Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 24 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Одещині наклав на себе руки інвалід-переселенець

1 липня 2015, 23:49
Дата ефіру/події: Середа, 1 липня 23:49

Інвалід першої групи, переселенець з Донбасу, повісився в санаторії під Одесою. Люди кажуть - його доконала безвихідь. Петра Васильовича разом із понад сотнею таких самих інвалідів вивезли на Одещину, рятуючи від війни, але там - покинули в занедбаному санаторії. Соціальні працівники там не з'являються. Грошей не вистачає навіть на елементарну гігієну. Повертатися на Схід цим людям нікуди.

Марія Тарасова, кореспондентка:

- Колишнього викладача Донецького ВИШу Петра Заніна знайшли у душовій кімнаті для інвалідів. Тут і досі лежить його сорочка та стоять його ходунки.

Знайшла вже мертвого Петра Васильовича його приятелька пані Зоя.

Зоя Турченко, інвалід-переселенець:

- Иду, думаю, сейчас я сполоснусь. Вот, так вот, открываю дверь. Кто-то есть? Молчит. Захожу: а тут синяя пятка, нога. И веревочка.

У колективі інвалідів-переселенців 74-річний Петро Занін тримався осторонь. Днями сидів на дивані в холі. Востаннє перед смертю він розмовляв з Наталею. Спілкувалися за кілька годин до трагедії.

Наталя Шидловська, подруга загиблого:

- Я спросила, что случилось. Он говорит: Все в порядке. Он всегда говорил: Ивановна, все отлично. Но я посмотрела, я не могу забыть его глаза. Он как будто бы со мной прощался, понимаете?

Медсестра з Горлівки, що перебуває в одеському санаторії разом із чоловіком, каже: про смерть Петро Васильович не раз говорив.

Тетяна Гончарова, мешканка санаторію:

- Он говорил: Мне все надоело, я не хочу жить. Скорей бы уже моя смерть наступила. Скажу там: Васильевич, ну что вы, в самом деле! Жить и жить еще можно. Хоть и в таких условиях.

У цьому санаторії під Одесою вже майже рік живуть 119 інвалідів з Донбасу. На мешкання кожному з них держава надає трохи більше дев'ятисот гривень на місяць. Але вижити на ці гроші - майже неможливо. 

Светлана Засідкевич, інвалід-переселенець:

- Вешаться скоро тут будут все. Здесь все криком кричат, лекарств не хватает, переселенческие не платят, задерживают. Это ж ужас, человек не может себе элементарного позволить.

Найгірше тим, хто, як і Петро Занін, приїхав без супроводу. Соціальних працівників тут бачили лише раз. Тож тих, хто не може самостійно пересуватися, доглядають ті, хто самі у візку. Чому виникла така ситуація? Чиновники відповідають: забезпечити переселенців помічниками не в змозі. Не вистачає людей.

Наталя Маркевич, керівник управління праці та соціальної політики Одеської облдержадміністрації:

- Они должны обслуживать от 6 до 10 человек. Сегодня загрузка сотрудников территориального центра от 12 до 16 человек. Они физически не могут обслуживать. Может, Сергеевская громада, если у них есть деньги, сделать социальных работников, которые будут обслуживать их. Но я сомневають, что у громады Сергеевки на это есть деньги.

Але головна проблема навіть не в грошах. Інваліди кажуть: не бачать свого майбутнього. Повернутися - нікуди. А тут вони нікому не потрібні. Директора санаторію атмосфера, що склалася в колективі переселенців, відверто лякає.

Валерій Супруненко, директор санаторію:

- Мы наблюдаем на сегодняшний день посттравматический синдром. Что приводит к тяжелой психологической обстановке и внутри коллектива, и внутри самих переселенцев. И если не принимать какие-то меры, это носит характер суицида.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.