Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 19 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Військові капелани в Україні та у світі

30 квітня 2016, 02:28
Дата ефіру/події: Субота, 30 квітня 02:28

Їх сила - у дусі. Їх зброя - молитва. Святі отці на передовій - капелани в українській армії. Як зараз відроджується давня християнська традиція? Чи є капелани в інших арміях світу? Чому в нас немає офіційного інституту військових священиків?

- С той стороны находится у нас Славянск, с той стороны Краматорск.

У Слов'янську отець Сергій - людина нова. Військове керівництво знайомить батюшку з майбутньою паствою. Позаяк тут каплиці немає, обрядові таїнства капелан проводить там, де випала нагода - просто під зруйнованим мостом.

Отець Сергій - сам колишній солдат. Військову шинель змінив на рясу одразу після служби тоді ще в радянській армії. В його обов'язки входить підтримувати бойовий дух вояків. Колись цю роботу в армії виконував замполіт. Але душевні хвилювання солдатів його мало тоді цікавили.

- Я є той, хто забезпечує капеланів роботою.

Руслан Коханчук - головний із питань релігії в Міноборони. Каже: в Україні вже років 20 створюють так званий інститут капеланства. Хочуть, щоб у кожній частині були штатні священики від різних конфесій. Готові прирівняти їх до офіцерів і платити гроші. Та веcь час можновладці сумнівалися - чи треба?

- Але тут раптом сталася війна.

На гарячому Сході навіть атеїсти молилися під обстрілами. Солдатські душі мучать втрати побратимів та докори сумління. Бо багато хто з них ще пам'ятає божу заповідь: Не вбий.

Отець Сергій:

- Сейчас молитва очень нужна, это все чувствуют.

Більшість солдатів та офіцерів української армії - православні. Загалом капеланів на Сході - близько 600. А треба - більше. Священиків готові навчити азам медичної допомоги та військової тактики. І тільки потім відправляти до солдатів. 

- Это, можно сказать, волонтеры. Священнослужители, которые по зову своего сердца едут в воинские части и совершают эту работу.

Але є й такі, хто намагається спекулювати на цій війні. Псевдо-попи купують ряси, надівають хрести і видають себе за священиків. Там можна побачити капеланів з Біблією в одній руці та автоматом - в іншій.

- Священник безусловно не может брать в руки оружие. Это не только украинский, это и международный опыт. Но вместе с тем, священник может помогать как медицинский работник, помогать людям, которые находятся под обстрелом.

Як розпізнати псевдокапелана? Такі ніколи не кажуть, від якої вони церкви: мовляв - Бог послав. Несправжні священики постійно щось просять, приїжджають до бійців з порожніми руками та закликають стати членом їхньої релігійної організації. А це заборонено. Аби позбутися шарлатанів - треба все-таки створити інститут капеланства.

- Нажаль, ці бюрократичні процедури не завершені, і я боюся називати терміни, коли воно буде реалізовано усе в повноті.

Тим більше, в Україні вже є досвід капеланства. Наші священики були в Косово, Іраку та інших "гарячих точках" світу. Капеланів немає лише в Китаї, Північній Кореї та деяких африканських країнах. А ось в США є чому повчитися. Там душпаситрів утримує держава. Вони мають армійські пільги, житло, медзабезпечення. Життя капелана страхують на чверть мільйона доларів! Священик має бути фізично підготовлений. І тільки потім йому видають військову форму та капеланський значок.

- Институт капелланства якщо уже робить, так робить то по-Божьему, а не создавать такую бутофорию, что и у нас что-то такое есть.

Владика Арсеній пережив жахи боїв. Він - намісник Святогірської Лаври. А буквально за кілька кілометрів від святині рвуться снаряди. Священик може багато розповісти, як на Сході монахи Лаври рятували від смерті вояків. Але не хизується цим. Каже: сенс життя - не ворогів наживати, а добро творити.

Владика Арсеній:

- Я скажу однозначно - пора прекращать це все. Если мы не остановимся - нас Бог остановит. Надо прекращать горе матерям нести, детей сиротить, молодых людей робыть инвалидами.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.