Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 29 березня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Перші трофеї "бурштинової війни"

4 серпня 2015, 23:54
Дата ефіру/події: Вівторок, 4 серпня 23:54

Безпрецедентно рекордну партію контрабандного бурштину вилучили в Рівному. Посеред ночі міліція затримала мікроавтобуса, в якому перевозили - увага! - 2640 кілограмів коштовного каменю. Ну, щоби було зрозуміло, у грошовому еквіваленті - це 60 мільйонів гривень, які возив у бусику рівнянин. Одразу вночі бурштин під конвоєм доправили до столиці.

Мікроавтобуса, вщерть запакованого коштовним сонячним каменем, знайшли на невеличкій вулиці Студентській на околиці Рівного пізно ввечері. Без жодного пострілу і спротиву затримали і автомобіль, і його водія. Усе знайдене в мікроавтобусі ледь умістилося в хол обласного управління міліції, так багато бурштину тут ще не бачили. Просто на вході експерти ретельно зважують і перевіряють вилучене. 

У мікроавтобусі - безпрецедентні 2640 кілограмів бурштину, розфасовані в білі торби з-під цукру. Оптова ціна цього багатства 60 мільйонів гривень, три мільйони доларів. А якщо продати в роздріб, то вилучене буде коштувати від 18 до 20 мільйонів доларів! Правоохоронці кажуть, що жовтий міліційний бус, в який перевантажили бурштин,  натепер є найдорожчою автівкою, яка коли-небудь стояла на подвір'ї Міністерства внутрішніх справ. Конфіскований вантаж привезли в Києв уночі.

Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ України:

- Операция проводилась спецгрупой МВД с участием ДФС и налоговой, мы имеем нестандартную ситуацию, когда и расследование продолжаеться, с другой стороны, очевидно: злочинно добытый бурштын находиться в нашем розпоряжении.

Зовні як щебінь, але в кільканадцять разів дорожчий - сонячне каміння навіть на брифінгу міністра внутрішніх справ охороняє 2 десятки оперативників бронеавтомобілем. Урядовець заявляє, що за фактом вилучення контрабандного скарбу вже розпочали кримінальне провадження. Поки активно співпрацює зі слідством водій найдорожчого буса. Але й самим оперативникам зрозуміло - це лише виконавець. Хто ж власник рекордної партії, яку намагалися продати за кордон?

Артем Шевченко, керівник департаменту комунікації МВС України: 

- Є депутат...

- Прізвище якого?

- Послухайте, це все буде встановлено слідчим шляхом, водій дає свідчення, покази, з ними будуть проведені з ним слідчі дії, і буде все встановлено, це тільки вершки великого незаконного промислу.

Ще більше інтриги справі додав Арсен Аваков. У фейсбуці міністр називає ймовірного організатора злочинної групи.

- Буде продовження, з'вляться прізвища - у минулому відомого одіозного депутата П., продажні правоохоронці й чиновники - ми свою роботу будемо й надалі робити.

Вдалій операції міліції радіє й український прем'єр. А вже на вересень Арсеній Яценюк анонсує закон про легалізацію видобування смоли, який має врешті завершити період кривавих бурштинових війн.

Арсеній Яценюк, прем'єр-міністр України:

- Щоб перше - ввести ліцензувнаня видобутку бурштина, і в доходах державного бюджету на 16 рік вже зараз Мінфін закладає плюс 1 мільярд гривень від реалізації ліцензій, друге - це державна монополія і контроль за видобутком бурштина, і третє - це природоохоронні заходи.

Нинішні 2640 кілограмів бурштину після завершення слідства мають намір продати на аукціоні. Кошти, які вдасться вторгувати, хочуть передати до держбюджету.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.