Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 16 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Настрій армійців на східному кордоні

5 квітня 2014, 00:07
Дата ефіру/події: Субота, 5 квітня 00:07

На Харківщині зранку не вщухає хуртовина. Проте наступний сюжет - не про холодну погоду, а про напружену ситуацію в прикордонному регіоні. Знімальна група Свідка побувала на місці тимчасової дислокації української армії. Чи не вплинув сніг на бойовий дух, як живеться солдатам у холодних окопах - в репортажі зі східних рубежів.

Єдине, що можна сказати про це місце - воно за п'ять кілометрах від кордону з Росією. Ані роду військ, ані кількості солдатів і техніки, навіть назви найближчого населеного пункту повідомляти не можна.

- Потенциального врага? Нет, не видели.

Телекамери за КПП не пускають, та й тут знімати дозволяють неохоче. Питання за межами побуту і настроїв солдатів - військова таємниця. Навіть прізвища офіцерів. 

Сергій, майор Збройних сил України:

- Сегодняшняя погода? Мы люди военные. Нам что? Дождь, снег - для нас это особого значения не имеет. Люди привыкшие. Люди у нас битые, прожженые, опытные. Это у нас не первый и не последний полевой выход.

Військові - люди ще й дисципліновані. Формально - це навчання, і про все, що відбувається в таборі, кажуть: відпрацьовуємо бойові навички. Слова "війна" ніхто не промовляє. 

Євген, лейтенант Збройних сил України:

- У нас полевой выход. Поэтому немножко напряжения, немножко больше устаем. Стресс, может, немножко больше. А в принципе - привыкли уже более-менее, все нормально.

На побут і погоду військовим скаржитися не личить. Кажуть, це не удавана бравада - тут, в окопах, випадкових людей немає. Коли обирали професію, усвідомлювали: зброя - не тільки для навчань.

Сергій, майор Збройних сил України:

- Безусловно, мы сюда выезжали не с пустыми руками. Мы все-таки выезжали на охорону та оборону державного кордону. Естественно, у нас все есть. Укомлпектованы по полной. Так что не переживайте, защищать нашу Украину у нас есть чем.

Військові буквально не кажуть, але натякають: побоювалися, что ажіотаж серед цивільних, які кинулися допомагати армії, згодом стихне. Аж - ні! Від передислокації сюди підрозділів минуло кілька тижнів, але, як і спершу, щодня приїздять десятки волонтерів. 

Антон Нат, волонтер:

- Если спрашивать солдат - солдаты вообще говорят, что ничего не надо!. Если офицеров - они говорят больше по потребностям. То, что нам изначально сказали - это спальники, какие-то бытовые вещи. Потому что мы увидели, что они в поле находятся.

Антон - фахівець з аналітичних систем, приватний підприємець. Координує допомогу, яка надходить з різних куточків світу, де нині працюють його знайомі - колишні випускники фізмату. 

Антон Нат, волонтер:

- Даже те друзья, которые живут за границей, с которыми мы учились, уехали после обучения - они тоже волнуются за Украину. Присылают сюда деньги. Сегоня привезли спальники, одноразовую посуду, воду. Прошлый раз еду привозили.

І важлива навіть не допомога сама собою. Обидві сторони кажуть: найголовніше - наочне знайомство мирного населення та збройних сил.

Федір, майор збройних сил України:

- Якась бабуся несе буханку хліба. Якась бабуся несе баночку меду чи десяток яєць. Якась людина, яка має більше можливості - допомагає армії більше. І солдат розуміє: за цей народ, конкретно - за народ, конкретно за цю бабусю, конкретно за ту дівчину, яка намалювала йому малюнок та принесла, показала, на якому жовто-блакитні прапори і слова подяки нашим захисникам: ми вас любимо! - він до останнього подиху буде захищати його. 

Сергій, майор Збройних сил України:

- Безусловно, мы готовы стоять до конца за нашу державу. Никому мы ее не отдадим, поверьте.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Комментарий удален

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.