Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 16 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Чорнобиль та чорнобиляни - 30 років по тому

26 квітня 2016, 23:03
Дата ефіру/події: Вівторок, 26 квітня 23:03

Катастрофа, якої ще не знав світ! Аварія на Чорнобильській АЕС - 30 років по тому. Хроніка, факти та невідомі історії очевидців. Повернення у Прип'ять та зізнання телефонисток, які в перші години після аварії стали свідками найстрашніших переговорів.

- Привет. Какими судьбами?

- Решила проведать.

- Молодец… Чаек попьем?

- Попьем.

Дві найліпші подруги - Валя та Женя. Нерозлучні більше 30 років. Вони - сусідки. Раніше разом працювали в Чорнобилі - телефоністками.

- У меня был позывной ПЯТАЯ.

- А у меня ШЕСТОЙ. В день аварии я работала с 17 до 24… В 20.20 уже начали звонить все города, все правительство: что у вас случилось?

Прості телефоністки намагалися підслухати важливі розмови, коли з'єднували на міжмісто чорнобильських керівників із Києвом чи Москвою.

Валентина, телефоністка:

- Указание было молчать. Никому ничего не говорить. На всех сменах сидел, особенно ночью, когда я работала, сидел сотрудник КГБ.

Вони хотіли бодай якусь інформацію - що тієї ночі сталося на АЕС.

Євгенія: 

- Паника была. Радио не говорило, не объявляло. Слухами прошла молва, что случилась авария.

Телефоністки були першими, хто таки дізнався про страшну трагедію.

Валентина: 

- Метео сообщало в Москву, и мы знали, что радиация превышает в 950 раз. Он ее еще спросил: может, вы неправильно замеры сделали - она сказала: нет, все правильно сделала.

Потім з'єднували різних керівників, які довго вирішували - евакуювати людей чи ні. Жителів Прип'яті вивезли через добу після вибуху. А чорнобильців... за тиждень!

Геннадій Стамбула, кореспондент: 

- Це - центр Прип'яті. 30 років тому тут зупинився час. Місто назавжди залишилося в Радянському Союзі. До Чорнобильської АЕС десь два кілометри. Нині рівень радіації перевищує норму майже в чотири рази.

- Это и есть дом, в котором я жил. На 4 этаже.

Валерій Миколайович знає тут кожен куток. Хоча й минуло вже 30 років. Але все таке ж - рідне. Його 85-та квартира.

- Здесь была зала, это кухня была. Это лапочки-дочки книга…

Валяється чорно-білий телевізор. Стоїть електрична плита. Навіть збереглася модна на той час імпортна стінка. Зараз, жартує Валерій Миколайович, тут навіть жити можна. Бо 20 мікрорентген - цілком безпечні для здоров'я.

- Тянет сюда, все-таки жизнь прошла молодая, дети поднимались здесь…

Миколайович так і залишився тут, у Чорнобилі. Працював водієм. Зараз на пенсії. Пасіка є. Човен. Дружина з дочкою живе під Києвом. Часто сюди приїжджає син. Господар каже: вже ніколи не проміняє свою хату на висотку у столиці.

- Это маленькая родина. Потому что здесь я родился, родители здесь жили.

- Живем - 30 год тут живем. Все в городі садимо, все їмо. Чорнобиляне такой нації, что не боятся радіації.

Микола тут наймолодший житель. Йому трохи більше сорока. За місцевими мірками він - багатій. Є корови, кози і великий будинок.

- Виходь, виходь, Лисонька … на… Сюда нельзя, бежи на поле.

Він показує своє господарство. Каже, на цьому полі невдовзі ще картоплю посадить. А потім веде в сусідній будинок - там справжнісінький скарб.

- То в сарае каком-то, то в хате у когось стояла…

Микола це збирав у зоні - домашнє начиння, іграшки. Збереглися ще газета за 86-й рік, старі фото, млин. Багато всього. В окремій експозиції - скляні пляшки з-під ситро.

- 10 копеек, без вартості посуди.

- А одна пляшка кошутвала пам'ятаєте скільки?

- 20 копійок.

Це лише єдина пам'ять, яка залишилася від того Чорнобиля. Микола мріє: може, колись тут буде музей. Іноді сюди заходять туристи - подивитися, як живуть самосели.

Галина: 

- Мы обижаемся, что нас называют самоселами. Самоселы - сами заселились у чужие хаты. Это самоселы. Но мы живем в своих хатах.

Галина Федорівна не покинула рідного міста після вибуху на ЧАЕС. Та й особливо ніхто її не змушував. А працювала вона тоді завідувачкою в дитсадку.

- Утром нас вызвали в горком партии и сказали, чтобы мы ни в коем случае не уезжали, потому что будете дезертирами. 

Так і залишилася. Сьогодні тут живуть 240 людей. Галина Федорівна знає кожного. В Чорнобилі вона головна активістка - щось на кшталт мера. Воює за відродження міста.

- Хозяйка!

Господиня тут - Поліна Захарівна. Енергійна бабуся. Так одразу й не скажеш, що їй 90. Вона найстарша в Чорнобилі.

- Встаю рано. Поработаю в огороде. Зайду позавтракаю. Опять в огород.

Поліна Захарівна за день до аварії на станції поїхала до Києва доглянути за онуком. А коли повернулася - Чорнобиль спорожнів. На околиці стояли військові - нікого не пускали. Щоб потрапити в рідну хату - довелося обхитрити охоронців.

- Я обішла ліс. Мост пройшла. Ідуть машины робочіє - я подняла руку, вони взяли мене. Привезли в Чернобиль. И я прийшла в свою хату. 

- І не виходили отсюда більше?

- Неа!

Тепер із Чорнобиля вона ні ногою. Ні за що не проміняє свій город на мегаполіс.
 
- А людей масса, сюди-туди тикаешься. Те тебе торкнуло, пхнуло. Хіба це жизнь…

Захарівна часто ходить до місцевої церкви. Там багато років править отець Миколай. Він розповідає: під час другої світової двічі намагалися підірвати.

- Люди легли на паперть этого храма и сказали: взрывайте с нами.

Після чорнобильської трагедії святиня майже 10 років стояла під замком. Отець Миколай згадує: диво було - на вулиці прилади показували до сотні мікрорентген, а в храмі - радіації взагалі не було. Зрештою, коли міліція втомилася пручатися парафіянам - церкву таки відкрили. Пограбувати святині люди не дозволили.

- Чернобыляне не дали. Все равно оно радиоктивное. Люди узнали. Стали на защиту и ничего не дали.

По великих святах тут збираються всі чорнобильці. Ставлять свічки та моляться - за відродження зони.

Колишні телефоністки з Чорнобиля - Валентина та Євгенія - за багато років уже змирилися, що ніколи не повернуться в місто своєї молодості. І вже ніколи не візьмуть телефонну трубку - як тоді в чорнобильському вузлі зв'язку. Залишилися тільки фотографії й доза радіації.

Євгенія: 

- Это боль и печаль, так атом нас разбросал по всему свету. А за домом душа все равно болит. Это жутко было... Жутко… Паника... Машины кругом... Военных много было... И все как в кошмаре, как в каком-то фильме…

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.