Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 20 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Кому заважає київський Центр мікрохірургії ока

22 липня 2014, 22:06
Дата ефіру/події: Вівторок, 22 липня 22:06

Незряча дівчина зможе бачити. В центрі мікрохірургії ока невдовзі мають зробити операцію 18-річній Аліні Приступі, майже сліпій від народження. Та от лікарі побоюються, чи матимуть змогу провести хірургічне втручання. Адже останнім часом у клініці відбуваються дивні речі: туди вдираються озброєні люди, які погрожують медикам і псують обладнання.

Алла Приступа приїхала до Києва із Запоріжжя на кілька годин, аби зустрітися з журналістами і розповісти про свою доньку. ЇЇ єдиній дитині - Аліні - нещодавно виповнилося 18. Дівчина майже повністю сліпа від народження.

Алла Приступа, мати хворої дівчини:

- Преждевременно немного роды проходили, и ребенок был тяжелый, и ее поместили в кювез, барокамеру. Произошла передозировка кислорода и получился плюс ко всему врожденному ожог стекловидного тела, фиброз стекловидного тела обоих глаз. Зрение, его называют остаточное, это 0,02 - 0,03. Диагноз: инвалидности полная, слепота обох очей.

Раніше всі лікарі одностайно запевняли - Аліні нічим зарадити. Аж поки батьки не зв'язалися з німецькою клінікою. Там сповістили: зір дівчинки частково можна відновити, однак, коштуватиме операція чимало.

Алла Приступа, мати хворої дівчини:

- Обследование, лишь одно обследование, без проезда и проживания - это 20 тысяч гривен. Лечение одного глаза порядка 5 тысяч евро.

Коли батьки Аліни майже зневірилися знайти гроші, лікарі з Київського центру мікрохірургії ока обнадіяли - допомогти можуть вони. І безкоштовно.

Сергій Риков, головний лікар Центру мікрохірургії ока: 

- В цієї дівчинки дуже складне захворювання, але повязане із атрофією зорового нерву, і наші офтальмологи 31 відділення розробили технологію відновлення частини того зорового нерву, якого можна повернути до життя. Після виписки ці пацієнти бачать тридцять відсотків.

Що таке бачити на обидва ока, вже дізнався Мар'ян. Він під час подій на Майдані дістав від беркутівців ціпком в обличчя. Відтоді почав сліпнути на праве око.

Мар'ян Курпіта, постраждалий:

- Сітківка відійшла, в мене почав після Майдану погіршуватись зір.

Мар'янові зробили дві операції, абсолютно безкоштовно. Нині його постраждале око починає бачити, хоча попереду ще одне хірургічне втручання.

Віра Курпіта, мати постраждалого: 

- І молодці лікарі, вони скликали цілий консіліум, і кожен лікар його передивився, щоб сказати, як вийти з того положення, і всі аналізи на різні гепатити, всьо клініка нам безкоштовно, і МРТ голови, і яблучного ока.

У Київському центрі мікрохірургії ока повертають зір майже безнадійним хворим. Медики кажуть, вони приймають кілька сотень пацієнтів щодня. Однак останнім часом лікарям просто не дають працювати. Кілька співробітників нещодавно здійняли бунт. Відтоді колектив клініки живе, як на вулкані. Щодня неприємні сюрпризи. Зокрема, раніше до центру увірвалося кілька десятків людей зі зброєю, які пошкодили медичне обладнання. У ЗМІ тим часом з'являються статті, в яких поливають брудом і керівника закладу, і весь колектив.

Тетяна Биць, лікар-хірург Центру мікрохірургії ока:

- Это информационная война на уничтожение клиники, и эта война кому-то выгодна, и происходит совершенно невообразимое, пациентов направляют в другие клиники, смотрят у нас, а направляют в другие клиники.

Чого хочуть невдоволені медики, ми намагалися дізнатися безпосередньо у них. Втім, спілкуватися вони не захотіли. Кажуть - не вірять журналістам, тому озвучувати свою позицію не будуть. Єдине що сказали - боротьби не припинятимуть.

Олена Вержбицька, лікар-офтальмолог Центру мікрохірургії ока:

- Мы на многие каналы уже давали интервью, поэтому нам нечего вам сказать. Завтра будет консультация с профсоюзом, мы послушаем, потом, может быть, встретимся. Нам тоже интересно, почему к нам зашла одна монопольная компания, страховая, мы делаем эти запросы, ответы - просто отписки. Мы разбираемся в ситуации, если нам будет что вам сказать, мы пригласим вас.

Головний лікар натомість каже - боротьба йде за гроші та його посаду, обійняти яку є чимало охочих.

Сергій Риков, головний лікар Центру мікрохірургії ока:  

- З нами не борються люди, які працюють на ставку, які ходять на роботу, щодня з нами борються люди, які працюють на 0.25 ставки, на  0.5 ставки. Ці люди почали боротися за місце керівника, за місце начебто під сонцем, і зрозуміло те, щоб ввести сюди нечесні варіанти роботи.

Тим часом пацієнти не хочуть занурюватись у  внутрішні конфлікти. Наприклад, Аліна Приступа надзвичайно талановита. Дівчина - переможниця численних вокальних конкурсів. І нині вона дуже чекає на операцію. Бо ж хоче нарешті побачити той світ, про який співає.

У клініці ж знову неспокійно. Поки готувався сюжет, у вікно кабінету головного лікаря хтось стріляв. Сам він не постраждав. Справу наразі розслідують правоохоронці.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.