Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 30 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Катастрофи

Вибрати дату
RSS

На Черкащині люди самостійно ліквідують наслідки повені

13 липня 2010, 13:17

Наразі наслідки негоди доведеться виправляти довго. Принаймні мешканці села Рацевого на Черкащині ще з березня чекають допомоги. Селище затопило, дві доби боролися із стихією самотужки. Коли воду зупинили, влада пообіцяла людям відшкодувати збитки. Нині постраждалі знову віч-на-віч з проблемою. Ні грошей, ні допомоги їм досі не надали.

Жителі села Рацевого благають про допомогу. Весною повінь завдала їм великої шкоди. Тоді влада пообіцяла покрити збитки. Та люди й досі жодної копійки не отримали. У хаті Григорія Філоненка вода стояла майже тиждень. Комісія нарахувала чоловікові допомоги... аж 95 гривень. На ремонт оселі він витратив більше тисячі.

Григорій Філоненко, мешканець с. Рацевого:

- Вона ще до сіх пор сира земля. І це стіна, яка тільки в хаті знаходиться, і вона геть, геть сира. Ще не заплатили грошей цих, і невідомо, коли ще заплатять. І мене ці гроші вже не влаштовують.

Комісія визнала постраждалими лише дев'ять садиб на загальну суму вісім тисяч гривень. Через брак коштів у районному бюджеті, виплачувати зобов'язали сільську раду. Нині заяв від людей там тільки чотири. Мешканці кажуть: сільський голова вмовляв їх за пів суми забирати прохання.

Валентин Коваленко, мешканець с. Рацевого:

- Він підійшов до нас, сказав: "Я не можу таку суму заплатить, а хотя би половину возмістив би". Сусіди - в них порося замерзло, їм нарахували збитків 400 гривень - то вони відмовилися.

Не сподіваючись на допомогу урядників, селяни самотужки борються з наслідками стихійного лиха. Люди потерпають - наступної повені їхні садиби не витримають.

Станіслав Кухарчук, кореспондент:

- Офіційною причиною повені у селі Рацевому комісія з питань надзвичайних ситуацій назвала засміченість та замалу прохідність водовідвідних каналів. Місцеву владу зобов'язали терміново усунути вади. Відтоді минуло більше трьох місяців, а інженерних робіт і досі ніхто не виконав.

Водовідвідних каналів у селі не чистили більше п'ятдесяти років. Та перед повінню сільський голова звітував еменесівцям: до стихії готовий. Після того два місяці виправдовувався у прокуратурі. Зараз запевняє: найближчим часом канали почистять, а збитки покриють.

Олександр Пироженко, Рацівський сільський голова:

- Вода стояла у дворах. Коли вона зійшла, то стало видно, що людям вона урону не завдала. А ці люди, що постраждали, ми вже завтра на виконкомі ми всіх визиваємо і надамо. Не знаю, чи сто процентів, ну, як вирішать люди.

Чищення ж водовідвідних каналів нині контролює голова райдержадміністрації.

Олександр Грунь, керівник відділу Чигиринської райдержадміністрації:

- Ці роботи будуть виконані у 3 кварталі 2010 року, загальний об'єм робіт 150 -200 тисяч гривень.

Селяни урядникам віри не ймуть. Упевнені, їх укотре годують обіцянками. Люди вже починають готуватися до майбутньої повені - укріплюють фундаменти, бетонують дірки та розчищають водовідвідні канали коло своїх садиб самотужки.

Станіслав Кухарчук Олександр Таран.
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.