Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 24 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Четверта хвиля мобілізації - як вона проходить

30 січня 2015, 00:03
Дата ефіру/події: П’ятниця, 30 січня 00:03

В Україні триває четверта хвиля мобілізації. Першу групу чоловіків уже відправляють у навчальні центри. Як це відбувається і з яким настроєм майбутні вояки залишають родини?

Деснянський військкомат Києва. Звідси на навчання відправляють 63 мобілізованих. Більшості з них - за 30 років. 

Юрій Максимів, військовий комісар Деснянського району Києва:

- Це спеціалісти механізованих військ, танкових військ, артилерії, військ протиповітряної оборони, інженерних військ, зв'язківці, тобто всі необхідні спеціальності сухопутних військ.

Киянин Вадим залишає вдома дружину та дитину. У мирному житті він водій.

Вадим, мобілізований:

- Я в прикордонних військах служив стрілком, призвали стрілком, буду снайпером - поставят, значит буду снайпером, без разниці. 

- Відмовляла, він не захотів, не захотів, каже: я должен захищать свою землю, всьо. Тепер будем надіяться на все добре.

Марина в зоні АТО втратила брата - військового лікаря. Тепер разом зі свекрухою та п'ятимісячною донечкою проводжає чоловіка.

Марина, дружина мобілізованого:

- Ему давно не страшно, потому что в нашей семье случались потери, в июле у меня погиб брат, а в сентябре у меня погиб кум, поэтому нам уже не страшно, нам просто больно.

- Йому 32 буде, звуть його Руслан, призивали, служив, сапер він сам.

Скільки киян ухиляється від призову, у військкоматах підрахують лише після закінчення мобілізації. Утім, кажуть - таких чимало.

Володимир Кидань, військовий комісар м.Києва:

- Не хоче брати повістку, не відкриває двері, коли приходять представники ЖЕКу і таке інше. А що далі? Дальше список на міліцію. Дальше міліція згідно закону має питання і дозвіл примусового приводу.

Тим, хто нині йде служити, обіцяють повне матеріальне забезпечення.

Олександр Голоднюк, т.в.о. керівника управління Збройних Сил України:

- Вони забезпечуються усім необхідним: мається на увазі, всім, те що стосується матеріальної групи засобів, з ними будуть проведені відповідні заняття на протязі 30-40 діб. Техніка є, паливо є, боєприпаси є. Що стосується бронежилетів: жоден військовослужбовець не відбуває в зону АТО без забезпечення його бронежилетом.

Одним з тяжких у питанні мобілізації є Закарпаття. Там на медкомісію не прийшов кожен другий, кому вручили повістку. Військові комісари кажуть - левова кількість закарпатців призовного віку нині за кордоном.

Іван Всильцюн, Закарпатський обласний військовий комісар:

- Деякі виїхали, навіть не маючи на те підстав, там троє і більше дітей. Але людина подалася і виїхала. Ми проводимо роботу, і кидати тінь, що ми не хочемо виконати завдання з мобілізування - це неправильно. Наші всі гірські села виїжджають цілими родинами, аби заробляти. Вони ж не можуть вдома сидіти. Деякі після перемовин повертаються й ідуть у військомат.

Завдяки четвертій хвилі мобілізації вже в березні додому обіцяють відпустити тих, кого забрали на схід майже рік тому.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Здравствуйте! меня интересует почему не забирают в АТО регионалов и их помошников? У нас во дворе есть помошник регионала .который открыто и с ухмылками хвастается .что его не заберут!
Валера 09.06.2015, 11:33 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.