Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 20 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Україні загрожує епідемія поліомієліту

4 вересня 2015, 22:28
Дата ефіру/події: П’ятниця, 4 вересня 22:28

В Україні спалах поліомієліту - страшної інфекції, яка може призвести до паралічу. Захворювання підтвердили у двох дітей у Закарпатській області. Лікарі б'ють на сполох - вірус добре розповсюджується в побуті. У групі ризику діти до 6 років та навіть невакциновані дорослі. Тому кількість хворих може зрости в рази. Чому виник спалах інфекції й чи можна його подолати?

Двох діток - 4 років й 10 місяців - привезли в лікарню в дуже тяжкому стані. Обоє не рухалися, маленькі тіла розбив параліч. Це прямий симптом поліомієліту. До того ж ці два випадки сталися в різних районах Закарпаття. Лікарі вдарили на сполох - це може бути епідемія.

- В Україні в Закарпатській області зафіксовано спалах поліомієліту, доведена генетична спорідненість вірусу між 2-ма випадками.

Поліомієліт - небезпечна інфекція, яка може зробити людину інвалідом. Вірус потрапляє в організм через органи дихання й травлення. Уражає лімфатичні вузли, там убивчі мікроби розмножуються й зрештою прориваються у кров. А коли дістаються нервової системи, уражають спинний мозок. Температура тіла підскакує до 40, болить голова, спина, ноги, людина слабка й загальмована. Далі настає параліч. Частіше - ніг або обличчя. Саме так і було з ушпиталеними на Закарпатті дітьми. Але в місцевій Санепідемслужбі поспішили заявити - в регіоні поліомієліту немає! Мовляв, наявність вірусу в біоматеріалах дітей не підтвердили.

Володимир Маркович, головний державний санітарний лікар Закарпатської області:

- Коментувати заяву міністра я не можу і не хочу. Інформація про те, що в Закарпатті виявлено поліомієліт, виявилася недостовірною.

Утім, паралельно в Україну вже приїжджають місії Всесвітньої організації охорони здоров'я і ЮНІСЕФ. Експерти готові оголосити чи не надзвичайну ситуацію. Це таки спалах! Ще й мутованого вірусу поліомієліту.

Ігор Перегінець, заступник міністра охорони здоров'я України:

- Вакциноспоріднений, в даному випадку мутований вірус, поводить себе як дикий вірурс, спричиняє поліомієліт, в тому є небезпека ситуації.

Нині у світі лише дві країни, де фіксують поліомієліт. Це Україна, й…далека Африка - острів Мадагаскар.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Низький рівень імунізації проти поліомієліту - основна причина спалаху інфекції нині. У ВООЗ кажуть - за останні кілька років вакцинація в Україні знизилася катастрофічно. Наприклад, у минулому році 50%, а у першому півріччі 2015- лише 14! А все тому, що МОЗ не надавав у медичні заклади вакцину.

Драгослав Поповіч, представник ЮНІСЕФ в Україні: 

- За останні 8 років рівень вакцинації в Україні був надзвичайно низьким, це означає, що в групу ризику потрапляють діти, які були народжені в цей період, і вони є абсолютним пріоритетом.

Небезпека поліомієліту ще в тому, що чимало людей на нього не хворіють, а переносять. Навіть не здогадуючись про це. Одна заражена людина може піддавати небезпеці сотні! Тим часом поліомієліт добре передається у звичайних побутових умовах - через воду, харчові продукти, фактично всім, до чого торкається інфікована людина. Найчастіше інфекція вражає дітей до 6-ти років. Надто не вакцинованих. Є загроза захворіти навіть у дорослих.

Шахін Хусейнов, експерт з імунізації Европейського бюро ВООЗ:

- Ризик передачі є, переважно оральним і фекальним шляхом, в разі поганої гігієни, поганих умов всі можуть захворіти, хто не має щеплень.

Які можуть бути масштаби епідемії - страшно навіть уявити. У МОЗі подолати поширення інфекції прагнуть вакцинацією. Міжнародні організації надали гуманітарну допомогу - загалом майже 5 мільйонів доз різних сироваток проти поліомієліту. Але поки, зокрема, в поліклініках на тому таки Закарпатті, її немає.

- Вакцини немає, якщо приносять, то робимо.

- Від поліомієліту є?

- Немає.

- І давно немає?

- Давно. Десь в июне останню отримували.

У Міністерстві охорони здоров'я запевнили - вже з наступного тижня розсилатимуть сироватку регіонами. Ще через тиждень запрошують вакцинуватися всіх! Надто дітей до 6 років! Не зважаючи на те, чи були щеплення до того. Процедуру проводитимуть безкоштовно.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.