Напомнить пароль | Регистрация
понедельник, 16 сентября 2024
Лучшие детективы мира

Новости канала Пресс-центр

Выбрать дату
RSS

Сценаристи серіалу «Прикордонники»: українці об’єднуються в найважчі часи

4 сентября 2024, 11:25
Сценаристи серіалу «Прикордонники»: українці об’єднуються в найважчі часи

 

Зараз повним ходом триває робота над серіалом «Прикордонники», показ якого заплановано у новому сезоні праймового етеру НТН. Це перший серіал такого масштабу за всю історію телеканалу – флагману Інтер Медіа Груп. Сценаристи та креативні продюсери серіалу Ярослав Стень і Богдан Гациляк розповіли про роботу над стрічкою і про своє бачення сучасного українського кіно.
 Розкажіть про команду сценаристів, яка працює над серіалом? Вона велика?
Ярослав Стень (Я.С.): В команді нас четверо – Микола Куцик, Ярослав Стень, Богдан Гациляк, Кирило Тимченко, які об’єднують функції 3 в 1 – сценарист-шоуранер-креативний продюсер. Ми – взаємозамінні і кожен з нас – у матеріалі, тому на знімальному майданчику не обов’язково бути всім разом. Керуємо знімальним процесом по двоє, щоб була можливість обговорити і прийняти ключове рішення. Взагалі, шоуранери контролюють створення продукту від першої букви в сценарії до останньої букви в титрах.
 Розкажіть, чим починається серіал «Прикордонники», з яких подій?
Богдан Гациляк (Б.Г.): Події серіалу розгортаються у вересні 2021 року, за півроку до початку повномасштабного вторгнення. Герої серіалу – четверо курсантів Андрій, Анатолій, Петро і Дарина – вступають до Національної академії Державної прикордонної служби України. На початку навчання у них дуже різна мотивація: хтось не в змозі відмовити своїм батькам, хтось робить це за компанію з другом, а хтось приймає таке рішення, навіть, заради кохання.
Я.С.: Ми не будемо розкривати всіх таємниць до прем’єри. Скажемо лише, що за сюжетом серіалу в перші дні повномасштабної війни з росією саме ці молоді курсанти стають на захист кордонів нашої країни. Вони одними з перших приймають бій з ворогом.
 Гасло Національної академії Державної прикордонної служби України – «Перші з честю». А як щодо «Прикордонників», в чому ви перші?
Я.С.: Це перший вітчизняний серіал про українських курсантів. Якщо подивитися на історію, то за 33 роки Незалежності України було кіно і про військових, і про війну, а от історій про українських курсантів досі не було. Росією була створена неправильна військова бульбашка про єдиний простір та про єдину армію. Так, на початку нам здавалося, що тут нема нічого романтичного і смішного, тому що ми бачили невдалі приклади серіалів з-за поребрика, де висміювали п’яниць-прапорщиків та дідовщину. Тому зараз треба починати з нуля і робити багато такого продукту.
До речі, пам’ятаю розповідь мого родича, льотчика, який в 2019 році був присутнім на заняттях в одному з українських військових вишів, де курсантам читали лекцію: «Передбачуваний противник – війська НАТО». І це викладали на п’ятий рік війни з росією. Тож розуміємо, як багато часу ми марно втратили за роки незалежності. Україна – це окремий простір і зараз нам дуже потрібне таке кіно. Український глядач потребує актуальних історій, які допомагатимуть знаходити сили на боротьбу.
– Якщо взяти назву «Прикордонники», здається, що будуть постійно якісь навчання...
Я.С.: Так, вони будуть, але крім того у серіалі буде багато людських стосунків між молоддю, між курсантами і викладачами, батьками і дітьми, самими викладачами. Все – як у звичайних людей.
 Існує думка, що зараз багатосерійним картинам не вистачає правдивості на екранах. Потрібно мати якийсь досвід, пов'язаний з військовою справою, або ж бути свідком подій. Звідки ви берете професійну інформацію щодо навчального процесу та служби прикордонників?
Б.Г.: Військові консультанти від Академії та Державної прикордонної служби України відкривають нам очі на певні нюанси. Були деякі речі, які ми собі нафантазували.
Я.С.: Ми якось запитали з приводу однієї сцени, чи можемо ми у серіалі зробити художнє допущення, на що отримали відповідь: «Хлопці, можете. Але це матиме такий вигляд, як, ніби, волейболісти забивають гол у ворота». Ми все зрозуміли і далі вже робили так, як нам підказували військові.
