Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 25 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Як не стати жертвою кліща

31 травня 2016, 00:31
Дата ефіру/події: Вівторок, 31 травня 00:31

Один укус може зіпсувати життя. Щороку в червні фіксують найбільше пацієнтів із хворобою Лайма. Ця недуга, яку переносять кліщі, може паралізувати людину. А ще - до кінця не виліковується. Будь-якої миті вона може нагадати про себе рецидивом.

Маленький кліщ та багато проблем. Ірина підчепила членистоногого, коли відпочивала в лісі. 

Ірина Кошмітько, перенесла хворобу Лайма:

- Я не зразу його замітила, а на другий день. І я звернулася в травмпункт, щоб мені його помогли витягнути. На ногу ставать не могла. Паралізувало ногу.

Параліч - результат кліщового бореліозу, або, як ще його називають, хвороби Лайма. Вона вражає серце та центральну нервову систему. Лікується антибіотиками. Але недуга, якою інфікував кліщ, назавжди залишається в організмі людини.

Ігор Небогаткін, представник Українського центру контролю та моніторингу захворювань МОЗ України:

- Болезнь практически неизлечима. Если бореллии попали к вам в организм, или в организм человека, то с вероятностью 95 процентов они полностью не будут уничтожены. В течение всей жизни возможны рецедивы, то есть повтор заболевания.

Спочатку здається, що в недужого звичайна застуда. Утім, є один симптом, за яким можна розпізнати хворобу Лайма - кільцювата еритема. На шкірі пацієнта з'являється почервоніння у формі кола. Воно поступово збільшується та дуже свербить. Тому ліпше запобігти лиху. По-перше, не варто роздягатися серед високих трав та чагарників. Адже це - улюблене середовище кліщів. Одягайте світлий одяг, на якому добре видно членистоногих. А брюки заправляйте в шкарпетки. Тоді кровопивця не дістанеться шкіри. Після походів на природу пильно огляньте своє тіло.

Ігор Небогаткін, представник Українського центру контролю та моніторингу захворювань МОЗ України:

- Первое - линия носочка. Смотрите, особенно у женщин, в подколенной впадине. Дальше смотрите в паху, дальше смотрите линия трусов. Дальше поднимаетесь - бюстгальтер, если у женщины. А мужчины обращают внимание в подмышечную область. И осматриваете голову.

Але є членистоногі, яких майже неможливо помітити. Це напівпрозорі мініатюрні німфи. Статевонезріла стадія кліщів. Вони також переносять хворобу Лайма. Тому кількість інфікованих людей стрімко зростає. Лише торік зафіксовано 3413 хворих на кліщовий бореліоз. І переважно - це мешканці міст!
 
Олена Фенюк, представник Державної санітарно-епідеміологічної служби України:

- Це Черкаси, це Дніпропетровська, Харківська області. Це найбільше зустрічалася зареєстрована хвороба Лайма.

90 відсотків людей самостійно витягають кліщів зі свого тіла. Але ліпше довірити цю справу лікарям. Вони обережно дістануть членистоногого та віддадуть на аналіз у лабораторію. І вже за кілька днів повідомлять - інфікований ваш кровопивця чи ні.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.