Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 20 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Закони та забобони заважають робити трансплантацію серця в Україні

4 вересня 2015, 23:19
Дата ефіру/події: П’ятниця, 4 вересня 23:19

Щороку більше 200 людей в Україні потребують пересадки серця. В них мізерні шанси перемогти смерть, хіба якщо назбирають 150-200 тисяч доларів на цю операцію за кордоном. І це тоді, коли в Україні є кваліфіковані кардіохірурги і є пацієнти, що хочуть жити. Немає лише одного пункту в законі, що врятує сотні життів.

Він ледь говорить, йому тяжко дихати. 29-річному Віктору потрібна негайна пересадка сердця і легенів.

Віктор, хворий:

- Раньше занимался спортом, потом, когда заболел, раз в полгода ложился, капался. Кололся, помогало раньше. Сейчас говорят: сердце устало, поэтому только пересадка.

Петрові лише 21. Його сердце також відмовляється працювати.

Петро, хворий:

- Началась одышка, потом начался кашель, ночью не мог спать, задыхаться начал, обратился в больницу, в больнице сначала сказали, что бронхит, потом сделали рентген, заметили, что увеличенное сердце. Говорят - нужно делать пересадку.

А це Андрій, боєць АТО. Він вже пережив чотири клінічні смерті. У клініці Амосова йому поставили кардіостимулятор, аби він дожив до операції. Зараз родина хлопця збирає гроші на пересадку серця в Білорусі. З потрібних 200 тисяч доларів назбирали лише 300 тисяч гривень.

Андрій, хворий:

- Краще себе почувати став. Тоді зовсім погано себе відчував, а зараз краще. Можу вже ходить даже. Підійматися, пройтися. На двір вийти, подихать свіжим повітрям.

Усіх цих пацієнтів об'єднує одне - їм не можуть допомогти українські кардіохірурги. В країні вистачає лікарів-професіоналів, але немає донорів.

Костянтин Руденко, заступник головного лікаря Національного інституту імені Амосова:

- Есть понятия "презумция согласия и презумция несогласия", у нас в законодательсвте записана презумция несогласия, то есть если человек при жизни не дает согласия в письменной форме о том, что его органы могут быть использованы в качестве донорских, то очень сложно потом с родственниками вести переговоры и получать согласие на изъятие этих органов.

Українці майже не дають таких дозволів. Тож здорове серце ховають разом з чиєюсь надією на порятунок. А ось, приміром, у Білорусі, куди їдуть на операції десятки українців, здоровий орган у людини після смерті можуть забрати без дозволу. За останні 6 років там врятували сотні життів, зокрема й українців. Чого ж так не роблять в Україні? Медики кажуть - усе через численні міфи про трансплантацію. Мовляв, варто дозволити забирати органи, різати людей почнуть ледь не підпільно, а органи продаватимуть за кордон. Втім, з медичного погляду це неможливо.

Костянтин Руденко, заступник головного лікаря Національного інституту імені Амосова:

- Сердце для пересадки находится в состоянии жизнеспособности не более трех часов. И за этот период должен быть приглашен реципиент, подготовлена операционная с искуственным кровообращением, огромный коллектив должен работать, потому абсолютно невозможно куда-то это сердце и этот орган для того, чтобы провести криминальные действия с ним.

Донором серця може стати не будь-хто, а лише здорова людина, від 18 до 45 років, що отримала тяжкі пошкодження центральної нервової системи.

Костянтин Руденко, заступник головного лікаря Національного інституту імені Амосова:

- Как правило, это пациенты, у которых травмы головного мозга, которые приводят к смерти мозга, если говорить упрощенно, эта смерть мозга констатируется целой комиссией, с участием правоохрнаительных органов, с участием нескольких специалистов в области медицины.

Саме такі закони в Білорусі. Звідти місяць тому повернувся Віктор. Йому 51 рік. За 100 тисяч доларів чоловік отримав нове сердце та шанс жити далі.

Віктор, пацієнт Національного інституту імені Амосова:

- Анестезия, проснулся в реанимации, доктор сказал, что операция прошла успешно, пока как обычно, значительно прибавилось здоровья, но еще очень мало времени прошло, всего-навсего месяц, но ничего особенного, я вам скажу.

Віктор, як і більшість пацієнтів, збирав шалені гроші на пересадку серця через доброчинців. В Україні ж операція коштувала б в десятки разів дешевше! Замість сотень тисяч доларів українці платили б не більше чотирьох. Робити пересадку серця хоч зараз готові лікарі Інституту імені Амосова. Єдине, що їм потрібно - закон, який би дозволяв донорство без згоди родичів. Незабаром такий проект винесуть на розгляд парламенту. Якщо депутати його ухвалять - і Віктору, і Петрові, і Андрію не потрібно буде благати людей про допомогу і збирати нереальні гроші на операції за кордоном.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.