Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 19 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Про тих, хто щодня бореться, і тих, хто їм допомагає

16 травня 2015, 16:27
Дата ефіру/події: Субота, 16 травня 12:00

2 мільйони вісімсот тисяч - стільки офіційно зареєстрованих громадян з обмеженими можливостями проживає в Україні. Всі вони мають пристосовуватися до життя в соціумі. Та кожен крок на цьому шляху - виклик. Проте наші герої не опускають рук!

- Cьогодні тема у нас - круговий рух, на перехрестя виїзд, і заїзд на кругове…

Інструктор з восьмирічним стажем - Володимир - розпочинає теоретичний урок на автомобільних курсах. На перший погляд, нічого особливого. Та його учні - це люди з обмеженими можливостями. Вже другий рік в автошколі навчають інвалідів.

Володимир Босюк, інструктор з керування автомобілем:

- За 1.5 роки ми випустили біля 100 чоловік, ну і в звязку з тим, що війна на Сході, то почали бійці АТО звертатися, тому що у них теж є проблеми, ну і ми стараємося всім допомагати.

Володимир розповідає - далеко не в усіх неповносправних учнів є змога платити за курси, тому клієнтам роблять знижки. Втім, теорію в автошколі готові викладати і "за безкоштовно", якщо ініціативу підтримають у Київській мерії.

Володимир Босюк, інструктор з керування автомобілем:

- Ми написали листа на ім'я мера - Кличка, щоб може дасть нам якесь приміщення, і щоб дати можливість людям з обмеженими можливостями навчатися безкоштовно за теоретичне.

Подібна система вже діє в одному з реабілітаційних центрів Львова. Там люди з особливими потребами, які опановують керування автомобілем, сплачують лише за практичні заняття.

Надія - інвалід з дитинства, батьки відмовилися від неї, коли немовляті виповнилося 2 тижні. Брак коштів не зупинив дівчину на шляху до мрії.

- Ось ручне керування, завдяки якому я управляю, завдяки йому я можу їздити. Торомоз - нажимаю вперед, газ - я нажимаю так рукоятку. Ось і все - торомоз, газ. Автомат. Без проблем їзжу.

Зріст - 80 сантиметрів - не завадив Надії сісти за кермо, а жага до повноцінного життя допомогла здобути вищу освіту. Нині дівчина працює графічним дизайнером. Втім, є ще одна мрія - власне житло. Поки ж мешкає в університетському гуртожитку, хоч і закінчила виш два роки тому. І ходить по кабінетах чиновників, сподіваючись, що її право на позачергове отримання житла не залишиться лише на папері.

Надія, жителька м. Києва:

- Ректор дозволив мені проживати тимчасово, і каже - Надя, але ти шукай. Посилають по адміністраціях, от вчора у мене була зустріч з головою департамента будівництва, на що він мені тільки, вибачте... обіцяє, обіцяє, каже - ну ми не знаємо, ти проси ректора, щоб він тебе не вигнав з гуртожитка, живи поки тимчасово там.

Віталій - ще один учень автошколи. Щоб сісти за кермо, студент білоцерківського вишу щоразу долає 70 кілометрів. Тренується їздити на унікальному авто. Це єдина в Україні навчальна машина для неповносправних осіб з ручним керуванням та коробкою-автомат одночасно.

Віталій, учень автошколи:

- З дитинства була мрія навчитися керувати автомобілем, і були деякі труднощі, тому що мало таких автошкол. Вже 22 травня буде іспит і вже надіюся, що там получу своє водійське посвідчення.

Втім, людям з особливими потребами доводиться долати перепони не тільки під час навчання чи складання іспитів. Насамперед необхідно пройти медогляд і отримати довідку від лікаря, що дозволить сісти за кермо. А це, розповідають, проблема, адже українські ескулапи шукають будь-яких приводів для відмови. Проте Надія, Віталій та сотні інших щодня доводять - вони нічим не відрізняються. Шкода, що не всі це помічають.

Іван Блохін, Олексій Соловей

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.