Працюючи над сценарієм, ми не могли знати нюансів. Наприклад, у нас була сцена про те, як на початку повномасштабного вторгнення прикордонники йдуть у ТЦК, проходять медкомісію. Консультант пояснив: «Так не має бути. ЗСУ це одне, а прикордонники – зовсім інше».
Б.Г.: Або ще приклад. Ми думали, що в Академії, як і в будь-якому виші, на вході сидить вахтерка. А нам сказали: «Хлопці, ви смішні, нема такого. Там черговий, і це зовсім інша фігура. Ти його за шоколадку не купиш, він тебе не пропустить і все». Дякуємо за нюанс, треба зробити інакше.
Я.С.: Що стосується взаємодії між курсантами, то, як вони живуть – було зрозуміло з самого початку. Ми самі повернулись в оці студентські роки, поки писали сценарій. Ми з Богданом навчалися у Львівський політехніці і у нас по сусідству була сухопутна Академія. Ми дружили з курсантами і знали багато нюансів. Побут курсантів не дуже відрізняється від побуту інших студентів: всі закохуються, у всіх бувають сварки, але завтра ж вони виручають одне одного, якщо це справжні друзі. Ми хочемо показати, як змінюються характери та мотивація курсантів з початком війни. Вони в один момент з молодих юнаків стають дорослими захисниками.
 Тобто, перед вами стояло завдання зробити таку життєву історію з сумними моментами… моментами дорослішання, і при цьому – не без гумору?..
Б.Г.: Без гумору ніяк. Молоді люди завжди тролять одне одного, буває через якийсь невдалий жарт можуть з кимось і посваритися. У кожної людині – свій характер. Вона не може бути тільки поганою чи хорошою, в залежності від ситуації людина себе проявляє по-різному. Вона може бути доброю, але зробити дуже поганий вчинок. І навпаки.
– В серіалі з’являться реальні персонажі?
Я.С.: Хотілося, щоб одного з головних героїв – наставника курсантів – грав військовий. І нам це вдалося. Роль Івана Криницького, героя АТО, грає актор Володимир Ращук, який з перших днів повномасштабного вторгнення добровольцем приєднався до лав захисників України. Він служить у Бригаді швидкого реагування Нацгвардії України «Рубіж» (батальйон «Свобода») і знімається в серіалі під час своєї відпустки.
Б.Г.: Сама ідея зняти такий серіал про прикордонників народилася після знайомства з ректором Національної академії Державної прикордонної служби України генерал-лейтенантом Олександром Луцьким, коли ми почули його історію. Він один з тих, хто з перших днів війни, з 2014 року, став на захист України. Отримав важке поранення, але продовжував служити державі вже в лавах Академії. Такі історії надихають. Розмови з ректором та захисниками стали тригером до того, що ми вирішили зі сценарною групою: «Давайте зробимо такий серіал».
 Як швидко ви знайшли молодих акторів, які зможуть втілити задумане на екрані? Чому на ролі курсантів обрали саме Дмитра Павка, Євгена Ламаха, Анастасію Нестеренко, Євгена Медведя?
Я.С.: У нас був широкий кастинг, близько 50 акторів. Дуже важко було знайти на ролі курсантів досвідчених і молодих акторів.
Б.Г.: Завжди цікаво відкривати молоді зіроки. Кастинг був доволі довгий, але вже з перших кадрів є відчуття, що ми знайшли тих персонажів, які жили у нас десять місяців в голові, поки ми писали сценарій. Таке враження, що вони вийшли з нашої голови і зараз потрапили на знімальний майданчик.
– Серед проблем українського кіно – відсутність грошей, війна, повітряні тривоги… Що вам найбільше зараз заважає на зйомках?
Я.С.: Не скажу, що проблеми заважають, навпаки – допомагають. Допомагає те, що ми бачили в перші три місяці повномасштабної війни – українці мають велику здатність об’єднуватись у найчорніші часи. Так, ми можемо сваритися, гиркатися одне з одним, та коли трапиться біда – ми стаємо разом заради головної мети – допомоги і перемоги на фронті. І команда серіалу «Прикордонники» – це зріз України в мініатюрі. Ми бачим, що важко, значить, треба об’єднатися. Якщо зараз лунає тривога, то розуміємо, що потім треба надолужити час. І всі, незалежно від статуту, допомагають одне одному. Робимо спільну справу!
Б.Г.: Саме про це наш серіал. Курсанти в житті мають різні уподобання і різні характери. Як і звичайні люди, вони люблять і сваряться, але в певний момент перетворюються на «єдиний кулак». Держава, країна, прапор, гімн – ці поняття стають на перше місце у їхньому житті.

 

Телевидение для всей семьи

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.