Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 25 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Лікарі та байкери закликали жінок до боротьби з раком

20 жовтня 2014, 23:51
Дата ефіру/події: Понеділок, 20 жовтня 23:51

У групі ризику - жінки! Майже 8 тисяч представниць прекрасної статі щороку в Україні помирає від раку молочної залози. Й вік недуги стрімко молодшає. Утім, лікарі наголошують - подолати хворобу можна.

Сірі коридори, нескінченні обстеження, кабінет онколога, світло лампи в операційній, крапельниці й біла до сліпоти палата. Ксенія все це пережила.

Ксенія Панкратова, мешканка м. Києва:

- Очень сложно, очень тяжело, и по сегодняшний день мне не очень хочется об этом думать и свыкнуться с этой мыслью.

Два роки тому, коли жінці було 33, в грудях вона намацала ґулю. Похід до мамолога закінчився вердиктом у картці - рак молочної залози другої стадії. Лікуватися потрібно було швидко, адже пухлина стрімко зростала.

Ксенія Панкратова, мешканка м. Києва:

- Буквально за 3 месяца у меня появилась огромная шишка внутри, следуя рекомендациям врача, начала лечение, оно было непростое, длилось 1,5 года, плюс операция, плюс реконструкция.

Рак молочної залози - недуга, що прогресує серед представниць прекрасної статі. Й вік її молодшає - нерідко ця онкологія нині зустрічається навіть у 18-річних дівчат.

Валерій Чешук, головний онколог Міністерства охорони здоров'я України:

- 2013 рік охарактеризувався тим, що було виявлено 17 700 хворих, а 10 років назад було 15 тисяч. Ця патологія, починаючи з 30 років, займає перше місце.

Лікарі пов'язують це з екологією, навіть сонячною активністю, але головно з образом життя сучасних жінок. Кажуть: рак молочної залози - часто захворювання самотніх дам.

Микола Анікусько, завідувач відділу Київського міського онкологічного центру:

- Рожать своевременно, кормить как можно больше, мы говорим о родах, потому что период наступления первой беременности играет очень важную роль, роды до 25 лет, как правило, статистически снижает рак молочной железы.

А пологи після 35-ти - навпаки, різко збільшують ризик виникнення цієї онкології. За рік рак молочної залози вбиває майже вісім тисяч українок. Утім, це не завжди смертельний діагноз. Навпаки, недугу добре лікують, за єдиної умови - ранньої діагностики. Фахівці б'ють на сполох - цьогоріч жінки втричі менше відвідували мамологів. Пов'язують це з ситуацією у країні.

Микола Анікусько, завідувач відділу Київського міського онкологічного центру:

- Статистика в данный момент еще не ясна ввиду того, что произошли миграционные перемещения женщин в пределах страны, за ее пределы, но тем не менее мы видим, что количество за последних 6 месяцев запущенных случаев рака молочной железы увеличилось на 10 процентов, на 10-12%.

20 жовтня - день боротьби з раком молочної залози. Майже щороку активісти намагаються нагадати жінкам, що їхнє здоров'я у власних руках. Долучаються до акцій і чоловіки.

Сергій Клименко, байкер:

- Привлекает внимание людей, обращает внимание. А что вы делаете? А вот такая проблема, надо задуматься.

Цьогоріч із закликом відвідати мамолога столицею проїхалися… байкери. Й самі пообіцяли повести коханих до лікаря. Утім, як ніхто інший, жінок закликають пройти профілактичне обстеження колишні пацієнтки онкодиспансерів. Як приміром - наша героїня Ксенія.

- Я призываю всех женщин посещать доктора или же хотя бы делать самообследование.

Ці нехитрі маніпуляції, а також глобально - активний образ життя, відмова від жирної їжі, цигарок та алкоголю - може врятувати представницям прекрасної статі життя.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.