нові, підвищені, тарифи.

Нонна Шевченко, пенсіонерка:

- Я такой натуры, что я не пойду, шапку не сброшу, просить не буду. Но как существовать: картошку доем, крупы доем. А что будет дальше - поживем - увидим.

Поки що в Україні не було випадків, щоб за комунальні борги відбирали оселю, кажуть правозахисники. Але навіть за такого становища радять не здаватися й оскаржувати рішення суду.

Тетяна Коваль, Андрій Мартищенко

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.