Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Катастрофи

Вибрати дату
RSS

На Черкащині під загрозою затоплення опинилася водозабірна станція

15 листопада 2010, 14:50

Дніпро нещадно поглинає берегову смугу на Черкащині. Під загрозою затоплення опинилася водозабірна станція. Без води можуть залишитися всі мешканці обласного центру.

Першою під загрозою затоплення опинилася помпова станція, що постачає воду до обласного центру. За чотири доби річка поглинула чималу ділянку. Ще в суботу від стратегічного об’єкта до Дніпра було 150 метрів, але відстань щодня скорочується.

Олег Овчаренко, керівник Черкаської водоочисної станції:

- Розмито в районі 50 метрів, 20 метрів забрало у глиб острова. Ви ж бачите - дерево розмило - 5 метрів . Глибина тут більше 6 метрів, воронку вимило.

Цю надзвичайну ситуацію прогнозували, кажуть гідрологи. Ще до створення Кременчуцького водосховища тут пролягало давнє русло Дніпра. П’ятнадцять років тому його штучно поглиблювали, і змінили напрям течії в бік берега. Річка такого нахабства не стерпіла.

Дмитро Михельсон, провідний гідролог Черкаського регіонального управління водних ресурсів :

- Вот в этом месте - это бывшее русло Днепра. Поэтому процесс… довольно сложная структура строения, большие скорости на глубине. Такая гидравлическая динамика способна нарушать защитную структуру берега в том месте, где мы находимся.

Аби запобігти катастрофі, місцева влада кинула на ліквідацію розмиву техніку й людей. Для укріплення берега з резервного фонду надали 150 тисяч гривень.

Олег Овчаренко, керівник Черкаської водоочисної станції:

- На даний момент нашими працівниками виконуються роботи по укріпленню берегової смуги. Завозимо пісок, щебень, камінь, щоб укріпити берег. Прийняте рішення для того, щоб залучити відповідних фахівців та виконати проектувальні роботи, таким чином, щоб не допустити розливу, який був 2006.

Тоді Дніпро ледь не змив цілого села, вода затопила територію на кілька кілометрів. Усі роботи з укріплення берегової смуги планують завершити до кінця тижня. Проте цього замало, кажуть фахівці: пісок і каміння води не стримають. Тож влада планує звести тут водозахисний бар'єр. Він коштуватиме місцевому бюджету кілька мільйонів гривень.

Станіслав Кухарчук, Володимир Тихомир.
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.