Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 29 березня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Волонтерский цирк лікує душі афганців

2 вересня 2015, 21:50
Дата ефіру/події: Середа, 2 вересня 21:50

Циркові вистави - з ризиком для життя. В Афганістані артисти мандрівного шапіто допомагають місцевому населенню, передусім, дітям, відволіктися від війни й наслідків багаторічних конфліктів. Циркачі вже більше 10 років гастролюють країною. Хто започаткував таку традицію і чи результативна методика?

Акробати, жонглери, фокусники й клоуни. Циркачі-волонтери відвідують переважно дитячі будинки, школи, табори для біженців, або й геть виступають просто неба.  Звичайні, здавалося б, вуличні циркові вистави для афганців, які змалечку звикли жити в умовах війни - справжнє свято і панацея від болю й страшних спогадів. Дорослі й діти із задоволенням відвідують виступи артистів. 

Хусна, школярка:

- Ми втомилися від війни, хочемо, щоб наша країна жила мирно, щоб було більше веселощів, щоб люди усміхалися, а не плакали. Нам дуже подобаються такі програми.

У 2002 році започаткував традицію і заснував доброчинний проект викладач танців із Данії Девід Мейсон. Власним коштом він зібрав групу артистів для гастролей Афганістаном - щоб врятувати дітей і хоч якось реабілітувати психіку молодого покоління. За часів талібів циркачів убивали, виступати доводилося під залпи вибухів і постріли. Але митці не припиняли роботи, незважаючи на ризик для життя. Нині виступають не лише волонтери-іноземці, а й місцеві мешканці. Торік з Афганістану вивели миротворчі війська, й таліби знову активізують свою діяльність. Але артистів не лякає це.

Халлілулад Хамід, директор цирку:

- Ми пояснюємо дітям, що в них є надія на світле майбутнє, надихаємо їх. Адже тут немає психологів, а мистецтво здатне творити дива. Бачили б ви, як сяють оченята наших глядачів.

Сарая, артистка цирку: 

- Я спочатку відвідувала вистави, а нині почала виступати. На сцені забуваєш про все погане.

За 13 років існування проекту циркачі об'їздили 10 провінцій країни. І хоч не отримують зарплати за свою майстерність і не продають квитків на свої вистави - запевняють: вдячність і оплески глядачів для них - найліпша винагорода за роботу.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.