Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 18 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

ГПУ відзвітувалася щодо одеської трагедії

23 квітня 2015, 00:12
Дата ефіру/події: Четвер, 23 квітня 00:12

У Генеральній прокуратурі України сьогодні звітували про розслідування страшної пожежі в Одеському будинку профспілок. Причиною займання назвали використання учасниками масових безладів займистих сумішей. За даними слідчих, завчасно до підпалу будівлі ніхто не готувався, а самі безлади в Одесі виникли через бездіяльність міліції.

Пожежу в Одеському будинку профспілок 2 травня 2014 року влаштували проросійські активісти, що й загинули у вогні. Такі висновки слідчих Генпрокуратури. Тоді смерть забрала сорок вісім осіб, більшість із них були у фойє на першому поверсі. Заздалегідь пожежі ніхто не планував, мітингарі самі влаштували пастку, адже запалили барикаду перед центральним входом, а двері в будівлю зачинили, тому й задихнулися. Рятувальники ж приїхали лише за годину.

Володимир Гузир, перший заступник Генерального прокурора України:

- Смерть цих людей настала від отруєння чадним газом, продуктами горіння, та дії високої температури. Я розумію, що цікавлять вас і питання, пов'язані з хімічними речовинами, такими як хлорофол. Ця версія теж була досліджена органами слідства, і слідство констатувало, що версія щодо застосування в будинку профспілок отруйних сильнодіючих газів, зокрема хлороформу, під час досудового слідства свого підтвердження не знайшла.

Раніше припускали, що масові заворушення в Одесі могли організувати іноземні спецслужби. Утім, слідчі підтверджень цієї версії також не знайшли.

Володимир Гузир, перший заступник Генерального прокурора України:

- Хтось організував футбольний матч, ми ж не можемо сказати, що це спеціальні служби. Це події, про які загодя було проанонсовано. Приїхали наші футбольні фани, ми не можемо говорити, що це спеціальні служби. Розміщення сил антимайдану на Куликовому полі. Їм же ніхто не заважав. Я тоже не можу думать, що це діяльність спеціальних служб.

Однією з головних причин великої кількості жертв заворушень є бездіяльність одеської міліції.

- Почему вы не задерживаете никого?

- Кого?

- Колорадов. Зачем милиция била наших?

За службове недбальство підозру оголосили колишньому керівникові міліції громадської безпеки області Дмитрові Фучеджі. Наразі він переховується в Придністров'ї. До суду передали і справи проти учасників заворушень.

Володимир Гузир, перший заступник Генерального прокурора України:

- За результатами розслідування цього провадження Генеральною прокуратурою затверджені два обвинувальні висновки. Щодо 22 осіб. 11 з яких перебувають на сьогоднішній день під вартою. Закінчується розслідування ще одного кримінального провадження щодо осіб, які під час масових заворушень вчинили навмисні вбивства. Найближчим часом воно буде направлене до суду. Ще 13 активних учасників та організаторів масових заворушень оголошені в розшук.

Утім, попри те, що після трагедії минув рік, жоден із підозрюваних досі не дістав судового вироку.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Комментарий удален
кто бы сомневался

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.