Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 20 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Полтавщині батько двадцять років не випускав дочок з будинку

21 січня 2015, 22:25
Дата ефіру/події: Середа, 21 січня 22:25

Рідна хата - як тюрма. На Полтавщині двоє дівчат змалечку живуть замкнені в півзруйнованій будівлі під наглядом батька. Сусіди роками не бачили їх навіть на подвір'ї. Позбавлені сонячного світла, навчання в школі, нормальної їжі та елементарних побутових умов, молодиці прожили так 26 років. Батько ж певен - так намагається вберегти їхнє здоров'я.

У будинку немає стіни, вікна затягнуті плівкою, а дах завалився. Город заріс бур'янами, а подвір'я, немов павутиною, заплетене виноградом. І всюди - сміття, купи мотлоху видніються навіть у самій хаті. Родина з двома доньками оселилася тут уже давно.

Олександра Миколаївна, мешканка с.Тернів:

- Мати ушла, не схотіла дітей доглядать, от вам і получилося, вони ходили в перший клас, вчителька сказала, шо їх треба в допоміжню школу віддати через те, шо вона оце така, а вони сказали: ми самі будем, тут школа не така, як треба.

Коли батько залишився сам, дівчата з хати виходити перестали.

Галина Кучеренко, мешканка с.Тернів:

- Годів три назад, я бачила, випустив він їх надвір, і там за хатою посадив він їх, вони посиділи, він як побачив, шо ми той… заховав і більше оце три года не випускав. Воно ж там таке, не миється, в них ні води немає, ото кругом тече в хаті.

Олександра Миколаївна, мешканка с.Тернів:

- Він і в туалет їх не пускав, вони не виходили, справляли нужди у відро, і він тоді ранком виливав. Із свалки їли, він на свалку ходив, собирав там усякі і здавав, видно ж, і якісь копієчки були. Що кажуть - раз чи двічі він заходив усього у магазин.

Нікого зі сторонніх батько до хати не пускав, сусідам - погрожував сокирою, а від представників влади вимагав прокурорської санкції. Дівчат виводив на ґанок, демонстрував, що живі-здорові.  

Олександра Миколаївна, мешканка с.Тернів:

- Намагалися помогти, намагалися, він от все кричить, не пускав і нас вообще, казав: я тебе і вб'ю, і закопаю. Він же ж не пускав нікого в двір, і голова сільської ради до нього не раз же ж заходив, і фельдшер, і участкові були. 

Батько дівчат виправдовує свої дії єдиним - піклувався про їхнє здоров'я. 

Олексій Городищенко, батько дівчат:

- Потому что я знаю, сколько они со мной живут, во-первых, у них все цей были отменены - прививки. И сказали, ни воспалением легких, ни гриппами ну такими этими не болеть. Шоб не садить сердце.

Рішучий крок до визволення сестер з батьківського полону зробили лише місяць тому. За агресивну поведінку чоловіка забрали до відділку міліції, а дівчат оселили в психлікарні.

Лариса Сухопар, керівник Полтавської психіатричної лікарні № 2:

- Іменно психіатричного тяжкого захворювання в них немає. Це просто занедбані діти, які не вчилися, хотя розумовий розвиток у них достатній. Якби ними займалися батьки, вчителі, вони були б нормальними адаптованими особистостями.

Нині дівчат навчають елементарного. 

Лариса Сухопар, керівник Полтавської психіатричної лікарні № 2:

- За зовнішнім видом їм років 15-16, а за розумовими розвитком - ну років 10. В їхньому поніманії життя це гратися, дивитися малюнки, телевізор, картинки переглядати, але нема в них такого стремления що-небудь зробити.

Батько сестер тим часом не полишає спроб повернути доньок до своєї халупи.

Олексій Городищенко, батько дівчат:

- Мы первый этап сделали тут на месте, прокуратура, этот мы смотрим, як они там расследуют, а они ни хрена не расследуют. Незаконне затримання, незаконне это про те, шо обос.. гм.. обгадили нас.

Покарання ж для чоловіка за те, що позбавив дівчат нормального розвитку, закон не передбачає. 

Андрій Панасенко, керівник сектору Лубенського МВ міліції:

- Дівчатам зараз по 26 років, вони вже досить давно не малолітні, не неповнолітні, тому на підставі цієї статті 166 - неможливо притягнути його до кримінальної відповідальності, і в діях його не було умислу на невиконання батьківських обов'язків.

Втім, самостійно сестри жити все одно не зможуть - запевняють медики. Тепер їхнє майбутнє - соціальний пансіонат. Поки ж вони не мають навіть паспортів.

- Перві халати цвітасті наділи вони в нас в лікарні, для них це було событие, вони дуже ходили довго роздивлялися, в один одного, ну як …

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.