Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 29 березня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Замовк "голос України" - не стало Дмитра Гнатюка

30 квітня 2016, 02:41
Дата ефіру/події: Субота, 30 квітня 02:41

Його називали голосом України! Та сьогодні його не стало. На 92-му році пішов з життя Дмитро Гнатюк. "Два кольори" та "Києве мій" так проникливо міг заспівати тільки Гнатюк. Його талантом захоплювалися сильні світу цього. Він міг жити в будь-якій країні. Утім - незмінно повертався на Батьківщину.

З його голосом плакали, сумували, раділи й повертали втрачену надію мільйони українців.

У шістдесятих платівка з його піснями розійшлася 16-мільйонним тиражем по всьому світу. Його слухали навіть Фідель Кастро та Мао Дзедун. Де б він не співав, його просили залишитися. Та Дмитро Гнатюк любив Україну. 

Дмитро Гнатюк:

- Я ніколи не співав пісні, які вже кимось співані, я любив взяти, відкрити пісню.

Пісню про рушник на вірші Андрія Малишка виконували десятки співаків. Утім так, як Дмитро Гнатюк, її не співав ніхто.

Дмитро Гнатюк:

- Мені здається, що я цю пісню не міг співати без сльозинки, і я вам чесно скажу, що таких пісень у мене дуже мало.

Колись маленький хлопчик Дмитро з церковного хору на Буковині й не здогадувався, що його співом захоплюватиметься світ. Навіть диктатор Сталін. Артистом він мріяв стати завжди, та його плани ледь не обірвала війна. На фронт пішов 19-річним.

Дмитро Гнатюк:

- Мене прибило так, що я упав, а на мене ще сім чолвоік упало, і коли почали відкривати, на мені лежало сім чоловік, і кажуть: тут ще живий, і мене відправили в лікарню.

Дмитро Гнатюк виконав більше півсотні складних оперних партій. Герой України, народний артист, професор, академік та режисер. Усього він досяг завдяки таланту й величезній працездатності.

Володимир Рожок, ректор Національної музичної академії України:

- Це голос епохи. Він владарював на оперній сцені України і світу майже 50 років, а то і більше. Осиротіла академія, що втратила такого видатного майстра, але він прожив прекрасне життя в лучах прожекторів на сцені з любов'ю і повагою всього світу і України.

Дмитрові Гнатюку був 91. Він пішов із життя після тяжкої хвороби. Прощання з голосом українського народу відбудеться 4 травня в Національній опері. Поховають Дмитра Гнатюка на Байковому кладовищі.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.