Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 18 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Як запобігти аферам з банківськими картками

16 травня 2013, 00:21
Дата ефіру/події: Четвер, 16 травня 00:21

Якщо продаєте щось в Інтернеті або збираєте кошти на лікування і при цьому вказуєте реквізити банківської картки, ви - потенційна жертва шахраїв. Щоби зняти всі ваші гроші, спритникам досить знати номер рахунку та деяку особисту інформацію.

У червні 6-місячному Івану з Рівненської області мають пересадити печінку. Для цього батькам хлопчика треба зібрати 300 тисяч гривень.

Марія Дудка, мати хлопчика:

- Нам в інституті Шалімова поставили діагноз міліарна тризія, це треба дитинці пересадка печінки. Тому ми почали збирати кошти.

Гроші від небайдужих людей почали надходити одразу після відкриття карткового рахунку. Та ним зацікавилися не лише доброчинці.

Марія Дудка, мати хлопчика:

- Мені подзвонив якийсь мужчина, представився працівником банку, я йому як працівнику банку почала розповідати усі реквізити, всі паролі, які він мене запитував. Адже я не думала, що можуть бути такі шахрайства, хоча мене попереджали.

Втім, останньої миті жінку щось зупинило. Зрозуміла - розмовляє з шахраєм.

Марія Дудка, мати хлопчика:

- Я тільки тоді спохватилася, коли він начав мене випитувати, на які номери я дзвонила зі свого номера мобільного і баланс на рахунку. Я швиденько кажу, що я не пам'ятаю. Я передзвонила знайомим і вони сказали - швиденько блокуй картку.

Фахівці служби безпеки банку зазначають: з розпитуваннями телефонують власникам карток лише крадії.

Михайло Фролов, керівник служби безпеки комерційного банку:

- Никогда работник банка не будет к вам звонить и выяснять, как ваша фамилия, когда вы родились, какая девичья фамилия вашей матери, какой срок действия вашей карты, сколько на ней остаток и так далее. Он не будет этого делать, если вы сами не позвоните в банк и не обозначите задачу, которую вам надо решить.

Жертвами таких аферистів стають і люди, які продають щось через інтернет, а для розрахунків використовують свої картки. Тому фахівці застерігають: в жодному разі не давайте незнайомцям номера телефону, до якого прив'язана банківська пластина.

Михайло Фролов, керівник служби безпеки комерційного банку:

- Клиент должен знать, что его телефон может быть ключем к его банковскому счету. Так называемым финансовым телефоном, и если есть необходимость давать номер телефона людям, которые будут переводить деньги на вашу карточку, то дать совершенно посторонний номер телефона, специально для этого приобретенный.

Якщо ж гроші з вашого рахунку таки хтось зняв, треба одразу написати заяву в банк. Втім, повернуть їх лише тоді, коли ви доведете, що не розголошували своєї приватної інформації. Одразу ж слід звернутися й до міліції.

Леонід Тимченко, заступник керівника управління МВС України:

- Любое действие, которое осуществляется с помощью компьютерной техники, практически любое, оно оставляет следы. Поэтому если грамотно действуют сотрудники правоохранительных органов, возможно установить мошенника.

Правоохоронці кажуть - покарати спритників є всі шанси. Адже ловлять таких шахраїв регулярно. Лише цьогоріч затримали дві групи, що знімали з карток чужі гроші.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.