Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 20 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Ісламісти скоїли кривавий теракт у Кенії

24 вересня 2013, 13:57
Дата ефіру/події: Вівторок, 24 вересня 13:57

Увага світу прикута до торгівельного центру в Кенії. Три доби там тривало жахіття. Терористи з угруповання Аш-Шабаб захопили заручниками сотні відвідувачів і персонал шопінгмолу в Найробі. Злочинці вбили понад шістдесят людей, зокрема й небожа президента країни Ухуру Кеніяти. Зо двом сотням місцевих і чужоземців вдалося врятуватися. Врешті, поліції довелося штурмувати зали, де лишилася частина терористів і заручників. 

Ці кадри зафільмували бранці терористів, які захопили торговельний центр Вестгейт у кенійському місті Найробі. Смерть загрожувала півтисячі відвідувачів і працівників, котрі були в  фешенебельному шопінг-моллі. Ті, кому поталанило неушкодженими вибратися із закривавлених зал, нині з жахом згадують, як гинули люди. Кажуть: нападники холоднокровно зрешечували всіх, хто, на їхню думку, був несхожий на мусульманина. До того як стріляти, вимагали процитувати шагаду - ісламський символ віри, або запитували ім'я матері пророка Мугамеда.

 Бен Мулва, свідок:

- Спочатку промайнула думка - можливо, це пограбування, або поліція затримує когось. Потім постріли почали лунати чи не що дві хвилини. Мені з приятелем дивом вдалося сховатися на паркованні. Куля ледь не зачепила моєї голови, захистив кашкет. Тому я й вижив. 

Жінка:

- Досі боляче згадувати. Не знаю, як вдалося вибратися з того пекла і втекти. Мабуть, Бог мене захистив. Адже кулі перетворювали людей на решета. Я це бачила.

Люди кажуть: облич нападники не приховували. Влада ж країни майже одразу сповістила - знає, хто стоїть за бойовиками.

Ухуру Кеніата, президент Кенії:

- Терористів - 10-15. Невинного ж люду - значно більше. Там є чоловіки й жінки. Поки не можемо повідомити решту деталей. Проте зробимо все можливе, щоб запобігти жертвам і врятувати бранців.

Завдяки зусиллям спецслужб і волонтерів, зо двом сотням люду до понеділка таки вдалося вибратися з Вестгейту живими. Проте, терористи занапастили понад 60 життів. І ця статистика, зі слів представників Червоного хреста, не остаточна.   

Відповідальність же за розправу, як відомо, взяли на себе члени ісламістського угруповання Аш-Шабаб. Очолила бандитів, за інформацією світових ЗМІ, 29-річна британка Саманта Льютвейт. Жінка більш відома за прізвиськом Біла вдова. Вона була дружиною смертника Жермена Маріса Ліндсі - одного з терористів, які висадили в повітря кілька вагонів лондонського метрополітену 2005-го. Тоді загинули понад півсотні людей. Льютвейт свого часу тренувалася в так званій школі смертників у Сомалі, довго переховувалася від поліції під фіктивними документами. Хоча її причетності до атаки у Вестгейті представники Аш-Шабабу не підтверджують. Хай там як - теракт у Найробі вже визнали одним із найкривавіших за останні роки. Кенійці масово здають кров постраждалим внаслідок атаки людям і благають владу запобігти подальшому кровопролиттю.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.