Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 29 березня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

МВС створило спецпідрозділ для боротьби з кіберзлочинністю

9 березня 2012, 12:25
Дата ефіру/події: П’ятниця, 9 березня 12:25

Вистачає хакерів й в Україні. Вони за кілька секунд залізуть у вашу електронну пошту, й, не виходячи з кімнати, отримають надтаємну інформацію будь-якої розвідки. Зламають електронний захист банку, й можуть паралізувати роботу державного сайту. Їхні послуги не з дешевих, а якість завжди відмінна. Професійні секрети українських комп'ютерних геніїв дізнавався Андрій Герко.

Рік тому сорокарічний Віталій одружився з удвічі молодшою дівчиною. Каже, півроку жили як одна душа, а потім почалися проблеми.

Віталій, мешканець м. Києва:

- Бывают телефонные звонки, и она уходит с телефоном, и общается вне моей зоны досягаемости. Точно так же она с кем-то переписывается в Интернете, и при моем появлении закрывает страничку.

Знайомий програміст порадив Віталієві звернутися до хакера, і зламати електронну пошту коханої. Щоби повернути втрачений душевний спокій - чоловік був ладен на все.

Віталій, мешканець м. Києва:

- Я нашел его по Интернету. Зовут его Алексей, молодой парень, достаточно грамотный. Ему это удалось, он взломал страницу. И мои опасения подтвердились.

Гіркі деталі подружньої зради коштували Віталієві лише 20 зелених. Та розбита сім'я - далеко не все, на що здатні комп'ютерні генії. За неофіційною статистикою, їх в Україні кілька тисяч.

Євген, хакер:

- Очень сильная математическая школа. Из-за углубления в математику очень многие понимают программирование. Услуги абсолютно любые - от взлома личных сайтов, личной почты до атак на государственные сайты любого уровня.

Зі слів молодика, більшість клієнтів вітчизняних електронних ведмедників - це великі корпорації, банки та фінансові установи. Саме на їхні замовлення зламують клієнтські бази, а отримана інформація стає небезпечною зброєю в конкурентних розбірках.

Євген, хакер:

- Если брать взлом каких-то личных сайтов, или старниц в социальной сети - где-то на уровне 10-30 долларов будет стоить. Если брать государственные учреждения, то вывод из строя сайта стоит от 150 долларов.

Утім, ціни на послуги ІТ-зловмисників в Україні невпинно ростуть - діяльність комп'ютерних інтелектуалів тепер на прицілі у правоохоронців.

Володимир Поліщук, керівник управління МВС України:

- Терміну хакери і хакерські атаки в нашому кримінальному законодавстві немає. Є злочини, які пов'язані з несанкціонованим втручанням в електронні системи.

За несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин, комп'ютерів, авторизованих систем, мереж позбавляти волі на 3 роки, або штрафувати на тисячу неоподаткованих мінімумів громадян. За злочин, скоєний групою осіб, ув'язнювати до 6 років. (Кримінальний кодекс України, ст. 361)

Найбезпечнішою з платних кіберпослуг хакери називають комп'ютерну атаку. Щоби паралізувати діяльність будь-якого сайту, і при цьому не спійматися, досить лише таланту організатора. Мовляв, з мільйонів виконавців такого злочину - що спитати?

Євген, хакер:

- Это делается путем массивной атаки. Каждый сервер рассчитан на определенное количество запросов, и если мы превышаем это количество, то сервер перестает на них отвечать.

Утім, і міліціянти не дрімають. Після того, як офіційний сайт МВС на кілька днів паралізував мільйонний натиск охочих помститися за вимкнення ex.ua - тут зробили висновки. Щоби активніше протидіяти нападникам, навіть створили спеціальне управління з боротьби з кіберзлочинами.

Володимир Поліщук, керівник управління МВС України:

- Звичайно, працюють ті, хто володіють ІТ-технологіями, знаються, що таке комп'ютер, Інтернет, ІР-адреси, хостингові площадки, та ін. Але їх знань може не вистачати , тому будуть кликати на допомогу прогресивних хакерів.

За статистикою МВС, у минулому дві тисячі одинадцятому році в Україні зареєстровано вісімдесят п'ять злочинів у сфері високих технологій. Сімдесят двох хакерів затримували, а двадцять троє з них постали перед судом.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.