Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 28 березня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Як зупинити "бурштинову лихоманку" на Житомирщині?

21 жовтня 2014, 22:42
Дата ефіру/події: Вівторок, 21 жовтня 22:42

Бурштинова лихоманка триває на Житомирщині. На чорному ринку за кілограм коштовної смоли правлять кілька тисяч доларів. Екологи, лісівники та правоохоронці намагаються зупинити незаконне видобування. Проте, копачів поки не меншає.

У лісі неподалік міста Олевська людей ніби мурах, а транспорту - як у часи пік на центральних вулицях столиці. У розпалі бурштинова лихоманка. Копают чоловіки, жінки й навіть діти. З лопатами в руках можна побачити і безробітних, котрі дістаються сюди велосипедами та моторолерами, і власників дорогих автівок.

- Береш лопату і мантулиш восєм метров в глубину, якшо не обвалило, то вижив.

- А сто грам скільки коштує?

- Сто грам? Баксов 600-700.

- За день скільки можна накопать?

- Як повезе. Можна і на десять тисяч доларов, і на долар.

- А як міліція, ганяє?

- Вона нас любить і береже. Не два, не три чоловіка копає, а п'ять тисяч.

Ідучи до місця, де безпосередньо копають бурштин, зустрічаємо людей, котрі вже повертаються додому після трудового дня. Розповідають - навіть у глухому лісі є свої ринкові закони. Тут також платять податки, тільки не державі, а так званому "дахові".

- Триста гривень с чєловєка.

- Тобто триста гривень з людини?

- Двісті тисяч гривень лягає на карман комусь. Ви приїдьте вранці, сядьте в бус, включіть камеру і побачте, хто що дає.

Григорій Полковников, т.в.о. керівника УМВС України в Житомирській області:

- Ми такі факти і виявляли. І на даний момент є моніторинг цієї ситуації. Зараз це явище практично відсутнє. Так раніше воно було. Навіть дві неділі назад було масове. Зараз ми розробили ряд заходів, і ми, залучається особовий склад, щоб не допустити, щоб появлялися люди, а тим більше в масках з будь-якими засобами, щоб спричинити загрозу життю і здоров'ю.

Досліджують це питання й місцеві медійники. Вони б'ють на сполох, адже під час розбірок між копачами можна дістати по голові.

Олександр Ніколайчук, журналіст:

- Хто мотопомпою, хто вручну лопатами, але це настільки стихійно, що ставить під загрозу людське життя і здоров'я. Неодноразово людей присипає ґрунтом. Люди не в змозі поділити дороговартісне каміння і лупцюють один одного.

Намагаються завадити незаконному видобуванню бурштину правоохоронці. Втім, штраф людей не лякає, а інших методів впливу закон не передбачає.

Григорій Полковников, т.в.о. керівника УМВС України в Житомирській області:

- Штраф від сімнадцяти і вище гривень. Остаточне рішення приймає суд. В залежності від кількості добутих природних копалин. Однак в діях кожної цієї особи відсутній склад кримінального правопорушення. Тому, що вони добувають невелику кількість. Більша проблема, як соціальне явище і як шкода природному середовищу.

Вплинути на ситуацію намагається і місцева влада.

Сергій Машковський, голова Житомирської облдержадміністрації:

- Це питання загальнодержавного потребує вирішення. Як ми їхали, ви бачили, що декілька тисяч копає цей бурштин. Тому, якщо перекрити зараз, по-перше - немає ні сил, ні засобів, щоб його повністю закрити. По-друге, цим людям, я вважаю, потрібно дати можливість, але в законному руслі працювати тут, добувати. Обов'язково, щоб були платежі і в місцеві бюджети. Обов'язково треба посилити відповідальність. Тому що зараз бурштин не належить до загальнодержавних корисних копалин.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
А то что еще больше земли портится в том же Олевске , вырезкой леса и продажей за границу за копейки , так это ничего . Нужно же забрать у простых людей и это . Так начали копать янтаря после вот такого : леса вырезали , чернику , буяхи , брушницу , гриби , клюкву и т.д. уже нет где собирать . А это был основной заработок , у людей нет выбора кроме идти копать янтарь . Я сам знаю все леса которые были и типа есть , уже нигде нет нормальных лесов , одни делянки возрастом 30-40 лет и все , а они сухие , там еще не успевают расти ягоды . Нужно садить с конфискацией имущества тех кто вырезал леса . И да выгнать всех нардепов из района и вообще из всей власти , и выбрать молодых и новых , которые боятся народа будут . Тот же голова Олевского народа , тпа за легализаци тыры-пыры ляляля , а у самого более 50 нелегальных пилорам . Он бесится только од того что портят участки где можно было резать лес .

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.