Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 25 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

У США розробляють транспорт майбутнього

4 серпня 2015, 23:24
Дата ефіру/події: Вівторок, 4 серпня 23:24

Найбільший у світі літак, аналогів якому раніше не існувало, вже наступного року обіцяють підняти в небо в Каліфорнії. Американці кажуть: це - транспорт майбутнього, і зупинятися на досягнутому інженери наміру не мають. За океаном успішно випробовують ще й літальні автомобілі. Про винаходи, про які колись можна було хіба що мріяти або бачити в кіно.

Гігантський літак Stratolaunch, який сконструювали в Каліфорнії, буде запускати ракети в космос під час польоту. Таких повітряних машин раніше не існувало. Американці кажуть: уперше їхній велетень злетить вже за рік.

Він ушестеро потужніший, ніж, приміром, Боїнг 747-й, який донедавна вважали найбільшим пасажирським лайнером, і обладнаний шістьма повітряно-реактивними двигунами.  Розмах крил машини - 117 метрів. Тобто, наприклад, на футбольному полі гігант не поміститься. Stratolaunch важить майже 600 тон, максимально розганяється до 850 кілометрів за годину й має аж 28 коліс шасі. На планеті вкрай мало аеропортів, звідки зможе злетіти й де приземлиться такий повітряний гігант. Злітна смуга має бути не коротша 4 кілометрів.

Берт Рутан, авіакоструктор:

- Запуск ракет можна буде здійснити на будь-якій висоті, це значно безпечніше і ефективніше для космічних досліджень. Як на мене, такий літак стане справжнім відкриттям для науки. Його можливості ще не пізнані до кінця, і, гадаю, вони просто безмежні.

Донедавна найпотужнішими літаками на планеті були Боїнг-747, Аеробус А380, український АН-225 "Мрія" та Г'юз H-4 Геркулес. Але вони значно поступаються винаходові каліфорнійців. Зупинятися на досягнутому інженери наміру не мають. Окрім лайнерів, розробники проектують і наземний транспорт майбутнього. Зовсім скоро навіть такі кінематографічні кадри, які колись здавалися вигадкою, стануть реальністю.

Американці випробовують літальний автомобіль. Він здатен їздити асфальтом і водночас легко розпускає крила і злітає в повітря. Максимальна швидкість на землі - 105 кілометрів за годину, в небі - 321. Транспорт малогабаритний, може розміститися у звичайному гаражі. Він чотиримісний, обладнаний автопілотом. Розробники кажуть - щоб навчитися керувати такою машиною, знадобиться лише 5 годин. На ринку такі футуристичні новинки продаватимуть вже за 8 років.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.