Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 18 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Кияни живуть під загрозою піти під землю

12 вересня 2015, 16:06
Дата ефіру/події: Субота, 12 вересня 12:00

Київ провалюється під землю. Столичні дигери називають десятки місць, де можуть утворитися величезні вирви. Здебільшого, надзвичайні ситуації трапляються через аварії на колекторах.

Вода виривається із розломів труб і нещадно розмиває ґрунт. Нагорі цього не помітно - тут і криється найбільша небезпека, адже в разі аварії під землю можуть піти вулиці! Проте комунальники, знаючи про небезпеку, не поспішають із ремонтними роботами. Чому? Та де небезпечно гуляти столицею?

У пам'яті киян свіжі згадки про обвал на вулиці Борщагівській. Аварія на колекторі сталася 2 серпня, довелося цілком перекрити для проїзду автотранспорту частину вулиці в напрямку Індустріального мосту. Аби полагодити трубу, знадобилося приблизно місяць та майже 9 мільйонів гривень. Схожа велетенська вирва може будь-якої миті утворитися на подвір'ї будинку на вулиці Єреванській. Ще півроку тому дигери випадково виявили пошкоджену ливнівку колектора, а за проломом у стіні відкрили справжню печеру.

- Масштаб пещеры не поддается описанию, фонарик даже не достает до самой дальней ее части. Огромная подземная полость, вымытая водой, вот тут внизу сейчас шумит река, течет коллектор, эта дырка, через которую весь грунт просочился вниз.

Тож як утворюються такі підземні печери? У застарілих та вже аварійних стінках колекторів з часом виникають дірки. Стічні води потрапляють у ґрунт та з часом розмивають землю.

За півроку після відкриття печери на вулиці Єреванській Михайло - дигер із десятирічним досвідом - знову спускається під землю. Аби перевірити - в якому стані нині шахта. Вона збільшилася в розмірах, але комунальники чомусь сюди не поспішають.

Михайло Сторожук, дигер:

- Мы нашли в марте месяце это место, но Автодор проигнорировал наше обращение. Тут река старинная, река называется - Кадетский гай, она заточена в коллектор. Во время ливня стенка коллектора рухнула, кирпичная старая стенка рухнула, вода начала выходить наружу коллектора и промыла большую подземную полость, с каждым новым ливнем вода туда снова заходит под давлением и промывает и увеличивает полость все больше и больше.

Іван Блохін, кореспондент:

- Просто під моїми ногами на глибині п'ятнадцяти метрів існує величезна печера. Її розміри вражають навіть досвідчених дигерів. Земля в цьому місці може провалитися щомиті.

Якщо станеться обвалення ґрунту, то під землю може піти ціле подвір'я. Наразі площа печери - приблизно 20 квадратних метрів, але в разі провалу діаметр вирви сягне 30, а то й 40 метрів, впевнені дігери.

Киянка Олександра живе неподалік. Вона щодня гуляє біля аварійної ділянки зі своїми дітьми. Жінка - ні сном ні духом про потенційну небезпеку, але лише тепер зрозуміла - для чого вулицю перегородили бетонним блоком.

Олександра, мешканка м. Києва:

- Ага, вот почему положили этот блок и никто не может ездить, я не знала, и когда эта пещера провалится? Надо будет бить тревогу, потому что если она провалится, туда может попасть не только машина.

Якщо обваленню ґрунту не запобігти - трагедії не уникнути, адже тут завжди багато людей. Поряд - продуктова крамниця, неподалік - університетський гуртожиток. Тож чому аварійно-небезпечна ділянка не обгороджена хоча б попереджувальними парканами - запитуємо в місцевому ЖЕКу. Але там нарікають на Київзеленбуд.

Вікторія, майстер технічної дільниці ЖЕК №901 м. Києва:

- Мы обращались в Зеленбуд, чтобы мы могли что-то сделать, нам же нужно, чтобы они снесли свои тополя, чтобы там дальше у нас какие-то действия там были. Я звоню, факсограмма - по нолям, то они наши письма потеряли, мы составили заново письмо, потом они акты наши потеряли, опять заново, и никакой реакции.

Вже на наступний день після появи на аварійній ділянці знімальної групи Свідка небезпечну зону таки обгородили попереджувальними стрічками, а керівник шляхового управління запевнив - вже створили спеціальну комісію, яка й має вирішити, що робити з підземеллям. Щоправда, і тут заговорили про тополі.

Ігор Леган, керівник шляхового управління Солом'янського району м. Києва:

- Заважають три тополя, які якраз стоять на цьому місці, що над ямою-промоїною, деякий час мешканці противилися проти того, щоб зносити тополя. Вирішувалося питання про знесення дерев, на сьогодні я вже знаю, але я його ще не бачив, що дирекція зелених насаджень міста Києва дала дозвіл на знесення цих трьох тополів.

Натомість у Київзеленбуді не розуміють скарг колег-комунальників. Там відповіли: ще в березні на прохання ЖЕКу обстежили тополі, які буцімто так заважають проводити ремонтні роботи, але на цьому й поставили крапку. Адже спилювати дерева їх ніхто не просив! Мало того, озеленювачі повідомили - в разі виникнення аварійних ситуацій зрізати насадження мають негайно! І за законом на це не потрібно жодного дозволу. Але, схоже, ані в ЖЕКу, ані в шляховому управлінні про те не знають? Тож поки комунальники й автодорівці вирішуватимуть - коли ж розпочинати ремонт, під землю будь-якої миті може піти ціле подвір'я. Загалом же в Києві потенційно небезпечних ділянок із проблемними колекторами - десятки.

Особливо пильнувати мають мешканці вулиці Порика, традиційно небезпечно на Контрактовій площі. Аварійна ситуація на розі бульвару Дружби Народів та Старонаводницької, на вулиці Чорноморській, Ніжинській, а на Єреванській - ризиковано у двох місцях, далі йдуть Липківського та Марини Раскової. У промзоні на Сирецькій вже утворилося провалля. Тож, якщо під вашою вулицею прокладений колектор, будьте обережними!

Іван Блохін, Олексій Ідрисов, Олег Мацкевич

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Комментарий удален
Комментарий удален

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.