Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 19 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Киян попереджають про загрозу лептоспірозу

4 серпня 2015, 22:53
Дата ефіру/події: Вівторок, 4 серпня 22:53

Смертельна небезпека на столичному пляжі - на озері Вербному знайшли лептоспіроз! Інфікувалася молода киянка. Хвороба з піком активності в серпні, вражає внутрішні органи й навіть мозок. Утім, лептоспіроз має симптоми, які тяжко сплутати з виявами інших недуг.

Лептоспіроз: убивча хвороба, яка підкорила весь світ, окрім холодної Арктики. Не оминула вона й України. Недугу переносять звичні мешканці нашого мегаполісу - щури. Вони з нею або вже народжуються, або інфікуються впродовж життя. Гризунам нині спекотно, вони йдуть на водопій і отруюють воду.

Микола Мірошниченко, заступник керівника служби утримання водних об'єктів КП Плесо:

- Крысы - они приходят на берег, воду пьют, и плюс питаются тем, что люди оставляют за собой.

Убивча бактерія потрапляє у воду. Тут їй добре. А в теплій і стоячій воді - взагалі ідеально. А ось це лептоспіри. Схожі на маленькі гвинтики бактерії. Здатні вбити, проникнувши в людський організм навіть через мікроскопічну подряпину.

Вікторія Форосенко, терапевт:

- Сама будова лептоспіри - вона як штопор, як спіраль, і сама ця бактерія, вона такими гвинтоподібними рухами вона може вкручуватись в тканини, в тканини нирок, м'язів, печінки - де вкручується, там відбувається загибель клітинок.

У хворого на лептоспіроз відмовляють нирки, печінка, може навіть паралізувати людину.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Смертельна інфекція не десь у далеких краях, а тут - у Києві. Дівчина захворіла на лептоспіроз, покупавшись ось тут - в озері Вербному, це на Оболоні. Випадок підтвердили в лабораторії санепідемстанції.

Озеро Вербне поки не закрили, але там не рекомендують купатися, поки є ризик інфекції.

Микола Мірошниченко, заступник керівника служби утримання водних об'єктів КП Плесо:

- Были проведены дополнительные работы по дератизации, это уничтожение грызунов, к тому же были размещены информационные таблички, чтобы информировать о риске.

Та на пляжі купа людей! Відпочивальники не зважають на попереджувальні таблички. Сподіваються, щоправда, й не на СЕС.

Катерина Савівна, мешканка м. Києва:

- Не вірю, і не собіраюсь вірити, і хожу, і плаваю, і купаюсь, і слава господу богу.

Купаються тут навіть діти. Маленького Вадима привела на озеро бабуся. Разом бавляться у воді. І це при тому, що Оксана Михайлівна чула про небезпеку. Яку саме - сказати не може. Слово лептоспіроз для жінки страху не додає.

Оксана Михайлівна, мешканка м. Києва:

- Конечно, ну какой ребенок не любит водичку! Очень интересно - водичка тепленькая, но на счет экологии я ничего не скажу.

Старожили Оболоні просто не вірять, що в їхньому озері може бути якась зараза. Мовляв, он скільки живності!

Людмила Іванівна, мешканка м. Києва:

- Ужі пропливають, багато жабок, озеро живе! Подивіться, скільки риби.

Смертельно небезпечний лептоспіроз не уражає ані риб, ані качок. Не побачиш бацил і неозброєним оком. І виявляється хвороба не одразу.

Вікторія Форосенко, терапевт:

- Захворювання проявляються не в перші годині після контакту, проходять так званий інкубаційний період, від 4 до 14, частіше це 7-9 днів.

Першими симптомами є висока температура й нестерпний біль у м'язах. Може з'явитися почервоніння або пожовтіння шиї й очей, значно зменшиться кількість сечі. Як бачимо, ознаки лептоспірозу специфічні. Їх навряд чи можна сплутати зі звичайною хворобою. А вчасне діагностування недуги дає великі шанси на зцілення.

Вікторія Форосенко, терапевт:

- Лікується антибіотиками при вчасному звертанні, якщо ще не наступила поліорганна недостатність, то вирогідність одужати досить висока.

Не має хвороба й рецидивів. Та чи вартий цей хепі-енд купання в заборонених місцях?

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.