Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 24 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Руферство - пропаганда каліцтва та загибелі

5 вересня 2015, 14:40
Дата ефіру/події: Субота, 5 вересня 12:00

Бажання зробити ефектне селфі чи зняти разюче відео - це вірус, що заражає все більше підлітків в усьому світі. Не виняток і Україна. Хлопці й дівчата бездумно ризикують, аби вразити інтернет-користувачів. Та ціна надто велика, адже на кону - життя!

Діти, не усвідомлюючи, що коять, видираються на дахи потягів, без жодної страховки піднімаються на покрівлі висоток та перекриття мостів. А потім батьки ллють сльози за загиблими синами й доньками. Та найгірше, що є ті, хто заробляє на цьому. Ланцюжок простий - вони виконують карколомні трюки, знімають їх на відео, викладають у мережу, а потім - збагачуються за рахунок переглядів. Та чи усвідомлюють, що підштовхують своїх прихильників спробувати адреналіновий наркотик, стати на шлях, що веде до інвалідного візка або й труни? Чи можна це зупинити?

Він порушує закон, тікає від працівників метрополітену, обходить правоохоронця та врешті стрибає на дах вагона підземки. Цей ролик в інтернеті передивилося більше трьох мільйонів людей. 18-річний хлопець із Житомира, що називається Пашою Бумчиком - відеоблогер. Він ретельно готується до кожної нового знімання. Так він хоче зажити популярності, а ще на цьому заробити.

- Я ж не обычный видеоблогер, я хочу удивить своих зрителей и прийти к ним не по-обычному, а спуститься к ним по крыше глобуса.

Ми хотіли записати із хлопцем інтерв'ю. Дізнатися, чому він ризикує своїм життям та чи розуміє, що хтось з його фанатів-підлітків може невдало повторити екстремальні витівки та загинути. На нашу пропозицію юнак відповів так:

- Здравствуйте. Если съемки будут хорошо оплачиваться, то я готов работать.

Він робить із цього бізнес, а захоплені дівчата та хлопці навіть не здогадуються, що на них заробляють. Кожен перегляд його роликів в ютьюбі, лайк, перепост приносить юнакові чималі гроші. В місяць у середньому він отримує щонайменше кілька тисяч доларів. Гроші, здобуті на порушенні закону. Столична міліція нині розшукує цього джекеса, в народі - дивака, щоб він відповідав перед законом.

Ірина Левченко, заступник керівника відділу ГУ міліції в м. Києві:

- В цьому випадку визначається особа, й він буде, обов'язкового буде притягнутий до адмінвідповідальності.

Наталка Макогон, прес-секретар Київського метрополітену:

- Наші працівники намагалися його зупинити, але ви самі бачили, що робила та людина, без ніякого контролю він проліз, пробіг.

У міліції запевняють, що нікому не вдасться уникнути покарання. Тих, хто вилазить на дахи, перекриття мостів, їздить на вагонах метрополітену, на дахах електричок - вважають порушниками. Якщо таким екстремалам менше 18 років, то відповідати перед законом доведеться їхнім батькам.

Ірина Левченко, заступник керівника відділу ГУ міліції в м. Києві:

- Ці дії квалфікуються 173 ст. адміністративного кодексу України, це дрібне хуліганство, за цієї статтею передбачено штраф, виправні роботи або ж арешт на 15 діб.

Та правоохоронці кажуть, що частіше за все охочим до адреналіну, котрі таки потрапили до рук міліції, доводиться сплатити лише мізерний штраф. Від 17 до 120 гривень. Як же зупинити молодь, що так бездумно вилазить на багатоповерхівки, робить селфі на дахах електричок і взагалі не думає про трагічні наслідки таких витівок? 

- Это локтевой сустав, это кости предплечья, мы видим перелом со смещением лучевой кости.

Антон Вакуленко - лікар-травматолог однієї зі столичних клінік. Він демонструє рентгенограми пацієнтів-екстремалів. Ці страшні перелами рук, ніг та шиї, каже лікар, дістали охочі до паркуру та висоти.

Антон Вакуленко, лікар-травматолог:

- Открытый перелом может привести к нагноению в области раны и развитию страшного диагноза остеомиелит, который заканчивается инвалидностью, а у многих даже ампутацией.

Інвалідність - це, навіть не найстрашніше, що може бути з травмованим. У більшості випадків кінцевий результат таких розваг заради популярності - загибель. А зламана шия чи хребет вмить може перетворити популярного відеоблогера на немічну людину.

Антон Вакуленко, лікар-травматолог:

- Очень часто такие травмы смертельны, а если он выживает, то он становится глубоким инвалидом, постоянно нуждающимся в постореней помощи, он не может ничего делать. Длительный постельный режим приводит к пролежням, нагонеяним, и обычно такие пациенты без должного ухода погибают длительной и мучительной смертью.

Не забороняти, а просто розповідати, чим можуть закінчитися такі розваги, радять психологи батькам, чиї діти захопилися популярними нині субкультурами. А ще - спрямовувати підліткову енергію в безпечніше  русло. Запропонувати своїй дитині стати, наприклад, актором або ж спортсменом.

Наталя Лопушанська, психолог:

- Объяснять, к чему это может привести, и показывать другую сторону таких занятий. В первую очередь надо найти то занятие, чтобы ребенок мог делать безопасно, давать ему возможность почувствовать себя взрослым. Возможно, что-то разрешать, куда-то направить, какие-то спортивные соревнования. Очень жесткий контроль приводит к протестным формам поведения.

Ці страшні кадри - яскравий приклад того, чим може закінчитися жага до легких грошей та самоствердження. Замість разючого селфі та відео на вагоні - миттєва загибель.

А це вже кадри з сусідньої країни. Чоловік, що видерся на стрілу крана в Калінінграді, падає вниз та розбивається. Закінчуються загибеллю підлітка й ці приголомшливі кадри з Росії. Хлопець, що вирішив підкорити міст- зривається…

А це останні фото відомого екстремала Павла Кашина. Хлопець загинув два роки тому в Санкт-Петербурзі, коли виконував сальто на даху 16-поверхівки. Молодик вважав себе профі, мав прихильників, і не розрахував… Загинув. Одразу після трагедії батько Павла доклав зусиль, щоб приголомшливі кадри побачило якомога більше користувачів мережі. Чоловік, що так безглуздо втратив сина, хотів врятувати інших - відбити в підлітків будь-яке бажання повторювати такі витівки.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Ну вы и дауны, ребята. Такой сюжет, аж тошнить стало. Люди занимаются чем им нравится, слушать вас они явно не будут, а милиция их никогда не найдёт.
Марина 18.09.2015, 06:46 ответить
Да хочется хуже чем болит! Только дауны скорее всего те которые потом ползают или раком ходят остаток жизни,после своих долбаных селфи. А на месте полиции я бы давно указ издал который бы предоставил этим уродам полную свободу,а все последствия связанные с их подвигами за их счёт и их деревянных пап и мам.И тогда бы и тошнота прошла и дури поубавилось бы.

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.